I dag kan Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité teste ut om zencoaching virker. Klokken ti møter Senterparti-leder Liv Signe Navarsete til åpen høring om pengestøtten partiet fikk i valgkampen ifjor. Nå må hun svare selv på de spørsmålene hun til nå har dyttet over på andre.

Det begynte allerede da Dagens Næringsliv i september første gang skrev om pengestøtten fra Troms Kraft og Eidsiva Energi til Sp. Navarsete ville ikke kommentere saken. I stedet overlot hun til sin nestleder Trygve Slagsvold Vedum å forsvare at Sp fikk 700.000 kroner fra de to kraftselskapene i valgåret 2009.

Vedum gikk friskt ut. Han så ingenting galt i støtten. Han sa at partiet ville tatt imot de samme pengene igjen og at det var «støtte til et prosjekt som Senterpartiet administrerte».

Allerede dagen etter måtte Sp snu. Heller ikke da var det Navarsete som frontet saken. Hun overlot til generalsekretær Knut M. Olsen å fortelle at partiet nå hadde lest partiloven og oppdaget at støtte fra offentlig kontrollerte selskaper ikke er tillatt. Pengene skulle betales tilbake.

To uker senere viste det seg at Vedum ikke hadde snakket sant om at det var prosjektstøtte heller. Av de totalt 909.000 kronene partiet samlet inn i støtte til sitt prosjekt for fornybar energi, kan partiets utgifter ha vært så lave som 10.000 kroner. Resten var rent overskudd og et kjærkomment tilskudd til partiets valgkamp.

Heller ikke dette ville Navarsete snakke med offentligheten om. Hun lot generalsekretær Olsen holde pressekonferanse. Olsen forklarte at han skulle informere «eksternt», mens Navarsete skulle informere «internt». Det var å snu rollene på hodet. Vanligvis er det generalsekretærens jobb å ta seg av det interne. Lederen er partiets ansikt utad. Men ikke når partiets ansikt er dekket av søle.

Navarsete har ikke bare dyttet andre ut for å slippe selv. Hun har også kommet med uttalelser som rammer hennes egne.

Mens Vedum lojalt i første runde forsvarte pengestøtten med at det var støtte til et prosjekt, hevdet Navarsete et par uker senere at hun «har hele tiden sagt at pengene gikk til bredt partiarbeid». Hun hadde altså «hele tiden» visst at Vedum snakket tull. Hvorfor lot hun ham isåfall gjøre det?

Også samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa har fått kjenne Navarsetes sviende replikk. Pengestøtten skapte problemer for Kleppa fordi hun utnevnte Eidsiva Energis administrerende direktør til styreleder i Avinor. Kleppa visste ikke om pengestøtten. I et intervju på TV 2 la Navarsete ansvaret på Kleppa selv for at hun ikke var orientert. Navarsete mente Kleppa kunne og «kanskje burde» lest fotnotene i et dokument som ble lagt frem på et landsstyremøte der Kleppa var tilstede. Selv tok ikke Navarsete noe ansvar. Tvert imot slo hun fast at «jeg har ikke holdt noe skjult».

Ved én anledning stilte Navarsete opp frivillig for å snakke om pengestøtten. Det var da Justisdepartementets lovavdeling konkluderte med at pengene har gjort hverken henne, Kleppa eller olje- og energiminister Terje Riis-Johansen inhabile.

Gladsaken ville Navarsete være med på. Resten overlater hun til andre. Så derfor var det generalsekretær Olsen som måtte forsvare beslutningen fra partiets arbeidsutvalg - som ledes av Navarsete - om å hemmeligholde notatet fra desember 2008 om hvordan Sp skulle få et solid overskudd fra fornybarprosjektet. Og det var Olsen som måtte svare på spørsmål om at partiet kan ha begått flere lovbrudd ved ikke å rapportere inn den økonomiske fordelen Sp hadde av at Eidsiva Energi og Norske Felleskjøp betalte for filmen og rapporten partiet brukte i sin valgkamp.

I dag kan Navarsete sende hverken Vedum eller Olsen for å svare for seg. Kontrollkomiteen krever personlig oppmøte. Det alene gjør det verdt at høringen holdes.

Kjetil B. Alstadheim er kommentator i Dagens Næringsliv

Seutspørringen avNavaresete på Stortingets nett-tv

Les også: Leder DN: Slenterpartiet

<b>Sp kan ha begått flere lovbrudd</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.