– Det stemmer det, hvis du skal ha rede på hvem som skal utgjøre Kirkemøtet 2016-2019 så må du vente helt til 8. desember, sier seniorrådgiver Gunnar Westermoen i Kirkerådet til NTB.
Årsaken er at deler av valget er indirekte. Medlemmene av de nyvalgte menighetsrådene i fire av bispedømmene (Tunsberg, Agder og Telemark, Bjørgvin og Møre) skal etter valget ha tilleggsvalg på representanter til sine respektive bispedømmeråd. Sånt tar tid.
Leder i Åpen folkekirke, Sturla Stålsett, er en av dem som reagerer:
– Valgordningen med både direkte og indirekte valg på ulike tidspunkt er demokratisk uheldig. Den kan gi skjevheter og risiko for en uheldig korrigering av resultatet. Vi oppfordrer alle kirkemedlemmer til å stemme nå slik at de gir et tydelig signal til de bispedømmer som også skal ha indirekte valg.
Westermoen erkjenner at det er rom for endringer i regelverket for kirkevalg.
Teller her og der
Kirkevalget holdes samtidig med kommunestyre- og fylkestingsvalget. Stemme avlegges i et lokale i umiddelbar nærhet av det offentlige valget. Derfra fraktes stemmesedlene til menighetskontoret i hvert sogn for opptelling, men ikke alt telles opp der. De lokale menighetskontorene teller opp stemmefordeling til menighetsrådene og antall stemmer avgitt ved bispedømmerådsvalget. Valgresultatet fra de 1.236 menighetsrådene og antall stemmer til bispedømmene offentliggjøres først 17. september, tre dager etter valget.
– Det er ikke en digital opptelling, dette skal telles for hånd på hvert menighetskontor, og mange steder har ikke så stor kapasitet, påpeker Westermoen.
Fra hvert sogn sendes stemmesedlene avgitt ved bispedømmerådsvalget til valgrådet i det enkelte bispedømme, der antall stemmer til hver kandidat og liste registreres. Disse resultatene kommer 24. september.
– Opptellingen har en prosedyre som virker unødvendig treig, er Stålsetts kommentar.
– Jeg er ikke sikker på hvorfor systemet er slik, men det ville jo blitt en stor ekstrajobb for menighetsrådene hvis de skulle ta alle stemmene fra bispedømmevalget også, sier Westermoen.
Trygt valg
Årets kirkevalg har fått mye oppmerksomhet, særlig fordi det er ventet at mange flere enn tidligere vil stemme ved bispedømmerådsvalget på grunn av debatten om homofiles rettigheter.
– Vi er obs på at det kan bli en større bunke enn noen gang å telle. Særlig bispedømmekontorene vil nok få mye mer å gå gjennom, sier Westermoen.
Stålsett forteller at han har fått henvendelser fra personer som bekymrer seg for måten stemmesedlene håndteres på, når de skal fraktes i flere omganger før de blir telt opp.
– Kan vi stole på at ingen tukler med stemmene på veien fra A til B?
– Du kan nok stole på det. Vi har ingen spesielle retningslinjer for å forhindre tukling, men forutsetter selvsagt at det skal gjøres på en sikker måte. Det er laget et rundskriv som handler om hvordan stemmesedlene skal sendes og forflyttes, med ekspress over natten, seniorrådgiver Westermoen i Kirkerådet. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.