Oljedirektoratet har kartlagt mulighetene for olje- og gassfunn i Barentshavet sørøst og områdene rundt Jan Mayen. I 2011 startet myndighetene å skyte seismikk i områdene for å finne ut hvor mye olje og gass som kan gjemme seg her. Barentshavet sørøst har vært et jomfruelig område fordi den årelange delelinje-striden med Russland har hindret Norge i å undersøke områdene. Etter at striden ble løst og Statoil fant Skrugard-feltet som ble var et av de største oljefunnene i 2011, har interessen for området vært større enn på lenge.
Men Oljedirektoratets rapport som ble frigitt onsdag er ikke bare positiv lesning. De første beregningene av olje- og gassressurser i disse områdene norske myndigheter noensinne har gjort, viser at områdene rundt delelinjen mot Russland i stor grad trolig inneholder gass og mengdene er ikke så store som enkelte kanskje ventet. Derimot anslås det at de norske områdene rundt Jan Mayen kan ha en stor oppside, selv om usikkerheten er stor.
Direktoratets beregninger viser at forventede ressurser til Barentshavet sørøst er cirka 300 millioner Sm3 o.e. Men usikkerhetsspennet er stort - fra 55 – 565 millioner Sm3 oljeekvivalenter.
Oljedirektoratet har i samme periode også kartlagt mulige petroleumsressurser i norske havområder rundt Jan Mayen. Her anslås de forventede ressursene til 90 millioner Sm3 oljeekvivalenter. Anslagene forteller at det kan finnes betydelige ressurser i området. ODs estimat angir også en oppside på 460 millioner Sm3 oljeekvivalenter.
Med dagens oljepriser er det gjevest for oljeselskapene å finne olje istedet for naturgass. Også her er kartleggingen en liten skuffelse. Det aller meste av ressursene i disse delene av Barentshavet forventes nemlig å være gass, opplyser Oljedirektoratet. Kun 15 prosent forventes å være olje.
Uansett innebærer den nye kartleggingen at anslagene over uoppdagede ressurser på norsk sokkel øker med 15 prosent - eller tilsammen rundt 390 millioner standard kubikkmeter oljeekvivalenter.
I den åpnede områder av Barentshavet og i Barentshavet nord er de forventede uoppdagede ressursene til sammenligning på 960 millioner Sm3 oljeekvivalenter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.