Sommeren står på hell og høstferien nærmer seg med stormskritt. Det betyr at norske hyttekjøpere vender interessen bort fra sjøen og over mot fjellet.

- Det er i tiden fra nå og fremover mot desember det selges flest fjellhytter i løpet av året, i tillegg til to runder i forbindelse med vinterferie og påske, sier leder Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til DN.no.

Og skal vi tro statistikk fra Finn.no, er nordmenn hverken på jakt etter luksus eller ««kjendisfaktor» når de pløyer seg gjennom hyttemarkedet på nettet. Den mest viste fjellhytta på søkemotoren i starten av september ligger i Vestre Slidre kommune i Oppland og har hverken innlagt vann, strøm eller vinterbrøytet vei. Prisantydning: 1 million kroner.

Spår godt salg
Det norske hyttemarkedet har beveget seg «temmelig sidelengs» helt siden finanskrisen i 2006 førte til at investorene uteble, påpeker Tveter.

Ifjor var prisutviklingen på fjellet flat, og antall solgte enheter gikk ned med 19 prosent sammenliknet med 2010, viste den årlige undersøkelsen om fritidseiendommer på fjellet fra Eiendomsmeglerforetakenes forening og Finn.no.

 

I 2011 var dessuten omsetningsnedgangen sterkest i flere av landets mest populære vintersportskommuner, ifølge undersøkelsen.

Tveter har allikevel tro på en god salgshøst.

- Det generelle er at de fleste merker det er litt mer igjen i lommeboka når alt er betalt. Det har også roet seg litt ned i Europa, og vi har vel ikke helt tro på at vi skal ramle helt overende. Men folk kjøper hytte for å bruke, ikke for å investere. Det er ikke grunn til å tro at dette vil endre seg noe voldsomt fremover.



Tre alternativer
Ifølge Tveter kan imidlertid fjellhyttemarkedet deles i tre:

- Du har langrennshytta, slalåmhytta og de "feite" hyttene som koster fra tre millioner kroner og oppover, sier han og understreker at etterspørselen varierer veldig mellom de ulike prisklassene.

Mens luksussegmentet stadig betegnes som «kjøpers marked», mener Tveter det er en god balanse i den andre enden.

- Når jeg snakker med meglerne rundt omkring, kan de fortelle at nivået fra 1 million og opp i mot 2 millioner kroner går veldig bra. Markedet er litt mer selektivt når det kommer til de feite, tunge hyttene. Det er ikke sånn at det står helt stille, men det er ikke det rushet av kjøpere det var en tid, sier han og tilføyer:

- Gjennomsnittshytta koster ikke så mye mer enn millionen. Til den prisen får du mye bra hytter med nærhet til oppkjørte langrennsløyper. Kanskje ikke på de mest kjente stedene, men dette er små perler.

Beskrivelsen passer godt med hytta som med 3080 klikk troner listen over mest viste fjellhytter på Finn.no så langt i september.

 

- Stor interesse
Hytta, som er bygget på slutten av 70-tallet, ligger i et område som gjerne beskrives som et eldorado for både langrennsski og turgåere. Slalåm- og snowboardmekkaet Hemsedal ligger drøye 40 minutter unna.

- Det er en relativt enkel hytte, men det er kanskje det folk vil ha. Allerede før visning har interessen vært stor. Det er for det meste voksne folk, og ingen barnefamilier, som har tatt kontakt, forteller ansvarlig megler Kenneth Simonsen i Eiendomsmegler 1 til DN.no.

Vinje på topp
Tveter i NEF mener områder som Vestre Slidre vil kunne lokke mange hyttekjøpere i vinter.

- Jeg tror ikke nødvendigvis det er rundt de store slalåmbakkene det vil bli mest populært fremover, sier han.

Den mest populære «fjellhyttekommunen», målt ut i fra klikk på Finn.no, er for tiden riktignok Vinje kommune i Telemark fylke. Her ligger blant annet vintersportstedet Rauland.

Nummer to på listen er Ringsaker kommune i Hedmark fylke, som kan skilte med stadig mer populære Sjusjøen. Enda en plass ned finner vi den gamle favoritten Trysil.

- De store stedene, som for eksempel Hafjell, kommer ikke nødvendigvis til å trekke flere hyttekjøpere enn det de gjør idag. Andre steder vil nå komme frem, og der er det gjerne slik at det er en halvtimes tid til bakkene. Disse langrennskihyttene skal imidlertid brukes i helgene, og kan ikke ligge for langt fra de store byene. Folk flest er som meg; det begynner å klø litt i rumpa når det går over to timer i bilen, sier Tveter.

Mest populære «fjellhyttekommuer» på Finn.no så langt i september (10 dager):

Kilde: Finn.no

Les også:
Tungt å selge hytter
Kjøper flere hytter og boliger
Helgrått hyttemarked
Her er Norges dyreste hytteperler (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.