En av de viktigste nyhetene i Windows 8 er støtten for touch-betjening, og produktene som tar i bruk denne muligheten har ikke latt vente på seg. Flere produsenter tilbyr nå bærbare datamaskiner med berøringsskjerm. Ikke nok med det, muligheten for å styre PC-en ved hjelp av berøring har også åpnet for en helt ny type enheter, de såkalte hybrid-PC-ene, som kommer i mange ulike fasonger.

Vi har sett på syv forskjellige hybride datamaskiner basert på Windows 8. Alle har til felles at de kan brukes både som nettbrett og PC, men de kommer i en rekke forskjellige formfaktorer. Noen av disse vil nok overleve og bli en slags standard, mens andre vil trolig gå i glemmeboken.

Acer Aspire S7 13,3”

Ikke så veldig hybrid

Her er en lekker og slank ultrabook tilsatt en knivspiss hybridfunksjon. Den kunne godt ha brukt litt mer.

Det er først og fremst den robuste byggekvaliteten man legger merke til ved Acer Aspire S7. Den er ultratynn, superlett og laget av aluminium, med Gorilla Glass 2 foran skjermen. Skjermhengslene er sterke og holder skjermen fast som i et jerngrep slik at den ikke vipper frem og tilbake ved normal bruk, og lar brukeren åpne og lukke den bærbare like lett som en kniv gjennom smør. Sammenføyningene mellom de forskjellige delene som skjerm, tastatur og resten av kabinettet er også utført med stor presisjon. Her er det alt i alt snakk om et produkt hvor materialvalg, byggekvalitet og design går opp i en høyere enhet.

Nytteløs funksjon
Det er heller ikke mye å utsette på skjermen, som er skarp med sin full HD-oppløsning, og leverer klare farger. S7 har også rikelig av plass på det innebygde flashminnet, og gode tilkoblingsmuligheter(to USB 3.0, Micro HDMI og Bluetooth 4.0). Vårt testprogram viser imidlertid at det ikke er Acer som får den råeste ytelsen ut av komponentene, men det er ikke noe som trekker ned i nevneverdig grad.

Det som derimot trekker ned med denne hybridmaskinen, er at den ikke er særlig hybrid. Den har riktig nok en velfungerende berøringsskjerm, men det er det også mange ultrabooks som har. Faktum er at S7s eneste ”hybride” funksjon er at skjermen kan åpnes opp til en vinkel på 180 grader, slik at skjermen og tastaturet flukter med hverandre. Acer sier at man da kan arbeide bedre sammen og bruke skjermen fra flere kanter, men det er i beste fall en overdrivelse. I praksis fungerer det ikke.

Konklusjon
Acer Aspire S7 er et lekkert high-end produkt som klart er verdt pengene. Spesifikasjonene er absolutt godkjente, maskinen er velbygget og robust, og man merker at designerne har tenkt seg om. Bortsett fra da de skulle plassere tegnene på tastaturet, og da de skulle gi maskinen en eller annen smart hybridfunksjon. Det utløser ikke det helt store med en skjerm som kan åpnes opp til en vinkel på 180 grader, og så ikke mye annet...

Les hele testen på Lyd & Bilde

Asus Taichi

Forlengs og baklengs

Denne maskinen burde får deg til å sperre opp øynene. Den er ikke perfekt, men her er det virkelig tenkt på hvordan en maskin kan gjøres så hybrid som mulig.

Her er det nemlig snakk om en bærbar datamaskin med ikke bare en, men to skjermer. Den ene vender innover mot tastaturet, mens den andre - en berøringsskjerm – vender utover når den bærbare klappes sammen. Stort mer hybrid kan det ikke bli!

Slik fungerer det
Det er i alt fire måter å bruke de to skjermene på. Først og fremst kan man nøye seg med å bruke den normale laptop-skjermen, men her har det skjært seg litt for Asus, for skjermen har en matt overflate og er heller ikke spesielt skarp. Man kan også bare klappe sammen den bærbare, og så gjør den mye skarpere og mer fargestrålende skjermen med multitouch Taichi til et – litt stort – nettbrett.

Man kan bruke begge skjermene samtidig. Enten speiles innholdet av den indre skjermen på den ytre skjermen – slik kan man f.eks. vise bilder eller dokumenter til andre som sitter overfor en selv – eller de to skjermene blir til ett skjermområde, slik at to brukere kan arbeide på maskinen samtidig – den ene imidlertid bare ved hjelp av berøringsskjermen.

Bruksmulighetene er ganske spektakulære, og det samme gjelder maskinens ytelse, som bringer den opp på førsteplass blant de 7 testdeltakerne. Spesifikasjonene er også på topp – Taichi er lett, den har alle portene og de trådløse mulighetene man kan ønske seg, og 256 GB flash-minne kimser vi heller ikke av. Så hvorfor vinner den så ikke testen?

For det første er tastaturet av det plastaktige slaget som gir etter når man skriver på det. For det andre skjer det litt for ofte at de to skjermene ikke skifter som de bør mellom forskjellige modus. Som oftest når man klapper den bærbare sammen og skjermbildet ikke dukker opp på den ytre skjermen. For det tredje fordi maskinen blir meget varm hvis man bruker den for lenge, og viften må jobbe overtid. For det fjerde fordi den indre skjermen simpelthen er for mørk og for matt. Og for det femte fordi det er testens dyreste enhet.

Konklusjon
Men når det er sagt gir vi likevel Asus Taichi våre varmeste anbefalinger. Designen med to skjermer har vi aldri sett utført på denne måten, og det er virkelig slik at man får en ultrabook og et nettbrett i en og samme innpakning. Dessuten er den lynhurtig og har masser av muskler. Hadde designen vært helt på topp hadde karakteren også vært der.

Les hele testen på Lyd & Bilde

Dell XPS 12

Multikunstneren

Dell XPS 12 var testens store overraskelse. Uten dikkedarer kjører den forbi alle konkurrentene på innsiden og viser hvordan dette med «hybrid» skal gjøres.

Følelsen får man med en gang man slår på Dell XPS 12 og begynner å jobbe: Dette har Dell virkelig fått til. Alt fungerer strålende, i en slik grad at dette kanskje er den beste Windows-baserte ultrabook vi noensinne har testet.

Mer for pengene
Hvis vi starter med det tekniske så får XPS 12 et fremragende resultat i vår Benchmark-test. Det er kun Asus Taichi som har prestert bedre, men kun med et hårstrå, og i praksis er de to maskinene helt jevnbyrdige. Og med XPS 12 får man mer for pengene. Den byr på 8 GB RAM i stedet for 4 GB, batteritiden er bedre og skjermen er en liten, men en viktig liten bit større, nemlig 12,5” mot 11,6”. Med en Intel Core i7-prosessor og 256 GB SSD i tillegg får man ikke bedre spesifikasjoner i denne kategorien.

Kvadratisk, praktisk, god
Men det er med sine hybride muligheter at Dell XPS 12 for alvor imponerer. For Dells løsning er verken fancy eller teknisk utfordrende, slik Asus Taichis to skjermer gjerne kan være. Nei, i stedet er den meget praktisk og nærmest genialt enkel. Og den fungerer knirkefritt hver gang!

Kort og godt ligner XPS 12 umiddelbart en helt normal bærbar PC, men skjermen sitter i en robust aluminiumsramme og kan dreies rundt sin egen akse. På den måten kan man bare dreie skjermen 180 grader og klappe den bærbare sammen igjen, så har man et kraftig nettbrett med 12,5” skjerm og Windows 8. Eller man kan la være å lukke den bærbare og kjapt snu skjermen utover hvis man vil vise noe til andre – for eksempel på et møte. Det høres ikke like fancy ut som doble skjermer, men til daglig bruk er dette simpelthen en mer praktisk løsning.

Brukervennlig
I tillegg er det bedre med én fantastisk skjerm enn med to, hvor den ene i beste fall er middelmådig. Og Dell XPS 12 er utstyrt med en meget god skjerm av typen WLED, som uten nevneverdig konkurranse er den beste i denne testen. Den er selvfølgelig berøringsfølsom, men den er også knivskarp, og fargene er sterke. Den er stor nok til å fungere perfekt som bærbar-skjerm – og liten nok til å være en effektiv nettbrett-skjerm.

Konklusjon
Dell XPS 12 er på alle måter en fantastisk hybridenhet. Som ultrabook leverer den mye toppytelse for pengene, og takket være en genialt enkel hybridløsning kan den kjapt forvandles til et særdeles brukervennlig nettbrett. Legg til testens beste skjerm, og en design og byggekvalitet som står til sekser på terningen, så er det ikke tvil: Best i test!

Les hele testen på Lyd & Bilde

HP Envy x2

Mellom to verdener

Hvor går grensen mellom et nettbrett og en bærbar PC? Det er et vanskelig spørsmål, men sikkert er det at det finnes et hull midt mellom de to kategoriene, som HP Envy x 2 dessverre har falt ned i.

Det dreier seg her mer om et nettbrett som kan gi seg ut for en bærbar enn omvendt (litt lik Asus Android-baserte Transformer Prime og Transformer Infinity nettbrett), og det ”hybride” består i at skjermen i virkeligheten er et nettbrett som kan dokkes på et tastatur, og så ved et trylleslag blir en slags ultrabook. Og selv om x2 er basert på Intels Atom-prosessor, så kjører den fremdeles en full (32 bit) Windows 8 og kan således også kjøre alle de normale Windows-programmene.

Men djevelen er i detaljene som man sier, og man skal ikke se Envy x2 mye etter i sømmene før irritasjonsmomentene begynner å dukke opp.

Dealbreaker
Aluminium til tross, tastaturet knaker og gir etter når man skriver på det. Det samme gjelder skjermen, som til tross de meget kraftige hengslene gir etter og vipper frem og tilbake når man holder den dokkede bærbare i tastaturet.

Og så er det selve skjermen, som simpelthen er for dårlig! At den bare er 11,6” stor er ingen unnskyldning for å ta til takke med HD-oppløsning, men ok, det er ingen dealbreaker. Det er til gjengjeld de matte fargene og det uskarpe bildet. Selv alminnelig skrift har synlige piksler, og man blir meget fort trett i øynene av å sitte med Envy x2. Det er simpelthen ikke godt nok.

Konklusjon
HP Envy x2 havner mellom to stoler. Den er for dyr til å være et rent nettbrett, og som bærbar er den for treg. Skjermen er under alle omstendigheter ikke tilfredsstillende, med matte farger og et uskarpt bilde. I tillegg kommer et tastatur som gir etter og knaker når man bruker det. Og i det store og hele gis et inntrykk av halvdårlig byggekvalitet – det lekre aluminiumskabinettet til tross.

Les hele testen på Lyd & Bilde

Lenovo IdeaPad Yoga

Kongen av hybrider

Har du noensinne sett en datamaskin som kan «vri seg selv på vrangen» slik Lenovo IdeaPad Yoga kan? Vi tror ikke det ...

Lenovo IdeaPad Yoga er utstyrt med en skjerm som kan bevege seg 360 grader om sin egen akse. Yoga kan altså gå fra å være lukket som en normal bærbar maskin, til å bli brettet helt rundt slik at lokk og bunn befinner seg rygg mot rygg.

IdeaPad kan dermed gå fra å være en normal ultrabook til et ganske stort nettbrett. Med skjermen i en 270 graders vinkel fra sitt utgangspunkt gjør man om Yoga til ”teltet”, som nærmest gjør maskinen til en slags bilderamme, og til slutt kan man med skjermen i samme posisjon bruke det nedoverrettede tastaturet som fot, noe som er perfekt hvis man for eksempel vil se film eller bare sufte på nettet ved bruk av berøringsskjermen.

Smidig som en yogi
Som kloke hoder allerede har konkludert, vil tastene vende utover eller nedover hvis man vinkler skjermen mer enn 180 grader. Og det er faktisk et av irritasjonsmomentene ved IdeaPad, som ellers er en god ide og utførelse.

Ellers er flaten ved siden av tastene fremstilt av robust plast som er blitt behandlet slik at det føles litt som lær (noe som gjør det behagelig å hvile hendene på når man skriver), og tastaturet låses av seg selv så snart den bærbare brettes om sin egen akse.

Malurt i begeret
Selvfølgelig har vi også funnet ting vi kan klage over. For eksempel er det synd at den flotte skjermen ikke byr på full HD-oppløsning, og selv om spesifikasjonene er på topp presterer Yoga ikke så godt som konkurrentene fra Dell og Asus i vår Benchmark-test. Til slutt er det – hvis vi skal være detaljryttere – den høyre Shift-tasten, som er så liten at man litt for ofte har problemer med å treffe den.

Konklusjon
Det er til slutt skjermoppløsningen og Benchmark-resultatene som gjør at Lenovo IdeaPad Yoga ikke vinner denne testen. På begge punker er denne maskinen bare noen hårstrå fra å nå opp til Asus Taichi og testvinneren Dell XPS 12, men dermed ikke sagt at vi ikke anbefaler Yoga. For det gjør vi. Til en pris under 10.000 kroner for en helt tilfredsstillende ytelse og en unik, nyskapende og meget brukbar design, er det et naturlig valg å kåre denne maskinen til testens beste kjøp!

Les hele testen på Lyd & Bilde

Samsung Ativ Smart PC

Smart, men ikke smartest

Samsung Ativ Smart PC er testens billigste maskin, og føles litt slik også.

Testens billigste maskin kommer fra Samsung, og som så mange av Samsungs produkter, er Ativ Smart PC fremstilt nesten utelukkende av plast. Og den er ikke bare billig, men føles slik også, og det er kanskje dette produktets største problem.

Akkurat som med HP Envy x2 er det snakk om en hybridenhet, som primært er et nettbrett, men som leveres med en tastatur-dokk og (32 bit) Windows 8, noe som i teorien skulle gjøre maskinen til en komplett, funksjonsdyktig laptop.

Dog har Samsung Ativ Smart PC litt flere tilkoblingsmuligheter enn HP Envy x2 – nemlig en kortleser til microSD og en USB-port ekstra.

Skjerm og tastatur er godkjent
Når det gjelder brukervennlighet er Ativ Smart C et hårstrå foran HP Envy x2, for med Samsung-maskinen slipper man et tastatur som knaker, og det føles ikke som om det er like ved å gå i stykker når man tar fatt i maskinen.

Det kan man til gjengjeld ikke si om skjermopphenget, som vipper like mye som skjermen på HP Envy x2. Irriterende! Selve skjermen kommer i HD-oppløsning, og er skarpere og mer lyssterk enn den på Envy x2, så selv om den ikke utløser stående ovasjoner, er den tross alt godkjent.

Konklusjon
Samsung Ativ Smart PC er med en viss avstand opp til nærmeste konkurrent den billigste maskinen i denne testen. Som en av to 32 bit maskiner med Intel Atom-prosessor kan den ikke akkurat skryte av å være superhurtig, men sammenligner vi direkte med nærmeste konkurrent, HP Envy x2, er Ativ Smart PC helt avgjort det beste kjøpet. Riktignok er Samsungs maskin fremstilt så billig som mulig og utelukkende av plast, men den er faktisk ganske robust, og skjermen er også godkjent selv om den ikke imponerer.

Se hele testen i Lyd & Bilde

Sony Vaio Duo 11

Bedre lykke neste gang

Sony Vaio Duo 11 er en fin hybridmaskin, men den skjemmes av små designfeil.

Sony Vaio Duo 11 kan ikke klappes sammen som en normal bærbar. I stedet vender skjermen oppover, så maskinen i utgangsposisjonen er et (stort) nettbrett. Og så kan man bevege skjermen oppover via et spor, slik at den havner i en vinkel på cirka 45 grader, og et tastatur, som før var skjult av skjermen, kommer til syne. Det er i denne posisjonen at Vaio Duo 11 ligner litt på en stor kalkulator, og ikke minst på grunn av de små tastene (10-20 prosent mindre enn normale laptop-taster), som dessverre gjør Due 11 vanskelig å skrive på. Irriterende.

Det lille tastaturet betyr også at det ikke har blitt plass til en normal touch-pad, og Sony har i stedet valg å bruke et såkalt trackpoint, som er en liten optisk knapp som sitter midt i tastaturet over B-tasten og under G- og H-tastene. Men selv om denne idéen i seg selv er god nok, er utførelsen pinlig dårlig. Skam dere, Sony!

Trackpointet på Vaio Duo 11 krever nemlig at man stryker fingerer over det før det kan registrere bevegelsen. Det føles som hele tiden å klø seg på nesetippen, og er en skuffende dårlig løsning. Spesielt når det eneste alternativet er selve berøringsskjermen. For selv om den i seg selv fungerer glimrende, så er det slik at om man bruker Windows 8 i desktop-modus, er det ganske mange programmer og bruksområder hvor betjening via berøringsskjermen ikke fungerer i praksis!

Flere klager
Når vi nå er i gang, kan vi også nevne at det ikke er så lett som man kunne ønske seg å forvandle Duo 11 fra et nettbrett til en vanlig bærbar PC. Det skulle vært mulig kun å dytte til skjermen med tommelfingrene, men det er det ikke. I stedet må man faktisk ta fatt i skjermen ovenfra og så trekke den opp i riktig posisjon. Det blir man ganske fort lei av.

Til gjengjeld vil vi fremheve at skjermbildet er skarpt med flotte farger, og som berøringsskjerm reagerer den lynhurtig.

Konklusjon
Sony Vaio Duo 11 er ikke den smarteste hybridmaskinen vi har sett, og den skuffer med altfor små taster og et trackpoint, som andre firmaer kunne gjøre bedre på 90-tallet. Når det er sagt så har den en ganske utmerket ytelse, skjermen kommer med full HD-oppløsning og skarpe farger, og berøringsskjermen fungerer meget bra.

Les hele testen i Lyd & bilde

Les flere tester i vår testseksjon.

Les også: Brett og PC i samme slengen

Se bildeserie av Windows 8-dingsene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.