En av de bitreste kampene i pengepolitikken ender denne uken i den tyske forfatningsdomstolen, med bevisopptak i en sak som skal avgjøre om Den europeiske sentralbankens (ECB) virkemidler for å redde euroen, innebar en undergraving av den tyske grunnloven.
Det skriver Financial Times mandag. Saken begynner på tirsdag.
Les mer om saken: <b>Nå kan de skape ny panikk i markedene</b>
Tungvektere
Hovedduellen står mellom to tyske, pengepolitiske tungvektere: den tyske sentralbanksjefen Jens Weidmann og det tyske ECB-styremedlemmet Jörg Asmussen.
Avisen fremholder at domstolsbehandlingen kommer på et tidspunkt hvor krisetrette tyskere gjør seg klare for et nasjonalforsamlingsvalg i september, som for første gang inkluderer er euroskeptisk parti.
Domsslutningen vil ikke komme før senere på året, og det er langt fra klart hvordan den vil kunne påvirke den uavhengige sentralbanken, men i ESB tas det ikke lett på utsiktene til å tape i forfatningsdomstolen og i den tyske opinion.
Motstander
Allerede fra begynnelsen var Jens Weidmann en motstander av ECBs Outright Monetary Transactions (OMT), som gir sentralbanken rett til å kjøpe obligasjoner utstedt av land som er gjenstand for spekulasjon om at vil komme til å forlate eurosonen.
Utenfor Tyskland klarte han ikke å vinne støtte for sitt argument om at slike obligasjonskjøp ville være det samme som å finansiere regjeringer ved å trykke penger, med påfølgende risiko for hyperinflasjon.
Utfordrer
Weidmanns vitneprov i forfatningsdomstolen i Karlsruhe vil bli utfordret av Jörg Asmussen, som vil hevde overfor domstolen og en skeptisk tysk befolkning, at slike obligasjonskjøp er innenfor ESBs mandat.
Den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi gikk på sin månedlige pressekonferanse i forrige uke svært langt for å definere rammene for argumentene i domstolen overfor tyske tilhørere.
Det var Draghi som i juli i fjor lovet å gjøre «alt som skal til» for å redde euroen, og som i september gikk i bresjen for OMT.
- Helt ærlig, når du ser på tallene, er det vanskelig å unngå å erklære OMT som trolig det mest vellykkede pengepolitiske tiltaket i nyere tid, sa Draghi.
LES OGSÅ:
<b>Nå kan de skape ny panikk i markedene</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.