Fredag morgen kom nyheten boliglånseierne har ventet på:

DNB setter som Norges første bank opp boliglånsrenten. Renten settes opp med inntil 0,3 prosentpoeng, og resten av de norske bankene ventes å følge etter snart:

- DNB er jo en bjellesau, og jeg tror at de andre bankene vil følge etter, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets til DN.no.

Som DN.no skrev i en serie saker allerde i midten av februar er boliglånsrentene nå på vei opp:

  • Norges Bank signaliserer at rentene skal opp etter flere år på historisk lave nivåer
  • Skjerpede krav fra myndighetene gjør at bankene varsler høyere utlånsrenter
  • Rentene snur opp internasjonalt etter å ha nådd historiske bunnivåer

Reguleringer og strengere krav
Og fredagens renteheving fra DNB er nettopp en direkte konsekvens av punkt to på listen:

"Med bakgrunn i signaler fra myndighetene om strengere regulering av norske banker, derunder markant høyere risikovekter for boliglån, har DNB besluttet å øke sine utlånsrenter", heter det fra DNB

Informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea sier at banken ennå ikke har tatt en endelig beslutning om hvor mye og når deres boliglånsrente skal opp.

- Vi er er ikke der helt ennå, men det vil ikke være unaturlig at flere følger etter gitt notatet fra finanstilsynet tidligere denne uken, sier han til DN.no.

Tidligere denne uken kom det et høringsnotat fra Finanstilsynet, som foreslår en solid innstramming i boliglånsmarkedet, der konsekvensen er dyrere boliglån.

Les også: DNB hever lånerenten

- Bankene hever ikke renten fordi Norges Bank har gjort det, eller fordi pengemarkedsrenten har økt. Dette er i hovedsak drevet av reguleringer, både nasjonalt og internasjonalt, med strengere krav, sier Syed.

Syed peker på at bankenes marginer, altså forskjellen på det banken låner penger inn til og det banken låner penger ut til, har økt. Det kommer de til å fortsette å gjøre, som betyr økte boliglånsrenter for deg og meg.

- Marginene er på veldig lave nivåer, og det er også veldig betimelig og riktig at de får bedre marginer. De regulatoriske forholdene gjør det enklere for bankene å gjøre dette.

God grunn til å fortsette videre
- Hvor mange og hvor store rentehevinger kommer fremover fra norske banker?

- Det er vanskelig å spå, men det er god grunn til å fortsette videre. Bankene vil se seg tjent med å tilpasse seg til de nye kravene lenge før fristen, fordi de da vil bli belønnet med lavere innlånskostnader, sier Syed.

Syed påpeker at norske banker historisk har vært raske til å innrette seg etter nye krav:

- Det taler for at en heving til er rundt hjørnet, sier han.

Dermed er det som boliglånskunde bare å forberede seg på at man fra nå av må betale rundt et halvt prosentpoeng mer for lånet sitt. Det er prisen å betale for å unngå systemrisiko og sikre trygge, norske banker:

- Kall det gjerne en dugnad, sier Syed.

Les også: Regn med dobbelt så høy rente

Slik skal de presse opp boliglånsrenten

Varsler dyrere boliglån innen kort tid (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.