Med unntak av nedgangen i april har det vært uventet høy boligprisvekst siden september i fjor, fastslår DnB Nor Markets i en ny prognoserapport, som legges frem idag.
I 2010 steg boligprisene 8,3 prosent, og de skal bare fortsette oppover de nærmeste årene, mener meglerhuset, og oppjusterer sine prognoser for boligprisvekst i forhold til en rapport de la frem i januar:
(Prognosene fra januar i parentes)
Dermed vil de gjennomsnittlige boligprisene i 2014 ligge 26 prosent høyere enn i 2010. Med andre ord; en bolig som kostet 3 millioner kroner i 2010, vil koste 3,8 millioner kroner i 2014, hvis prognosene slår til.
Les mer fra rapporten her: - Begivenhetene kan spinne ut av kontroll
Derfor skal prisene opp
Meglerhuset peker på to hovedårsaker til prisgaloppen:
1. Begrenset tilbud:
Veksten i antall husholdnnger er høy, samtidig som boligbyggingen er relativt lav.
- Vi venter sterk oppgang i boligbyggingen fremover, men det tar tid å øke tilbudet, skriver DnB Nor Markets.
2. Solid etterspørsel:
Husholdningene får en god inntektsvekst i årene som kommer, mener meglerhuset. I 2011 stiger årslønnen med 4,3 prosent, deretter 4,8 prosent i både 2012 og 2013.
Arbeidsledigheten skal ned fra 3,1 prosent i 2011 til 2,6 prosent i slutten av prognoseperioden. Og med flere sysselsatte og høyere lønnsvekst kommer høyere forbruk, påpeker DnB Nor Markets.
I tillegg peker meglerhuset på at rentenivået vil være lavt en god stund til.
- Likevel vil høye renteutgifter bremse forbruksveksten i husholdningene etter hvert. I 2013 må folk regne med en boliglånsrente på 6 prosent, mener DnB Nor Markets' analytikere. I dag ligger beste boligrente på rundt 3,15 prosent.
Folks renteutgifter etter skatt vil øke fra i underkant av 6 prosent av husholdningenes disponible inntekt i 2010 til en rentebelastning på 7 prosent i 2013, ifølge DnB Nor Markets.
Les også:
- Folk tåler 40 % høyere bokostnader
<b>Vil ha slutt på billige boliglån</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.