- Jeg er helt sikker på at det jobbes på spreng med løsninger og jeg er ganske sikker på at man kommer til å komme opp med noe som gjør at vi unngår en kollaps i eurosonen, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets til DN.no.
Etter fire dagers sammenhengende børsfall, trekker Oslo Børs rett opp og slutter seg dermed til en bred europeisk børsoppgang tirsdag. Amerikanske børser kom opp fra nivåene da Oslo stengte mandag, og asiatiske børser korrigerer også opp etter børsnedgang de siste fem dagene.
Tror eurosonen består
Dermed kan det se ut til at pessimismen med frykt for eurokollaps og resesjon erstattes av forhåpninger om at G7-ledernes telefonkonferanse tirsdag eller rentemøtet i Den europeiske sentralbanken (ECB) onsdag vil gi signaler om at noe er i ferd med å skje som kan styrke veksten og løfte stemningen.
- Når du får en reaksjon oppover, så kommer det en form for etterrasjonalisering og det kobles til positive nyheter. Uten å dermed ha sagt at denne forkl#229en er gal, kan det også være at markedet var oversolgt etter en del ganske dårlige dager. Så kommer det noen kjøpere på banen og flere som melder seg på, sier Dørum.
Dørum og de andre analytikerne i DNB Markets tror foreløpig ikke på kollaps i eurosonen. Ifølge deres prognoser består dermed eurosonen med de medlemmene den har i dag, inklusivt Hellas. Hovedargumentet er at det allerede er investert så mye politisk og økonomisk i eurosonen at man er villige til å gjøre veldig mye for å holde eurosonen sammen.
Dørum mener topplederne i Europa fremdeles kan benytte seg av en rekke tiltak for å redde det vaklende valutasamarbeidet: Seks tiltak som kan redde euroen
G7-lederens telefonkonferanse
Først på kalenderen over ukens hendelser står G7-lederenes telefonkonferanse om den økonomiske krisen i eurosonen senere i dag, tirsdag. Det er knyttet store forventninger til konferansen. Dørum understreker imidlertid at det på dette tidspunktet ikke kan forventes noe som «med et sverdslag løser opp i knuten og gjør at krisen er over».
- Vi må erkjenne at dette er ekstremt komplisert og vil ta veldig lang tid å løse. Det er veldig mange muligheter, og felles for mulighetene er at de er utradisjonelle virkemidler, med unntak av ytterligere rentekutt fra den europeiske sentralbanken. Fordi de er utradisjonelle og virkningene er usikre, så er det også betydelig politisk motstand mot dette. Tyskland som den mest uttalte motstanderen av disse tiltakene, men også andre er skeptiske, påpeker Dørum.
USA har lenge presset på for at Europa skal ta i bruk flere virkemidler for å håndtere krisen.
- Det ventes at G7-lederne skal forsøke å presse eurosonens politikere til å ta mer tak for å redde eurosamarbeidet, kanskje ved å foreslå at krisefondene EFSF/ESM kan benyttes direkte til å kapitalisere opp banker, skriver analytiker Kari Due-Andersen i Handelsbanken Capital Markets i morgenrapporten fra meglerhuset.
Rentemøte onsdag
Onsdag er det rentemøte i den europeiske sentralbanken.
- Den eneste institusjonen som er kapabel til å gjøre noe raskt og med virkning er den europeiske sentralbanken. Dette fordi de har seddelpresser i kjelleren og fordi de har et mandat om å sikre finansiell stabilitet. Innenfor det kompetanseområdet så kan de sannsynligvis gjøre en god del. I hvert fall inntil Tyskland eventuelt sier nei, kaster kortene og marsjerer ut av eurosonen, sier Dørum.
- Det er ikke utenkelig at det kommer noen signaler på rentemøtet imorgen om varsel om nye tiltak. Nå ligger problemene på egenkapital siden i banksektoren. Kanskje kan det komme noe i den retningen, tilføyer han.
To «hodepiner»
Mandag skrev DN.no at norske banker er utsatt ved en økonomisk krise i Norge.
Les saken: Finansuroen slår rett inn i Norge
- For første gang kan vi begynne å ane at ting smitter til Norge, slår Dørum fast.
Dørum peker på at vi i Norge idag har to «hodepiner»:
- Det ene har vært en mulig kollaps i eurosonen, noe vi mener vil gi et alvorlig tilbakeslag i Europa. Vi så mange av våre handelspartnere i nærområdet i Europa at hvis så skulle skjer, så kan vi se for oss et nytt tilbakeslag i Norge ala det vi så i kjølvannet av Lehman-konkursen, kanskje sterkere.
Dørum understreker at en kollaps i eurosonen ikke er DNB Markets hovedsyn. Den andre bekymringen er frykten for en en mulig hard ramming i Kina og effekter på oljeprisen som en følge av det, ifølge Dørum.
- Nå ser vi jo at oljeprisen begynner å dabbe av. Det handler om industrilandene først og fremst, men det handler også om lavere vekst i vekstøkonomiene. Vi får klare tall fra Kina som tyder på oppbremsing. Enn så lenge er ikke den oljeprisen vi har nå bekymringsfull fra aktivitetsmessig ståsted i Norge, men skulle den ramle vesentlig, som enkelte nå begynner å frykte, så har vi en annen virkelighet i Norge.
Les mer:
Norske renter har ikke vært lavere
G20 vil be Tyskland sette opp dampen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.