- Jeg tenker på boligen min som en gedigen buffer i tilfelle mine øvrige spareordninger skulle vise seg å ikke bli tilstrekkelig når jeg blir pensjonist, sier Pål Petersen (44).

I 1999 betalte familiefaren rundt to millioner kroner for eneboligen i bakgrunnen. Idag regner han med å kunne selge huset for rundt 5,5 millioner kroner.

- Som pensjonist vil jeg kunne ta opp lån på boligen for å frigjøre likviditet til å gjøre det jeg vil, smiler Petersen.

 

«Utmerket»
Å bruke boligen til pensjonssp#229, er noe nordmenn allerede har drevet med i et kvart århundre. Det påpeker sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen, som samtidig understreker at strategien så langt har vist seg å fungere «utmerket».

- Vi ønsker jo ikke bare å sikre vår kjøpekraft, men å ha en spareform som vokser i takt med våre inntekter og vår levestandard. Det har boligprisene gjort de siste 25 årene, sier Andreassen til DN.no.

Les tipsene: Slik sparer du til pensjon i bolig

- Så lenge skattesystemet begunstiger bolig, er det klart at boliginvesteringer har mange gode egenskaper for de som sparer til pensjon, sier han.

Sjeføkonomen tror avkastningen Petersen vil få på huset sitt ligger på linje med gevinsten aksjemarkedet ville gitt han. En sammenligning av spareformene er riktignok komplisert, blant annet fordi varierende rente- og boutgifter må hensyntas.

- Det er imidlertid en betydelig forskjell her, nemlig at gevinsten han utløser som boligeiere er skattefri. I tillegg kan han skjule formuesskatt på veien. En aksjeportefølje vil på sin side medføre både skatt på utbytte og på gevinsten av salget, i hvertfall hvis den ikke er belånt. Det er nettopp det som gjør bolig særlig gunstig som pensjonssp#229, sier Andreassen.

Moderat utvikling
De siste fem årene er hovedindeksen på Oslo Børs opp ti prosent. Boligprisene har i samme periode steget stabilt med cirka 30 prosent.

Andreassen har stor tro på videre boligprisoppgang, men spår en lavere veksttakt enn det vi har sett.

- I årene som kommer må vi regne med en langt mer moderat utvikling både i våre lønninger, i rentene, i våre boligpriser og i aksjemarkedet. Likevel er det noen sammenhenger som vil fortsette å gjøre seg gjeldende, tror sjeføkonomen.

- Får vi et næringsliv som gjør det veldig bra, går i hvert fall deler av Børsen sterkt og vil gjøre aksjonærene rike. Men for mange som skal spare til pensjon, kan alternativet være å plassere i noe sikrere og mer stabilt. Det har vist seg å være boligmarkedet, sier han.

Tilgjengelig likviditet
På Siggerud utenfor Oslo innrømmer Pål Petersen gjerne at han har tenkt mye på pensjonssp#229. Det gjaldt spesielt da 44-åringen nylig byttet jobb.

- I min nye jobb har jeg ikke en like god tjenestepensjonsordning som tidligere, noe som betyr at jeg må ha et utvidet og mer helhetlig perspektiv på sp#229 til pensjon. Jeg tenker at når boligen skal legge beslag på så mye av min likviditet her og nå, gjennom renter og avdrag, vil jeg gjerne at dette skal være tilgjengelig for meg når jeg blir pensjonist, sier Petersen.

- Mange i generasjonen foran meg sikter seg inn på å være gjeldsfrie når de går av med pensjon. For dem er det en utenkelig tanke å skulle begynne å ta opp lån på boligen når man har strevet med å bygge ned gjeld på bolig i hele sitt voksne liv, forteller familiefaren.

Enkelte ulemper
Petersen skulle gjerne sett at pensjonsrådgivingen fra norske banker og forsikringsselskaper tok større hensyn til de store verdiene bolig representerer i Norge.

I den forbindelse er sjeføkonom Andreassen riktignok rask til å peke på ulempene ved å spare i bolig.

Andreassen advarer først og fremst mot at regulatoriske endringer som følge av et regjeringsskifte kan snu dagens skattefordeler på hodet.

I tillegg viser han til at enkelte boliger kan bli spesielt upopulære, samt at risikoen knyttet til boliginvesteringen i motsetningen til aksjemarkedet ikke kan spres over hele kloden.

- En av de tingene folk ikke har tenkt så mye over, er hvor viktig nabolaget er for boligens verdi og dermed for din pensjonssp#229. De boligene som stiger mest i verdi ligger i boligstrøk med veldrevne kommuner, påpeker han.

- Jeg er ikke så opptatt av om du skal nedbetale gjelden eller ikke. Det viktigste er man kjøper seg en bolig som stiger i verdi, sier sjeføkonomen.

Alternativt spareprodukt
Nylig gikk spareøkonom Sissel Vammervold i nettbanken Nordnet ut i DN.no og foreslo å innføre et pensjonsspareprodukt etter BSU-modell.

Det er ingen dum idé, mener Andreassen.

- Vi savner er en spareform som ligner litt på det med bolig. At du kan beholde verdigevinsten skattefritt og har lave eller ingen forvaltningshonorarer, sier han.

- Veldig mye av dagens debatt går ut på å ødelegge boligen som spareform ved å øke skatter og så videre. Det går imidlertid an å vri på det og si at vi skal forsøke å lage andre finansielle spareformer som er like gode som bolig, mener Andreassen.

Les mer om pensjon på DN.no:
Vil ha pensjonssp#229 for voksne etter BSU-modell
NHO-sjefen vil ikke forhandle om pensjon
LO: Uaktuelt med offentlig pensjon i privat sektor
Aksjer ga god pensjon
<b>Den nye pensjonsreformen gjør de rike rikere</b>
Pensjonssmellen kommer neste år
Nye pensjonister har like mye å rutte med som da de jobbet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.