Ikke alle lokketilbud er søppel. De aller billigste bærbare pc-ene til rundt 2.500 kroner er forholdsvis svake, men du skal ikke gå opp mer enn en tusenlapp eller to før du får kraftige bærbare pc-er med svært gode spesifikasjoner.

Expert selger for eksempel en Asus-pc med 15,6-tommers skjerm og Intel Core i3-prosessor til bare 3.999 kroner, mens Lefdal kliner til med en Toshiba-pc med en enda kraftigere Intel Core i5-prosessor til bare 3.795 kroner. Begge pc-ene har 4 GB minne og masse lagringsplass.

Hvordan er det egentlig mulig å selge såpass avanserte produkter til så lave priser? Mye av forkl#229en ligger i at pc-ene er sponset av programvareleverandørene.

Jo billigere pc-en er, dess mer programvare ligger antagelig ferdig installert på pc-en når du skrur den på. Mange av programvareprodusentene betaler pc-produsentene for at de skal legge inn deres programmer på pc-ene. Noen av programmene kan være nyttige, som for eksempel 30-dagers prøveversjoner av antivirusprogrammer og reklamefinanserte utgaver av Microsoft Office, mens andre programmer bare fyller opp diskplass og gjør pc-en unødvendig treg.

Ulike typer verktøylinjer i nettleseren og spilltjenester som kjører i bakgrunnen er eksempler på programvare som kan være nyttig for noen, men som for de fleste kanskje bare er til irritasjon.

Betydelige summer
Pc-produsenter vi har vært i kontakt med bekrefter at det er snakk om sponsing, men ingen vil gå ut med hvor store beløp det kan dreie seg om. Markedssjef Thomas Råge i HP uttalte i vinter at avtalene ofte blir gjort på globalt nivå, slik at det er vanskelig å si noe om hvor mye avtalene har å si for prisnivået i Norge.

Toshibas Norges-sjef Per Jostein Ørslien vil heller ikke si noe om hvilke beløp det dreier seg om. Han avviser imidlertid at det er snakk om så mye som tusenlapper, men at det er en "relativt betydelig sum" på de rimeligste pc-ene. Avtalene er med på å gi brukerne en god startpakke, samtidig som prisen på produktene kan holdes så lav som mulig, mener Ørslien.

Sponsing av de rimeligste pc-ene har vært vanlig lenge, men har økt i omfang i det siste.

- Vi ser at dette nå har kommet fra alle pc-produsenter som selger bærbare i Norge, sier Ørslien.

Han mener det er mye ytelse å få for pengene nå i forbindelse med elektrokjedenes studiestartkampanjer, men at det ikke er bare sponsingens fortjeneste.

- Dette skyldes ikke spesielt forhåndsinstallert programvare på maskinene, mer hard konkurranse og at kjedene senker marginene på kampanjeprodukter til skole- og studiestart, forteller Ørslien.

Senker farten
Kjøper du en billig-pc er det ikke sikkert du har bruk for alle programmene som følger med, og mange av dem kan som nevnt gjøre pc-en tregere (hvis de kjører i bakgrunnen). Ørslien mener imidlertid at den medfølgende programvaren er nyttig.

  - Vi legger ikke med hensikt ved programvare vi tror vil plage folk. Samlet er dette en nyttig pakke som er ment å tilby noe til alle brukere, inkludert nybegynnere, sier Ørslien. Han sier også at enkelte av programmene er nødvendige for at maskinen skal fungere slik produsenten har tenkt, og nevner blant annet programvare som forlenger batterilevetiden.

En del programvare er imidlertid ikke nødvendig for at pc-en skal fungere optimalt. For eksempel er verktøylinjer som Google Toolbar og Bing Toolbar unødvendig for de fleste brukere. Bruker du ikke Windows Live Messenger, er det heller ingen grunn til å la denne starte opp og kjøre automatisk. Vi anbefaler at du lar "systemprogramvare" forbli installert, for eksempel programvare for strømstyring, mens du avinstallerer programmer du absolutt ikke er interessert i å bruke.

Du avinstallerer programmene ved å gå inn i Kontrollpanel i Windows og velge "Avinstaller et program". Når du har gjort dette, kan du sjekke om det fortsatt er noen unødvendige programmer som starter opp samtidig med Windows. Det gjør du ved å starte Windows-programmet msconfig.exe, klikke fanen "Oppstart" og se gjennom listen. Fjern krysset ved de programmene du ikke trenger. Er du usikker på hva noe er, lar du det være - eller gjør et Google-søk for å finne ut mer om programmet.

Les også på Dagens IT:

iTunes mistenkt for juks

Musikkarkiv uten plassmangel (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.