Det er nå ti år siden Statoil gikk inn i det nordafrikanske landet Algerie.

Ti år i Algerie
Statoil kjøpte seg inn i virksomheten i Algerie i 2003, da selskapet la 740 millioner dollar på bordet for å kjøpe halvparten av gassprosjektene In Amenas og In Salah fra oljegiganten BP.

Da Statoil gikk inn i det nordafrikanske landet ble det forklart med selskapets globale vekstambisjoner.

- Dette kjøpet gir Statoil en ypperlig posisjon for å jobbe med BP og Sonatrach i en stor gassprovins med betydelig vekstpotensial, forklarte Olav Fjell som på den tiden var Statoil-sjef.

 

In Amenas-feltet består av et stort gass og kondensat-anlegg og ligger nær den libyske grensen.

Statoil har også 31,9 prosents eierandel i In Salah som i likhet med In Amenas-anlegget eies i fellesskap med det algerske oljeselskapet Sonatrack og BP. Dette feltet ligger langt nærmere grensen til nabolandet Mali hvor det har vært mye uroligheter etter at franske styrker gikk inn i landet. Eksperter sier gisselaksjonen ser ut til å være en hevnaksjon som følge av dette.

I tillegg driver selskapet letevirksomhet på feltet Hassi Mouina. In Amenas og In Salah er henholdsvis de tredje og fjerde største gassprosjektene i Algerie.

Mange faremomenter
I årsrapporten Statoil sender til amerikanske kredittilsynet SEC, må selskapet oppgi alle risikofaktorer ved å drive olje- og gassvirksomhet. I rapporten innrømmer Statoil at selskapets virksomhet har en rekke risikofaktorer - deriblant terror.

"Terrorhandlinger mot våre anlegg og kontorer, rørledninger, transport- eller datasystemer eller innbrudd i vårt sikkerhetssystem kan kraftig påvirke forretninger og drift og kan skade mennesker. Hvis man mislykkes i å håndtere disse risikoene kan det resultere i tap av liv, skade på mijlø og skade på brønner og produksjonsanlegg, rørledninger og annen eiendom og det kan resultere i regulatoriske endringer, rettslig ansvar, skade på vårt rykte og kraftig reduksjon i våre inntekter samt økning i våre kostnader og kan ha kraftig negativ effekt på vår drift eller finansielle situasjon", skriver Statoil i 2011-rapporten.

Fraråder reise
Utenriksdepartementet fraråder nå å reise til eller oppholde seg i Algerie.

Les: Utenriksdepartementet fraråder opphold i Algerie

Informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil vil ikke kommentere om det er aktuelt å trekke ut Statoil-ansatte i landet, men han sier at selskapet har styrket sikkerheten ved selskapets anlegg.

- Vi har hevet beredskapsnivå, men ønsker ikke gi detaljer om det, fordi det kan bidra til å svekke sikkerheten ved å gi dem informasjon.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.