DNB-sjef Rune Bjerke ser en tendens til økende forsiktighet i norsk økonomi.
- Forsiktighet og det å spare er aldri feil. Samtidig er det også viktig å ikke snakke seg inn i problemer og skape bekymringer og mer uro enn det egentlig er grunn for, sier DNB-sjef Rune Bjerke til DN.no.
- Det grunnleggende knyttet til norsk økonomi er i dag positivt, understreker han.
- BAKGRUNN: Tapene øker for DNB
- Ingen direkte årsaker
Bjerke advarer derfor mot å sende for sterke bekymringsmeldinger ut i husholdningene og markedene.
- Vi ser ikke noen direkte årsaker i norsk økonomi som skulle tilsi større forsiktighet og aktsomhet hos beslutningstakere i norske virksomheter, sier Bjerke.
Tvert i mot peker han på fire punkter som burde bety større optimisme og høyere investeringsaktivitet:
- Oljeprisene ligger på et «veldig komfortabelt» nivå
- Investeringene knyttet til olje, gass og offshore er rekordhøye
- Offentlig sektor vokser
- Disponible realinntekter øker
Tegn på svekkelse
Bjerke medgir likevel at enkelte utviklingstrekk i bankens resultat i årets andre kvartal kan tyde på en viss svekkelse i norsk økonomi.
Den norske storbanken la torsdag frem kvartalstall for årets andre kvartal som overgikk analytikernes forventninger på nesten samtlige poster. Banken må imidlertid ta nærmere én milliard i tap på utlån i kvartalet, noe som er mer enn 150 millioner kroner mer enn analytikerne så for seg.
Tapet kommer samtidig med en lavere investeringsaktivitet fra små- og mellomstore bedrifter i Fastlands-Norge. DNB opplever også høyere sp#229 hos norske husholdninger.
- Vi ser at vi har en svak utvikling i tapene ganske bredt, og finner ikke at det er noen bransjer som sliter mer enn en, to eller tre andre. Vi tolker derfor tapene som et eksempel på at veksttakten er lavere og at vi skal ha øynene åpne i fastlandsøkonomien fremover, sier han.
Uro i markedene
DNB-sjefen mener årsaken til stemningsendringen først og fremst har sammenheng den voksende uroen som preger verdensøkonomien.
- Særlig har de som er direkte avhengig av forhold i Europa fått merke at man ikke er isolert fra det som skjer der. Når man i tillegg har begynt å snakke om at nå tikker det kinesiske lokmotivet saktere fremover enn før, så er det også en viktig faktor, sier Bjerke
- Vi opplever en veldig god og positiv stemning knyttet til alt som er relatert til olje og gass. Det er ingen tvil om at det er en markant todeling, sier han.
Les mer: Ertzeid skuffer sjefen
Les også: Flybilletter, strøm, klær og møbler er blitt billigere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.