- Jeg ergrer meg over at brutalisering, sosial dumping og utstøting alltid er hovedtema i mediedekning og debatt om arbeidslivet. Faktum er at vi har det fantastisk - bedre enn noensinne - på jobben, sa Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i Hovedorganisasjonen Virke, til Dagens Næringsliv tirsdag.
Dagen før hadde Madsen under en debatt bedt norske politikere og fagbevegelse slutte å snakke ned arbeidslivet.
- Det er ikke så vanskelig å være enig i det, sier forsker Simen Markussen ved Frischsenteret.
Bedre nå
Markussen forsker mye på norsk arbeidsliv, og er særlig interessert i trygd. Han mener de aller fleste har det bedre på jobb nå enn før.
- Sammenlignet med tidligere tider har vi kortere arbeidsdager, lenger ferie og bedre arbeidsforhold nå, sier Markussen til DN.no.
- Å snakke om at arbeidslivet i sin alminnelighet er brutalt er derfor en avsporing, mener han.
Han er enig med Madsen i at brutalt ikke er en beskrivelse som passer norsk arbeidsliv i 2013.
- For de aller fleste er arbeidshverdagen åpenbart mye bedre nå, sier Markussen.
Arbeidsglede
I en undersøkelse Respons analyse har gjennomført for Virke svarer halvparten at de har en bedre arbeidshverdag nå enn for 10 år siden. Ni av ti sier de opplever arbeidsglede på jobb.
- Flere undersøkelser viser at nordmenn opplever stor arbeidsglede, sier Karoline Kopperud, doktorstipendiat ved institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI, til DN.no.
- Det er blant annet funnet høye snittverdier på jobbengasjement, indre motivasjon og jobbtilfredshet blant norske arbeidstakere, og dette er indikatorer på arbeidsglede, sier Kopperud.
Ikke så konstruktivt
Markussen mener at selv om de fleste har en god arbeidsdag, så kan virkeligheten være en annen for enkelte.
- De som av ulike grunner faller utenfor arbeidslivet kan oppleve det annerledes. Jeg mener at noe av det viktigste arbeidet nå er å gjøre det mulig for flere å være i arbeid, sier Markussen.
- Kombinasjonen av høye produktivitetskrav og generøse velferdsordninger gjør de for lett å parkere arbeidsføre mennesker utenfor arbeidslivet, mener han.
Han viser blant annet til Regjeringens ferske perspektivmelding, der det slås fast at vi om få år vil være alt for få i arbeid. Økes ikke produktiviteten vil vi vanskelig kunne opprettholde velferdsstaten.
Virke-sjef Madsen er opptatt av at "nedsnakkingen" av arbeidslivet motarbeider dette.
- "Nedsnakkingen" bidrar i alle fall ikke til å øke produktiviteten, sa Madsen til DN tirsdag.
- Å snakke om brutalisering er kanskje ikke så konstruktivt. Det er i hvert fall et dårlig utgangspunkt for å få flere i arbeid, sier Markussen til DN.no.
Les også: Sier opp grunnet mistrivsel
15 ting som gode sjefer gjør - hver dag
- Jobb 25 timer i uken - til du fyller 80 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.