Torsdag og fredag presenteres det flere nøkkeltall fra USA som kan gi utslag i finansmarkedene.
Klokken 14.30 torsdag kommer det første estimatet på veksten i landets bruttonasjonalprodukt (bnp) i tredje kvartal. Ifølge konsensustall fra Bloomberg er forventningen i markedet en vekst på to prosent. Nordea Markets venter imidlertid en noe sterkere bnp-vekst, og spår en oppgang på 2,2 prosent.
- Hvis vi får rett i vårt estimat, vil dette være en ganske bra vekst, sier seniorøkonom Nordea Markets Katrine Godding Boye til DN.no.
Veksten i andre kvartal i år var på 2,5 prosent.
Tallene vil kunne gi utslag på verdens markeder, ettersom amerikanske nøkkeltall er en viktig driver i markedet. For tiden ser mange markedsaktører etter indikasjoner på om den amerikanske sentralbanken vil trappe ned støttekjøpene av stats- og boliglånsobligasjoner tidligere enn ventet.
- Får vi tall som er mer positivt enn ventet, kan den forventede nedskaleringen av obligasjonskjøpene skje tidligere, sier Boye.
LES OGSÅ: USA trapper opp arbeidet for å tiltrekke seg utenlandske bedrifter
Den amerikanske sentralbanken (Fed) kjøper obligasjoner for 85 milliarder dollar hver måned. Formålet med stimulansepakken er å holde markedsrentene lave. Når Fed mener den amerikanske økonomien er god nok, vil de starte nedtrappingen av stimulansepakken.
- Konsensus er at nedskaleringen vil starte i mars neste år. Vi har en prognose på at det kommer i januar, men vi ser at det også kan drøye lenger før Fed setter i gang, sier Godding Boye.
Kan reagere negativt på positive tall
Aksjemarkedet har ved flere anledninger signalisert at de liker den ventede nedtrappingen av stimulansepakken dårlig, og børsene har stått i rødt etter det som i utgangspunktet har vært positive USA-tall.
Godding Boye sier at aksjemarkedet hele tiden er ute etter så mye vekst som mulig.
Hun peker på to faktorer som for tiden trekker i forskjellige retninger: Et aksjemarked som løftes av pengepolitikk og et aksjemarked som løftes av en sterk økonomi.
LES OGSÅ: Skuffende boligtall fra USA
- Hvor stor vekt disse får til slutt, det gjenstår å se. Det er ulike meninger rundt hvilken respons nedskaleringen vil få i aksjemarkedet, sier hun.
Når Fed kommer til det punktet at de starter nedtrappingen, er det fordi økonomien er så sterk at den klarer seg uten så mye stimulans, forklarer Godding Boye.
- Jeg tror økonomien på sikt vil bli styrt mer av de fundamentale forholdene i økonomien enn av pengepolitikken. Nedtrappingen trenger ikke bety at aksjemarkedet vil rase, sier hun.
Viktige arbeidsmarkedstall
Fredag kommer viktige jobbtall fra USA, den såkalte «nonfarm payrolls». Rapporten viser utviklingen i arbeidsmarkedet, og baserer seg på antall nye jobber som har blitt skapt i løpet av den foregående måneden.
Det er ventet at 120.000 jobber ble skapt i USA i oktober, ifølge konsensustall fra Bloomberg. I september ble det til sammenligning skapt 148.000 jobber, noe som var «klart svakere enn ventet».
LES OGSÅ: Nå tror EU at økonomien klarner neste år
Torsdag kommer også tall på hvor mange som søkte om arbeidsledighetstrygd for første gang den foregående uken. Dette er tall som svinger veldig, og som derfor i mindre kan grad kan indikere den økonomiske utviklingen. Det ventes at 335.000 søkte om arbeidsledighetstrygd forrige uke, ifølge Bloomberg.
Jobbtallene torsdag og særlig fredag vil gi en ytterligere indikasjon på om den amerikanske økonomien fortsetter klatreturen mot en mer normal økonomi.
LES OGSÅ:
Nedgang i nye ledighetssøknader i USA
Svake sysselsettingstall i USA
USA tar oppgjør med JP Morgan (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.