Boligprisene har steget markert de siste to årene. I årets første halvdel vises heller ingen tegn til at prisveksten er i ferd med å avta.
Ifølge SSBs boligsprisindeks steg boligprisene i 1. og 2. kvartal med henholdsvis 3,5 og 3,2 prosent fra kvartalet før.
Dette vil selv med uendrede boligpriser resten av året gi en årsvekst på 6,5 prosent.
Slik tror SSB at boligprisene skal utvikle seg fremover, prosentvis endring fra året før:
Slik så SSBs prognoser ut i juni:
- Stopper ikke prisveksten
- Etterspørselen i boligmarkedet presser prisene på alle boligtyper oppover. Verken økte krav til egenkapital eller økt boligbygging har vært tilstrekkelig til å stoppe boligprisveksten så langt i år. Utviklingen i månedstallene for boligprisene peker i retning av en videre oppgang i 3. kvartal, skriver Statistisk sentralbyrå i prognoserapporten Økonomiske analyser som legges frem i dag.
Ifølge eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk økte boligprisene sesongjustert i juli og august med henholdsvis 1,1 og 0,7 prosent.
Les saken: Boligprisene steg i august
Opp 33,4 prosent
- På bakgrunn av utviklingen i boligbyggingen, husholdningenes inntekter, renter og befolkningsvekst, anslår vi nå at boligprisene vil stige 7-8 prosent årlig ut prognoseperioden, ifølge statistikerne.
Slår tallknusernes prognoser til skal boligprisene opp 33,4 prosent i perioden 2012-2015.
Dermed vil altså en bolig som kostet 3 millioner kroner ved inngangen til 2012 koste drøyt fire millioner kroner ved utgangen av 2015.
En bolig som kostet to millioner kroner, vil stige med nesten 670.000 kroner i samme periode.
Lav norsk rente
Svake internasjonale konjunkturer og relativt sterk krone bidro til at styringsrenten ble satt ned til 1,5 prosent i mars. I slutten av mai kom pengemarkedsrenten ned i 2,3 prosent, og SSB legger til grunn at den vil holde seg rundt dette nivået det nærmeste året.
- Fra sommeren 2013 og ut 2015 regner vi med at styringsrenten gradvis settes opp, og at pengemarkedsrenten kommer opp i 4,3 prosent i slutten av 2015. Utlånsrenten anslås da til 5 prosent, skriver SSB.
Økt reallønnsvekst og lav inflasjon
Lønnsveksten så langt i år, og resultatene i lønnoppgjørene, har vært noe høyere enn det SSB tidligere har lagt til grunn.
Blant annet derfor er anslaget for årslønnsveksten i 2012 justert opp med 0,5 prosentpoeng, til 4,1 prosent.
Svak lønnsomhet i store deler av konkurranseutsatt industrien, utenom bedrifter som leverer til oljevirksomheten, bidrar til at lønnglidningen i industrien trolig blir beskjeden, og til at lønnsveksten neste år blir litt lavere enn i år, tror statistikerne.
- Lav norsk underliggende inflasjon, og fallende energipriser, bidrar til at reallønnsveksten likevel blir høy. Veksten i konsumprisindeksen (KPI) anslås til 1 prosent i år og 1,3 prosent neste år, anslår SSB.
Høy inntektsvekst i husholdningene bidrar til økt forbruk
Høy vekst i reallønn og sysselsetting bidrar til at husholdningenes realinntekter øker klart i 2012.
- Til neste år regner vi med at utlånsrenten i gjennomsnitt vil være lavere enn i år, og bidrar til ytterligere inntektsvekst. Deretter vil økte renter virke dempende på veksten. Usikkerhet omkring utviklingen i norsk og internasjonal økonomi har trolig bidratt til at husholdningenes sp#229 har økt. Vi regner med at konsumet framover vil vokse mer i takt med inntektene og at det vokser klart sterkere enn i fjor, skriver SSB.
Les også:
Dette må du tjene for å kjøpe egen bolig
<b>- 15-prosentregelen har hatt motsatt effekt</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.