Det afrikanske kontinentet sør for Sahara-ørkenen spås en rakettaktig vekst de neste 30 årene.
Og mens verdiskapningen øker og folk får mer penger mellom hendene, ventes nær alle land gå fra ulike grader av autoritære styreformer til demokratier.
For øyeblikket er det en global bølge av kapital mot de nye markedene Robertson
Stor investeringmakt
Administrerende direktør og global sjefstrateg Charles Robertson i Renaissance Capital, et investeringsselskap spesialisert mot fremvoksende markeder, har nylig gitt ut boken "The fastest billion" som beskriver den økonomiske revolusjonen i Afrika i detalj.
Les også på DN.no: Varsler afrikansk supervekst
Han anslår verdiene på de tilgjengelige selskapene i de såkalte nye markedene (frontier markets), der landene sør for Sahara-ørkenen inngår, til 110 milliarder dollar, og bare halvparten om man Golfstatene holdes utenfor.
Det gir helt unike investeringsmuligheter, påpeker han.
- Det betyr at hvis man har et fond på én milliard dollar så trenger man kun 100 av dem. Så det er ikke særlig vanskelig å holde aksjeverdiene oppe, sier han til DN.no.
Til sammenligning utgjør de fremvoksende markedene som definert av Morgan Stanleys Emerging Markets-indeks, et investeringsunivers på 4.000 milliarder dollar.
Jakter vekstreprise
Det er heller ikke slik at investorene har trukket ut penger av disse nye markedene, som tilfellet var for de fremvoksende markedene frem til sommeren, påpeker han.
Nå spør alle som har vært investert i fremvoksende markeder de siste 20 årene hvorvidt og hvor den neste store oppturen vil skje.
- Svaret er selvsagt ja, og i de nye markedene. De vil selvsagt ha sine opp- og nedturer som alle markeder, men for øyeblikket er det en global bølge av kapital mot de nye markedene, og den holder aksjeprisene upåvirket av nedturen vi har sett i den vestlige verden og i de fremvoksende økonomiene, sier Robertson.
Øker innsatsen
Afrikanske investeringer, som i Nigeria og Kenya, har gitt en avkastning på 30 prosent sålangt i år.
Selv om eksperten ikke har svaret på hvor lenge det vil fortsette, er han ikke i det minste tvil om potensialet.
- Spørsmålet er om investorene dine gir deg mer penger etter en avkastning på 30 prosent. Fremvoksende markeder er ned 20-30 prosent, og gir kanskje bedre verdi. Det de forteller meg er at investorene fortsatt er interessert i å investere i de nye markedene, og vil sette mer penger inn i dem.
- Det vil ikke vare for evig, men min hovedhypotese er at verdiskapningen i Afrika vil være femten ganger større om 40 år, sier Robertson.
Spe markeder
Potensialet er også tydelig om man ser på finansielle investeringers prosentvise andel av verdiskapningen målt ved brutto nasjonaltprodukt (BNP), påpeker han.
Kenya og Nigerias finansmarkeder er eksempelvis svært små sammenlignet med fremvoksende økonomier som Israel, Sør-Afrika, Brasil eller Mexico.
- Bare aksjemarkedet isolert sett i Nigeria er syv prosent av BNP, mens India er det tretten prosent. Man kan enkelt se for seg en dobling, det er kun et spørsmål om når, sier Robertson.
Les også:
<b>TTS-sjefen ut på dagen</b>
Bill Gates: Internett kan ikke frelse verden
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.