Det kraftige råvarefallet torsdag startet med at sølvprisene tok et svalestup etter å ha nærmet seg all-time high på 50 dollar per unse i forrige uke. Sølvprisene hadde inntil da steget nær 175 prosent på mindre enn et år.

Handelsplassen for blant annet sølv har som følge av den kraftige etterspørselen innført større marginkrav, hvilket kan ha bidratt til å tvinge de mest aggressive spekulantene til å redusere eksponeringen.

- De økte marginkravene for sølvspekulasjon har fått sølvprisene til å rase. Dette påvirker også andre råvarepriser, sier sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities til DN.no.

Les også: Sølvprisen gikk på en smell og - Det skaper frykt i folks hoder

Det kraftige fallet i oljeprisen fortsetter
Oljeprisen fortsetter nedover fredag etter et fall på over 11 dollar per fat torsdag.

- Det er mulig at en eller flere større aktører har besluttet å ta gevinst i olje etter en forlenget oppgang, sier Lødemel til DN.no.

Nordsjøoljeprisen er fredag ned nær 13 prosent fra høyeste nivå torsdag. Samtidig svekker den amerikanske oljeprisen WTI seg tilsvarende.

Les også: Oljeprisen faller kraftig

Sjeføkonomen mener flere forhold bidrar til den kraftige nedgangen i oljeprisen.

Sterkere dollar trekker ned oljeprisen
Han mener et fravær av en eskalering av uroen i Midt-Østen og Nord-Afrika kan ha fjernet noe av risikopremien i oljeprisen.

Dertil peker han også på at den europeiske sentralbanken (ECB) unnlot å signalisere en renteheving i juni torsdag som enkelte hadde forventet.

- Dette trekker rentedifferansen i dollarens favør, og leder til en sterkere dollar. En flukt til trygge havner kan også bidra til en sterkere dollar, sier Lødemel.

Dollaren styrket seg markert på den europeiske sentralbankens signaler.

Les også: Dollaren slipper gassen

En sterkere dollar betyr lavere oljepriser, da olje er priset i dollar.

Svake makrotall tynger
Lødemel peker også på at oppdaterte makrotall antyder lavere råvareetterspørsel. Torsdag offentliggjorde amerikanske arbeidsmyndigheter tall som viser at antall søkere til arbeidsledighetstrygd steg kraftig og langt mer enn ventet i forrige uke.

Les også: Forverring i jobbmarkedet i USA

Samtidig viste både tyske industribedrifter svakere ordreinngang og amerikanske innkjøpsindekser svakere signaler enn ventet. Dagen i forveien indikerte også Kina at inflasjonen i landet vedvarer og varsler økt risiko for svakere økonomisk vekst.

Dette gjelder også øvrige BRIK-land (Brasil, Russland, India og Kina), ifølge økonomen, som viser til at India hevet renten mer enn ventet denne uken.

- Ferske tall indikerer også at amerikanske borgere kjører mindre bil på grunn av de høye bensinprisene, sier Lødemel.

Kraftig fall for edle metaller
Råvarer som gull og sølv har vært blant de største indikatorene på boomen i råvaremarkedet det siste året. Med uro i Nord-Afrika, tsunamieffekter i Japan og Asia, og statsgjeldsproblemer både i USA og Europa, har de edle metallene vært populære investeringsobjekter for både investorer og spekulanter.

- Investorene har søkt alternativ til penger generelt. Man frykter rett og slett eksponering mot utsatte valuater, og at enkelte av sentralbankene skal trykke penger og monetisere statsgjeld, sier Lødemel til DN.no.

Kraftig fall for begge råvarer de seneste dagene kan imidlertid peke at oppturen kan være over. Store internasjonale investorer har også redusert sine posisjoner.

Les også: Soros selger gull og sølv

-Et fall for historiebøkene
Sterkt råvareprisfall i alt fra kakao og kobber til sølv og gull kan markere slutten på et «bull-marked» som har tatt prisene på en rekke innsatsfaktorer til rekordhøye nivåer, ifølge FT.com.

- Dette er noe for historiebøkene. Over hele flaten ser man en generell nedtrapping i råvarehandelen, sier råvareanalytiker Edward Meir i meglerhuset MF Global til avisen.

Nedsalget kommer én dag etter at Glencore, verdens største råvarehandelsselskap, avdslørte detaljer omkring selskapets planlagte børsnotering til flere milliarder dollar. Enkelte investorer dro paralleller til børsnoteringene av meglerhuset Goldman Sachs og investeringsselskapet Blackstone, som markerte toppene i respektives markeder, ifølge FT.com.

Les også:
Rune Bjerke straffes hardt
Industriproduksjonen øker
Overbevisende fra Aker Solutions
Storkontrakt til Subsea 7 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.