Investorenes største problem er dem selv, ifølge professor.

Professor Terrence Odean ved UC Berkeleys Haas School of Business Administration har studert hundretusener av verdipapirhandler og investorer for å forstå hvordan folk oppfører seg i finansmarkedene, skriver Finansavisen. Mandag var han i Oslo for å dele sine funn.

Her er ifølge Odean de viktigste årsakene til at mange tabber seg ut som investor:

* Overdreven selvsikkerhet: Investorer som bytter ut en "dårlig" aksje med én de tror er bedre, taper i gjennomsnitt 8,6 prosent på spekulasjonen, over de følgende to årene. Ungkarer er de aller verste investorene. De trader 67 prosent mer enn enslige kvinner, men tjener et prosentpoeng mindre i markedet hvert år, forklarer Odean.

* Ønske om å redusere anger: Individuelle investorer er flere ganger så tilbøyelige til å selge vinnere som til å selge tapere.

* Begrenset oppmerksomhet:
Fokuserer på aksjer som har vært i nyhetene, men ikke så stor evne til selv å vurdere hele universet av investeringsmuligheter.

* Fokusere på siste nytt:
En av de vanligste investorfeilene er trolig å satse sparepengene på dagens, ukens eller månedens vinner, i den tro at suksessen vil fortsette. Ofte gjør den ikke dét.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.