Etter rundt to uker med intens usikkerhet rundt gjeldssituasjonen i Irland, signaliserte den irske regjeringen søndag at den kommer til å søke om krisehjelp fra EU.

- De hadde ikke noe valg, sier Pål Ringholm, analysesjef for kredittobligasjoner i First Securities, til DN.no.

Til slutt ble belastningen med landets kriserammede banksektor for stor. Redningspakken er ventet å bli på 80-90 milliarder euro, nær 740 milliarder kroner.

Les mer: Sender 740 mrd. til Irland

Bank-run
Irske myndigheter har lenge forsøkt å stå i mot presset om å godta et lån fra EU. I flere uker hevdet at de har hatt kontroll på situasjonen rundt bankene.

Men finansmarkedene har ikke trodd dem - og sendt rentene på statsobligasjoner til rekordhøye nivåer på bekymring for at landet ikke klarer å betjene sin egen gjeld.

De siste ukene har frykten dessuten vist seg i form av av store uttak av innskudd i irske banker.

- Det har vært et run på innskudd i Bank of Ireland og Allied Irish Bank. Allied rapporterte før helgen at den så en nedgang i innskuddene på 17 prosent. De var ferdige på egenhånd, og de måtte ha hjelp. Og det ser det heldigvis ut til at de har fått, sier Ringholm.

For store banker
Ringholm mener irske myndigheter lot bankene vokse til en størrelse som gjorde at de ikke lenger hadde herredømme over dem.

- Det er bankene som er årsaken her. Før krisen kom, hadde de store irske bankene en utlånsøkning på 25 til 30 prosent hvert år. Før det sprakk var de samlede utlånene rettet mot en bransje, nemlig eiendom, sier Ringholm.

Bankene fikk etterhvert store problemer med å hente finansiering direkte i markedet. I stedet måtte de benytte seg av lån fra Den europeiske sentralbanken ECB.

- For et par uker siden hadde ECB finansiert irske banker tilsvarende 78 prosent av verdiskapningen i Irland, sier Ringholm.

Lettelse i markedene
I kredittmarkedene er det en viss lettelse mandag morgen.

- Det er et lite lettelsesrally, selv om man har skjønt at det ikke var noen vei utenom en slik løsning, sier Ringholm.

Lettelsen smitter også i noen grad over på gresk statsgjeld.

Prisen for å forsikre seg mot mislighold av irsk og gresk statsgjeld faller litt tilbake mandag morgen.

- Men Hellas handler fortsatt med et risikopåslag på 1.000 basispunkter, altså pengemarkedsrenten pluss ti prosent. Så markedet tror at Hellas til slutt kommer til å misligholde sin gjeld, uavhengig av det som skjer i dag, sier Ringholm.

MANDAG: Sender 740 mrd. til Irland

SØNDAG: - Bankene var et for stort problem for landet

FREDAG: - Må bli dratt etter håret for å endre skattepolitikk

TORSDAG : - Vi går inn i intensive diskusjoner

ONSDAG: - Dramaet er ikke over og Leder DN: Banksynder

TIRSDAG: Irland nærmere kriseløsning og Hardt press på Irland under krisemøte (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.