Kampen om ingeniørene er knallhard, og flere av de største ingeniørbaserte selskapene i Norge signaliserer et stort behov for flere ingeniører.

For Norge mangler tusenvis av ingeniører: I dag utdannes det bare halvparten så mange ingeniører som Norge trenger. Årlig utdannes litt over 3000, mens det ifølge en bedriftsundersøkelse Nav utførte i 2010 mangler 6310 ingeniører i Norge.

Bare AF Gruppen alene skulle nå gjerne ansatt 600 - helst erfarne - ingeniører, men det kan de skyte en hvit pil etter.

- I dag utdannes det altfor få ingeniører. For å styrke interessen rundt ingeniørfag inviterer vi derfor ingeniørtalenter til å komme med forslag til hvordan planeten Mars kan gjøres beboelig, sier konsernsjef Pål Egil Rønn i AF Gruppen.

Det beste forslaget belønnes med en reise ut i verdensrommet i 2012.

Silicon Valley på Fornebu
Torsdag skrev DN.no at Røkkes Aker Solutions bruker 70 millioner på å bygge et hypermoderne opplevelsessenter på Fornebu. Et Silicon Valley, som Petter Stordalen kaller det.

Målet er å vise hvordan ingeniører bruker teori fra skolebenken i arbeidshverdagen og bredden i arbeidsoppgavene i håp om å motivere flere ungdommer til å velge realfag på skolen, og senere utdanner seg til ingeniører.

Les mer: Bygger opplevelsessenter med Stordalen

6 av 10 arbeidsgivere innenfor privat og offentlig sektor som rekrutterer ingeniører sier at de vil trenge flere ingeniører de neste tre årene, og 6 av 10 tror det vil være vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører, viser en undersøkelse fra Synovate/NITO.

 

For få nye plasser
Antall søkere til ingeniørfag har økt fra 7716 til 9407 søkere i perioden 2006 til 2010, mens det i samme periode har vært en økning på 571 studieplasser - til 2964, ifølge Samordna opptak. Fra neste skoleår øker NTNU antallet uteksaminerte studenter med 150 i året.

Nå - én måned før fristen til samordnet opptak utløper - tar AF Gruppen initiativ til økt interesse for ingeniørfaget og byr på en astronomisk utfordring:

16. mars startet de en kampanje hvor de etterlyste de beste og mest innovative løsningene til hvordan vi mennesker kan innta og leve godt på Mars.

- Selv om det er lenge til vi faktisk kan bygge på Mars, kan det at vi tenker nytt om mulighetene på en annen planet gi oss ideer til også å tenke nytt på Jorden. Når vi starter med blanke ark på en annen planet, vil det stimulere til innovative og spennende løsninger vi også kan benytte i dag, sier AF Gruppen-sjef Pål Egil Rønn.

Hvordan bli Mars-beboer?
Kampanjen "Bli med og bygge på Mars" utfordrer deltakerne til å komme med konkrete løsninger innen anlegg - infrastruktur, transport, bygg og eiendom, miljø og energi.

En overkommelig avstand fra Jorden til Mars, mye is på planeten og forholdene for øvrig gjør at vi mennesker kommer til å bosette oss her først.

- For at vi mennesker skal kunne leve og bo på Mars, vil det først bli bygget beskyttende kapsler, og deretter vil man kunne leve åpent i en skapt atmosfære. Dette kalles Terraforming, eller at man "jordformer" Mars til å bli like beboelig som Jorden, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard i en kommentar.

Forskerne jobber med løsninger som sikrer tettere og varmere atmosfære, slik at man kan puste, dyrke mat, bo og ikke minst bygge her. Isen vil etterhvert tine og danne sjøer, hav, elver og livgivende regn.

Les også: Nå hamstrer de sommervikarer...

- Arbeidspress er sunt!

Slik får du jobbene som aldri utlyses

Her får du lettest jobb i 2011 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.