- På lang sikt er det enkelt å gi investeringsråd om oljemarkedet - kjøp! Men det er verre på ett års sikt. På kort sikt er det et kraftig overtilbud i oljemarkedet og det legger et lokk på oljeprisen om dagen, sier sjefanalytiker Mark Lewis i Deutsche Bank til DN.no.
Deutsche Bank var en av få investeringsbanker som ikke trengte finansiell hjelp i finanskrisen. Onsdag var investeringsbankens beste kunder i Norge og nye, potensielle kunder invitert til Grand hotel for å høre hvordan Deutsche Bank ser på markedene og verdensøkonomien fremover. DN.no fikk som eneste medie være flue på veggen.
- Våre utsikter på 12 måneders sikt er moderat "bearish" og vi venter en gjennomsnittlig oljepris i år på 65 dollar fatet, sier han.
Under 100 dollar til 2015
Mark Lewis, som er direktør for analyseavdelingen for råvarer i Deutsche Bank, tror ikke på noen oljefest de nærmeste årene. Oljeprisekspertene er uvanlig lite samstemte om dagen, Merrill Lynch tror for eksempel at oljeprisen kan bryte 100 dollarsgrensen mot slutten av 2010. Deutsche Bank derimot tror ikke vi får se 100 dollar fatet før om mange år.
Les mer: Vill oljegjetting
Lewis ser for seg en snittpris på 65 dollar fatet i år - det vil med andre ord si nesten ti dollar under dagens oljeprisnivå. Han tror oljeprisene vil stige til i snitt 80 dollar fatet i 2011. Først i 2015 tror Deutsche Bank at oljeprisen nok en gang vil nå 100 dollar fatet.
- Slik vi ser det bør Opec kunne holde prisene innen et bånd på 70 til 80 dollar fatet som de har signalisert, men det er mer en nedside enn en oppside til det prisnivået, sier Lewis og peker på at store lagre over hele verden gjør at markedet på kort sikt har mer enn nok olje.
Valutaeffekt
De siste årene har oljeprisen styrket seg gang på gang på grunn av stadig fallende dollarkurs. Mesteparten av verdens olje prises i dollar, men oljeland verden over passer på å få kompensert verdifallet. Det var en av driverne som sendte oljeprisen til rekordhøye 147 dollar sommeren 2008.
Deutsche Banks oljeprisekspert tror nå denne samme effekten vil holde oljeprisen nede.
- Hvis dollaren fortsetter å styrkes, vil det også virke som en demper på oljeprisen, sier han.
Fortune skriver denne uken at oljeprisen og andre råvarer som opplevde rally mens aksjeverdiene stupte, fortsatt har en lang vei ned. De er priset langt over det historiske gjennomsnittet og langt over nivåene som de fundamentale forholdene tilsier.
Les mer: Fire gigantiske bobler
- Synes du dagens oljepris på over 70 dollar reflekterer markedssituasjonen?
Både ja og nei. Det reflekterer markedet hvis man ser på prisnivået produsentene må ha for å tjene penger. 75-80 dollar fatet er godt over cash-kostnadene og genererer profitt for alle produsentene, inkludert den dyreste oljen som er kanadisk oljesand, sier Lewis.
Stabil oljepris er viktig
Han mener stabil oljepris er det verdensøkonomien trenger mest de kommende årene.
- En oljepris på dagens nivå er viktig på lang sikt for å stimulere investeringene, og 75-70 dollar må til for å stimulere marginalprosjektene som kanadisk oljesand. Det er ikke bare prisen som er viktig, en stabil pris er også veldig viktig for å sikre langsiktige investeringer. Det er kapital som har 30-40 års horisont, så nøkkelen til oljemarkedet fremover er om prisnivået kan beholdes på et jevnt nivå. På sikt tror vi oljeprisene vil stige, men ikke før i 2011-2012, sier han.
- I hvilken grad er oljemarkedet påvirket av de finansielle stimulansene verden over?
- Det har helt klart hatt en effekt, ikke minst de lave rentene. På kort sikt har den finansielle og den monetære politikken virket stabiliserende. Det blir interessant å se hvordan dette slår ut når denne stimulansen blir tatt bort. Det vil bli en real test for oljemarkedet, mener Lewis.
- Ikke gi spekulantene skylden
Spekulanter i oljemarkedet trekkes gjerne frem som forkl#229 da oljeprisen nådde rekordhøye 147 dollar fatet. Raskt etter finanskrisen var et faktum, var de tilbake i futuremarkedet for olje som aldri før. Men Lewis tror ikke det påvirker oljeprisnivået.
- Hvor stor påvirkning mener du spekulantene har i oljemarkedet i dag?
- Personlig tror jeg de ikke har så stor påvirkning på lang sikt, men så kan du jo si at det svaret vel bare er å forvente fra en som jobber i en investeringsbank, smiler Lewis før han forklarer nærmere:
- Jeg tror ikke man kan gi spekulantene skylden. De reagerer på informasjon og hjelper markedet til å finne det rette nivået. På kort sikt kan de forsterke reaksjoner i markedet, men på lang sikt er spekulantenes påvirkning nøytral på prisnivået. Man tar posisjoner i futuremarkedet som er knyttet til et fysisk marked der noen må ta levering av oljen som handles, minner han om.
Han tror de finansielle aktørene vil gjøre klokt i å ikke prøve manipulere oljeprisen kunstig høyt.
- Spekulanter vil måtte ta veldig stor risiko hvis de prøver å kjøre oljeprisen over Opecs ønskede nivå på 70-80 dollar fatet. Opec har mye ledig kapasitet og kartellet har vist i finanskrisen at det er villig og i stand til å regulere produksjonen raskt.
Les også: Fire gigantiske bobler (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.