Toppsjef Mohamed El-Erian i verdens største obligasjonsforvalter, California-baserte Pacific Investment Management Company (PIMCO), mener at europeiske ledere er i ferd med å gå tom for tid for å løse gjeldskrisen i eurosonen.
I en kommentar på CNBC.com peker han på at den skuffende mottakelse av redningspakken for spanske banker er en påminnelse om at jo mindre tillit folk har til politikernes gjennomslagskraft, desto vanskeligere er det få private investorer til å tro på planene deres.
"I stedet for å tiltrekke seg en tilstrøm av privat kapital, ender tilsynelatende modige politiske grep med å fasilitere dets flukt. Svaret er ikke å gjøre mindre, men heller å være mer omfattende og samstemt i hva du gjør", skriver El-Erian.
På papiret virket redningspakken på 100 milliarder euro imponerende, og langt over kjente anslag på hva spanske banker trenger. Lånet ser også ut til å gå fri av strukturen som har gjort Hellas, Irland og Portugal til kvasi-permanente EU-distrikter, påpeker han.
Markedet mister troen
Han utdyper at redningspakken likevel ikke endrer den problematiske linken mellom spanske banker og en stadig forverret statlig kreditverdighet. Samtidig er for mange detaljer omkring redningspakken uklar, og spekulasjoner om at spanske banker solgte unna statspapirer etter nyheten bidrar også til usikkerhet, ifølge obligasjonsforvalteren.
Dette forklarer likevel ikke det massive nedsalget mandag, påpeker El-Erian, som har større tro på at markedet er i ferd med å miste troen på de politiske grepene.
"Utviklingen antyder at markedet som helhet mister tilliten til den politiske tiltaksfunksjonen, og at det gjøres i akselererende fart", skriver PIMCO-sjefen.
Staten overtar risiko fra private
I stedet for å oppmuntre privat sektor til å medinvestere med offentlig sektor, anses den offentlige finansieringen som å legge til rette for dens utløp.
"Dette vil forsterke den økonomiske kollapsen og tiltakende arbeidsledigheten; det gjør også en redning av bankene vanskeligere å forsvare, politisk og ellers", skriver El- Erian.
Han mener europeiske politikere bør vurdere mandagens markedsreaksjon nøye, og spesielt av lederne i de fire store europeiske landene, Tyskland, Frankrike, Italia og Spania, som skal møtes før det europeiske toppmøtet i slutten av juni.
"Tiden for partiske reaksjoner er forbi. Vanskelige beslutninger må tas nå, og ikke bare for individuelle land men også for sammensetningen og funksjonen til eurosonen som helhet", avslutter forvalteren.
Les også:
Spania sender børsmarkedet sidelengs
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.