Det fremgår av World Economic Outlook -rapporten for april fra Det internasjonale pengefondet (IMF) som kommer to ganger i året. Fondet advarer mot følgene av en ujevn opphenting av økonomien, skriver FT.com.

- Gitt det sterke avhengighetsforholdet mellom land, er en ujevn opphenting også en farlig en. Noe av den verste risikoen er borte, men det er ikke tid for politikere til å lene seg tilbake, sa Olivier Blanchard, sjeføkonom i IMF etter å ha gått igjennom de ulike vekstmulighetene forskjellige land har akkurat nå.

Les mer om IMF-sjef Christine Lagardes uro: Frykter nye kriser

Mindre vekst i utviklingsland
Pengefondet venter at veksten blir 3,3 prosent for hele verden samlet i 2013, noe som er en nedjustering på 0,2 prosentpoeng fra januar-rapporten . For 2014 holdes anslaget uendret på 4,0 prosent vekst.

For verdens avanserte økonomier anslås en vekst på 1,2 prosent i 2013 (tidligere ventet 1,3) og 2,2 prosent i 2014 (tidligere ventet 2,1). Veksten i utviklingsland anslås til 5,3 prosent i 2013 (tidligere 5,5) og 5,7 prosent i 2014 (tidligere 5,8).

To trusler borte
«Politikere i avanserte økonomier har klart å fjerne to av de største truslene mot den globale økonomien; en oppløsning av eurosamarbeidet og finansstupet i USA. Samtidig er det fortsatt gamle farer, og nye farer har kommet. På kort sikt er risikoen hovedsakelig relatert til utviklingen i euroområdet, inkludert usikkerhet rundt konsekvensene av Kypros samt den politiske situasjonen i Italia», heter det.

På mellomlang sikt vises det til risiko knyttet til ikke tilstrekkelige reformer av institusjoner, forlenget stagnasjon i euroområdet samt stort statlig underskudd og gjeld i USA og Japan.

«I en slik situasjon har ikke politikerne råd til å gjøre mindre innsats», heter det. IMF viser særlig til at USA og Japan må jobbe med sterke finanspolitiske planer på mellomlang sikt.

Tilliten bedret
Aktiviteten i de avanserte økonomiene har stabilisert seg, mens den har økt i fremvoksende økonomier, støttet av politisk utvikling og fornyet tillit.

«Opphentingen kommer etter en nedbremsing i første halvdel av 2012, som vi så i industriproduksjonen og global handel. Investeringer i større økonomier falt også tilbake, mens konsum utviklet seg omtrent som ventet - svakt i mange utviklete økonomier med lav sysselsetting, og sterkt i fremvoksende økonomier hvor arbeidsmarkedene fortsetter å utvikle seg sterkt», heter det.

Pengefondet viser til at grep gjort av politikere i USA og EU har bedret tilliten og de finansielle forholdene, og at produksjon- og konsumdynamikker i flere økonomier har gjort dem klar for en lager-drevet oppgang.

Videre vises det til at finansmarkedene har ledet oppgangen i aktivitet.

«Siden midten av 2012 har det vært en bred oppgang i markedet. Styringsrentene har utviklet seg omtrent som ventet, med flere sentralbanker både i avanserte- og voksende økonomier som har gjennomført rentekutt som svar på den seneste nedbremsingen», heter det.

Økte forventninger til Norge
Det internasjonale pengefondet (IMF) venter en reell BNP-vekst i Norge på 2,5 prosent i 2013 og 2,2 prosent i 2014. I oktober ventet IMF en BNP-vekst i Norge på 2,3 prosent i 2013.

IMF estimerer nå KPI i Norge til 1,5 prosent i 2013 og 1,5 prosent i 2014, fra oktober-estimatet på 2,2 prosent i 2013.

Arbeidsledigheten anslås til 3,1 prosent for 2013 og 3,3 prosent for 2014. Driftsbalansen anslås til 11,7 prosent av BNP i 2013, fallende til 10,9 prosent av BNP i 2014.

Moderat vekst i USA
Det internasjonale pengefondet (IMF) mener at veksten i USA forblir moderat, men at det finnes flere lyspunkter. Realveksten i 2013 anslås til 1,9 prosent, mens den i 2014 anslås til 3,0 prosent.

Pengefondet trekker frem bedring i boligmarkedet og finansmarkedene - samt at finansstupet ble unngått - som positivt.

«Veksten i USA forblir dempet gjennom 2012», skriver pengefondet. De viser til svekket eksterne forhold og midlertidige sjokk, inkludert omfattende tørke og superstormen Sandy.

«Men vi ser også noen lyspunkter. Kredittveksten har tatt seg opp og bankene har lettet på lånebetingelsene. Byggeaktiviteten har tatt seg opp, dog fra lave nivåer, og nye stillinger har blitt laget, og bidratt til at ledigheten har falt under åtte prosent», skriver IMF.

IMF mener at risikoen knyttet til utviklingen i USA fortsatt er på nedsiden, men at den er mindre enn da de publiserte rapporten i oktober.

Les hva IMF sa i januar: IMF venter resesjon i eurosonen

<b>Christine Lagarde: - Jeg er optimistisk</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.