Inflasjonen i Kina var den høyeste på 28 måneder i november.

Tall som kinesiske myndigheter la frem natt til lørdag viser at konsumprisene steg med 5,1 prosent sammenlignet med samme måned ifjor. På forhånd var det ventet en oppgang på 4,7 prosent, ifølge estimater som Bloomberg News har hentet inn.

Produsentprisene steg med hele 6,1 prosent på årsbasis, høyere enn selv det høyeste estimatet i Bloombergs undersøkelse.

- Beijing både kan og vil heljertet fokusere på å bekjempe inflasjonen, sier økonom Qu Hongbin i HSBC Holdings til Bloomberg.

Han mener nå at det er svært sannsynlig at myndighetene gjennomfører en "umiddelbar" økning av styringsrenten.

Strammer inn
Kina hevet styringsrenten i oktober i år. Dette var første gang renten ble endret siden 2007. Høy inflasjon og store kapitalinnstrømninger kan tvinge myndighetene til å øke renten ytterligere.

I løpet av årets 11 første måneder var inflasjonen på 3,2 prosent. Myndighetene har et mål om at inflasjonen skal holdes rundt tre prosent.

Fredag hevet Kinas sentralbank reservekravene til kinesiske banker for tredje gang i løpet av den siste måneden i et forsøk på å ta ut overskuddslikviditet fra økonomien. Store kapitalinnstrømninger og overskuddslikviditet kan føre til at prisene stiger mer enn de ellers ville ha gjort.

Les også: Kina struper "hot money"

Sterke tall
Natt til lørdag ble det sluppet en hel rekke kinesiske nøkkeltall som bekrefter bildet av den sterke utviklingen i økonomien.

I tillegg til de overraskende høye inflasjonstallene, kom også industriproduksjonen inn høyere enn ventet. I november økte den med 13,3 prosent etter en litt lavere veksttakt måneden før.

Kapitalinvesteringene steg med 24,9 prosent i årets 11 første måneder, også det mer enn ventet.

Tall for detaljomsetningen viser en oppgang på 18,7 prosent det siste året.

- Disse tallene viser at økonomien er relativt opphetet. Eksporten var sterk og investeringene var høye. Styrken i innstramningen har så langt ikke vært så sterk som folk har ventet, sier forsker Liu Yuhui ved Kinas akademi for samfunnsvitenskap til Reuters.

Staker ut kursen
Denne helgen er kinesiske ledere samlet til den årlige økonomiske arbeidskonferansen, der retningen for neste års økonomiske politikk blir diskutert.

Politbyrået, kommunistpartiets ledende organ, har allerede signalisert at pengepolitikken til neste år skal gå fra "formålstjenelig løs" til "veloverveid".

Fremste utfordring
Eksperter har pekt på at endringen kan indikere en langt mer aggressiv oppgang i styringsrenten og i reservekravene.

- Inflasjonen ser ut til å bli den fremste utfordringen i de kommende månedene og det virker fornuftig av dem å finne frem de store kanonene, sier analytiker Brian Jackson i Royal Bank of Canada til Bloomberg News.

Han peker på at renten kan bli hevet før året er omme, samtidig som Kina kan øke tempoet i styrkingen av yuanen.

David Riedel i Riedel Research tror at renten kan bli hevet allerede i løpet av helgen.

- Jeg tror det kan komme en renteøkning på 50 basispunkter denne gangen. Jeg tror det er 80 prosent sjanse for at det skjer, sier Riedel til CNBC.

Han begrunner konklusjonen med at Kina flyttet offentliggjøringen av inflasjonstallet fra førstkommende mandag til lørdag.



Les også: Advarer mot boblesprekk i Kina (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.