På bransjehold regnes det med at det må brukes 160 milliarder kroner innen 2025 til plugging av gamle brønner og fjerning av plattformer i Nordsjø-området.
10,3 milliarder
Bare på britisk side av Nordsjøen anslås det at fjerning av gamle plattformer og installasjoner vil beløpe seg til 5,6 milliarder kroner.
I Norge er anslaget 4,35 milliarder kroner, mens det i Danmark må brukes 406 millioner kroner til fjerning, ifølge Decommissioning Market Report 2008, utarbeidet til organisasjonen Scottish Enterprise.
150 milliarder
I tillegg vil det i løpet av de neste 15 årene måtte brukes 15 milliarder pund eller nesten 150 milliarder kroner for å stenge ned rundt 5.000 produksjonsbrønner i hele Nordsjø-området, ifølge en rapport til Oil and Gas UK, som er en interesseorganisasjon for olje- og gassindustrien i Storbritannia.
600 plattformer i Nordsjøen
Ifølge fjerningsrapporten, er det totalt i Nordsjøen nesten 600 plattformer, og over halvparten av disse er over 15 år gamle.
Til sammenligning har gjennomsnittsalderen for fjerning av plattformer i Mexicogulfen vært på 17 år.
Drar ut i tid
Rapporten påpeker imidlertid det faktum at trenden er forlenget feltlevetid og gjenbruk.
Jo høyere priser på olje og gass, dess lenger levetid har slike installasjoner, for det er først når det går utover lønnsomheten til et felt at det stenges ned.
Fokus fra fjerning til gjenbruk
Rolf Viborg, den frittalende seniorrådgiveren i Oljedirektoratet, sier på sin side til DN Energi at fjerning av gamle installasjoner er noe de ikke regner på, fordi dette gjerne blir utsatt, og fordi prisene varierer mye over tid.
- For å si det slik, stengningsbutikk har snudd til bygningsbutikk. Man har begynt å se innovativt på gamle plattformer, og at de kan brukes til andre formål så som plattform for vindmøller, forklarer han.
I tillegg er det jo slik at nyere metoder for oljeutvinning får ut stadig større mengder av olje for reservoarene, slik at feltene stadig får lengre levetid.
- Alt blir gjort for å gjøre penger. Det koster ikke så mye for et oljeselskap å holde en gammel plattform i drift. Vi gikk tidligere ut med detaljerte planer for fjerning, men ser i praksis at dette ofte blir utsatt, og derfor går vi ikke ut med estimater lenger. Fokus har gått fra fjerning til gjenbruk, poengterer Viborg.
Ingenting varer evig
Til tross for at Oljedirektoratet altså ikke vil komme med kostnadsestimater for fjerning, tærer tidens tann på installasjonene.
Tar man eksemplet til Viborg, og monterer vindmøller på gamle installasjoner, er spørsmålet om vedlikeholdskostnader vil gjøre det ulønnsomt å holde kunstig liv i en slik plattform.
Det er også forslag om at reglene for fjerningsansvar skal endres: - Dette er en merkelig sak(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.