Oljedirektoratet legger torsdag frem ressursrapport for norsk sokkel, og oppjusterer anslagene for hvor mye olje som er igjen.
- Ord som har preget bransjen den siste tiden er kostnader og kapitaldisiplin. Nettopp derfor er det viktig å understreke - og minne om at denne næringen vil ha et langt liv. Vi er som ressursmyndighet opptatt av å se at industrien ikke løper fra forpliktelsene sine, jobber for fremtidige inntekter, men også at de holder kapitaldisiplin, sier Bente Nyland på direktoratets pressekonferanse.
Hun mener vi nå ser slutten på en sterk og lang oppgangstid i oljenæringen.
- Nedgangstider har vi hatt før, og vi har kommet sterkt tilbake, sier hun.
- Ikke bærekraftig i dag
- Nå må vi sette på bremsene. Dagens situasjon er ikke bærekraftig. Det er vi enige om, industri og myndigheter. Som et eksempel er borekostnadene doblet de siste ti årene, sier hun.
Hun legger vekt på at ettersom kostandsutviklingen og lønnsomhetsutfordringene ikke er særnorske problem, vil en endring tvinge seg frem uansett hvilke tiltak som gjøres i Norge.
I dag er det 77 felt i drift på sokkelen, og hele 13 under utbygging. Det er 88 funn som vurderes utbygget, 70 av dem kan trolig bygges ut med havbunnsinnstallasjoner, viser ODs rapport, som belyser behovet for et langsiktig perspektiv på beslutninger.
Oljedirektoratet mener det er mulig å oppnå en tilvekst av oljereserver på 1.200 millioner standard kubikkmeter (Sm3) i løpet av de neste ti årene.
Totale ressurser estimeres til 14,2 milliarder kubikkmeter oljeekvivalenter.
Over 60 prosent av de gjenværende ressursene ligger i felt og funn. Resten gjenstår å finne.
Øker fremtidige ressurser
Oljedirektoratet har hittil i sine prognoser anslått en vekst i oljereservene på 950 millioner standard kubikkmeter i den kommende tiårsperioden. Det nye målet representerer en ytterligere økning, oppsummerer TDN Finans.
«For at det skal kunne realiseres, må kommende utbygginger bli større enn det som ligger i dagens planer, flere tiltak for å øke utvinningen må gjennomføres og det må gjøres nye funn», skriver Oljedirektoratet.
Med unntak av Johan Sverdrup og Johan Castberg, består funnporteføljen for det meste av mindre funn.
De fleste funnene er ventet bygd ut med havbunnsløsning til nærliggende felt, slik at de kan dra nytte av etablert infrastruktur.
-Dermed blir enhetskostnadene lavere, og levetiden for infrastrukturen kan forlenges, slik at det blir mulig å sette i verk tiltak for økt utvinning, sier direktør Jan Bygdevoll i OD i kommentar.
Truende kostnader
OD venter at olje- og gassproduksjonen vil ligge rundt dagens nivå frem til midten av 30-tallet. Gassproduksjon fra felt i drift ventes å øke noe i perioden frem til 2018. Det vises til at de seneste årene er det gjort flere store funn som ventes å komme i produksjon de neste ti årene.
-Kostnadsutviklingen i petroleumsindustrien er en utfordring, både for utbygging av funn og for satsing på prosjekt som kan øke utvinningen på felt. Kostnadsveksten kan true lønnsomheten i fremtidige prosjekt, sier Bygdevoll videre.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.