Etter en lang periode med krangling mellom partnerne i gigantfunnet Johan Sverdrup, skjærer nå olje og energiminister Tord Lien igjennom og har besluttet fordelingen av eierandelene.
Han ønsker med det å unngå forsinkelser i utbyggingen av feltet.
I fordelingen kommer det blant annet frem at Det norske oljeselskap, der Kjell Inge Røkke er en av eierne, får mindre enn i avtalen selskapet nektet å signere tidligere i år.
Slik blir fordelingen:
- Det norske oljeselskap: 11,5733 %
- Lundin Petroleum: 22,6 %
- Mærsk Oil: 8,44 %
- Petoro: 17,36 %
- Statoil: 40,0267 %
Forslaget fra partnerskapet, som Det norske valgte å ikke signere, ga Det norske oljeselskap 11,8933 prosent, Lundin Petroleum 22,12 prosent, Maersk Oil 8,12 prosent, Petoro 17,84 prosent, og Statoil 40,0267 prosent.
- Med dagens vedtak avklarer departementet uenigheten mellom selskapene angående deltakerandelene i Sverdrup-feltet. Vedtaket gjør at alle selskapene nå vil ha egeninteresse av å bygge ut og drive feltet de neste tiårene, slik at vi oppnår god ressursforvaltning og høyest mulig verdiskaping fra feltet. Dette er viktig nå som utbyggingen av Norges største industriprosjekt i nyere tid er i gang, sier olje- og energiminister Tord Lien (FrP).
Kjell Inge Røkke skrev i det årlige aksjonærbrevet i midten av april at oljeselskapet Det norske krangler om drøye fire milliarder kroner i Johan Sverdrup-striden.
Det norske er uenig med de fire andre selskapene om eierfordelingen av gigantfeltet, og ifølge Røkke er det snakk om 35 prosent av markedsverdien til Det norske, som da var på 11,7 milliarder kroner.
"Differansen er stor mellom det vi mener er rettmessig eierfordeling og det som ligger som et forslag til vurdering hos Oljedirektoratet. Forskjellen tilsvarer omtrent 35 prosent av dagens børsverdi av Det norske", skrev Røkke i aksjonærbrevet.
Les også: Røkke slåss om fire milliarder
DN har tidligere skrevet at kampen om verdiene på et av norgeshistoriens største oljefelt kan ende i retten.
Saken oppdateres.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.