Forhandlingskollapsen under oljetoppmøtet i Doha førte til at håpet om en samlet strategi fra verdens største oljeprodusenter forsvant.
I tillegg viser verdens mektigste oljenasjon, Saudi-Arabia, tegn til å bruke oljeprisen som en brikke i et politisk spill for å svekke sin største rival, Iran.
Sjiamuslimske Iran og sunnimuslimske Saudi-Arabia ligger i en intens strid med hverandre. Begge kjemper om å være det mektigste landet i Midtøsten. De to oljerike landene har vært fiender siden den iranske revolusjonen i 1979.
Politisk spill
Argumentet om at Saudi-Arabia ønsker å spille Irans allierte opp mot Iran har gått igjen helt siden Saudi-Arabia sa seg villig til å godta en avtale tidligere i år – så lenge Iran også ble med på å fryse produksjonen.
- Dette har ingenting med oljeproduksjon å gjøre, men ren geopolitikk. Den politiske målsetningen til Saudi-Arabia var i dette møtet å sette Iran opp mot sine nære allierte Russland og Venezuela og legge skylden på Iran for oljeprisfallet, sier råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB til DN.
Han får støtte av oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.
- Saudi-Arabia vil legge oljeprisfallet på Iran. Jeg tror Russland forsøkte ganske hardt å få med Iran på en avtale, men de lyktes jo ikke med det, sier Kjus til DN.
Russland får størstedelen av sine eksportinntekter fra oljen, og har i flere måneder forsøkt å presse Iran til å godta en avtale om å fryse oljeproduksjonen for å presse opp prisene.
- Det generelle forhandlingsklimaet i Midtøsten har dratt seg til de siste ukene og har gjort forhandlinger mellom Iran og Saudi-Arabia mer krevende. Oljetoppmøtet i Doha går inn som en del av denne utviklingen, sier Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute til DN.
Forhandlingskollaps
Under møtet i Qatars hovedstad skulle 19 land samles for å diskutere og bli enige om en avtale om å fryse oljeproduksjonen som en reaksjon på lave oljepriser.
Saudi-Arabia, Russland, Qatar og Venezuela hadde på forhånd tegnet opp en frysavtale som skulle presenteres for representantene på møtet. Søndag morgen endret den saudiske delegasjonen mening og trakk seg fra forslaget. Iran nektet å delta etter at Qatar insisterte på at alle fremmøtte representanter skulle være signatører til enhver avtale.
«Politikk trumfet økonomi», konkluderte økonomene i storbanken Barclays i en rapport etter at forhandlingene brøt sammen søndag.
Mye tyder på at det ikke bare var oljepolitikk som preget forhandlingene.
Langvarige forhandlinger
Helt siden oljeprisen falt ned til 27 dollar fatet i januar i år har omfattende forhandlinger, både bak scenen og i offentligheten, pågått for å få på plass en avtale om å fryse oljeproduksjon.
Russland, som sliter økonomisk som følge av vestlige sanksjoner, har også fått sine oljeinntekter kraftig barbert siden oljeprisfallet i 2014. Landet har vært blant initiativtagerne til forhandlingene.
Venezuela er også en av de største pådriverne for å begrense produksjonen for å presse opp oljeprisen. Landet har verdens største påviste oljereserver, og landets økonomi er på randen av kollaps på grunn av de fallende oljeinntektene.
Iran er landet som yter størst motstand mot en slik avtale. Landets politiske ledelse har sagt at de ikke under noen omstendigheter ønsker å begrense sin produksjon før det har nådd oljeproduksjon på fire millioner fat per dag, samme nivåer som før vestlige sanksjoner ble innført mot landet på grunn av dets atomprogram.
- Det er vanskelig å si hvordan Russlands forhold til Iran påvirkes av oljeforhandlingene. Jeg tror ikke Russlands evne til å kontrollere Iran er særlig stor, og det kan også disse forhandlingene tyde på, sier Hellestveit.
Sanksjonene ble hevet etter vellykkede atomforhandlinger i fjor, og Iran har siden økt oljeproduksjonen betydelig, og produserer omtrent 3,2 millioner fat per dag.
Norge avslo
Norge var også invitert, men avslo. I invitasjonen fra Qatars industri- og energiminister, som nyhetsbyrået Reuters har fått innsyn i, sto det blant annet at det er et «presserende behov» for å stabilisere markedet ettersom dagens oljeprisnivå er «uholdbart».
I brevet ble Norge invitert til å delta i diskusjonen om å begrense oljeproduksjonen gjennom en frysavtale.
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Keyboard Shortcuts
Shortcuts Open/Close/ or ?
Play/PauseSPACE
Increase Volume↑
Decrease Volume↓
Seek Forward→
Seek Backward←
Captions On/Offc
Fullscreen/Exit Fullscreenf
Mute/Unmutem
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Seek %0-9
Neste
Kjetil Try om politiske slagord: – Det gikk jo verden rundt. Jens sa det var det første Obama spurte om
01:55
Copied
Live
00:00
02:13
02:13
Se mer
01:55
Kjetil Try om politiske slagord: – Det gikk jo verden rundt. Jens sa det var det første Obama spurte om
02:57
Bil med Embret: – Appellerer kanskje ikke til folk med Fjällräven-sekk
02:16
Bil med Embret: – Veldig, veldig bra bil
01:29
Bil med Embret: Audis nye toppmodell har én detalj som hinter til Formel 1
01:55
Bil med Embret: – Kunne jeg tenkt meg en slik bil? Ja, definitivt
01:29
Bil med Embret: Dette er bilen som gjør at elbil-målet kan nås
02:44
Bil med Embret: Norges mest solgte bil i ny versjon
01:11
Bil med Embret: – Hva er det Tesla har funnet på nå?
01:40
Bil med Embret: – På mange vis en superbil
03:26
Bil med Embret: – Imponerende rekkevidde og plass
Lukk
Vi har én ting å utsette på denne bilen
BMWs folkelige ladbare hybrid er her endelig, og den er et særdeles gunstig kjøp.
02:14
Publisert:
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»: - Når prisen er høy, så skal alle investere og de betaler hva som helst. Når prisen faller, vil ingen investere.
</p><p ><em>DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg <a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev">her</a>.</em></p></field><field name="paid">false</field><field name="fbfeed">false</field><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Saudi-Arabia" relevance="1.0"/><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Iran" relevance="1.0"/><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Doha" relevance="0.8"/><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Oljepris" relevance="0.6"/></content></escenic></p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.