Tyskland er Europas vekstlokomotiv og tysk statsgjeld har vært selve referansepunktet for det tryggeste av det trygge man kan investere i.

Mens andre europeiske land har opplevd at renten på deres statsgjeld har gått i taket, har Tyskland opplevd at deres statsrenter har gått stikk motsatt vei. Tyskland har blitt oppfattet som en trygg havn i urolige finansmarkeder.

De siste dagene har imidlertid uroen rundt statsfinansene i de såkalte perifere økonomiene i Europa begynt å smitte over på Tyskland. Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets har gått og ventet på markedsreaksjonene.

- Hvor solid er Tyskland? Jeg setter ikke noe spørsmålstegn ved at de har solide statsfinanser og at de har et solid overskudd. Men det er ikke hele bildet, sier Syed.

Han mener grunnen til den økte uroen er at tysk økonomi er langt mer eksponert mot problemene i resten av eurosonen enn man får inntrykk av ved å bare se på utviklingen i landets statsfinanser.

 

Monster-kreditor
Samlet hadde tyske banker en eksponering på 548 milliarder dollar mot de fem PIIGS-landene Portugal, Irland, Italia, Hellas og Spania ved utgangen av juni i år, viser tall som Bank of International Settlements (BIS) har hentet inn.

De største andelen utlån er til Spania hvor tyske banker har en eksponering på nær 182 milliarder dollar. Nettopp Spania er blitt gjenstand for mye oppmerksomhet de siste dagene etter at kriselånet til Irland så langt ikke har klart å dempe frykten i markedet. I stedet har frykten smittet over på Portugal og Spania, som også har anstrengte statsfinanser.

Toppsjef Josef Ackermann i den tyske storbanken Deutsche Bank tror imidlertid Spania klarer seg uten krisehjelp.

Banken hans har lånt ut rundt 1,3 milliarder dollar til sentrale og regionale myndigheter i Spania. Totalt har banken en bruttoeksponering på 27 milliarder dollar mot Spania.

- De fundamentale økonomiske dataene rettferdiggjør ikke mistroen mot Spania. Spania kan ordne opp i problemene selv, sa Ackerman til Bloomberg News tidligere denne uken.



Stat etter stat
Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken mener situasjonen nå begynner å ligne utviklingen under finanskrisen høsten 2008. Da spredde mistroen seg i tur og orden fra bank til bank etter hvert som de ble reddet.

- Nå ser vi det samme, men denne gangen er det nasjonalstatene, sier Syed.

Han tror landene i eurosonen vil strekke seg langt for å redde Spania dersom landet havner i problemer - selv om krisepakken på totalt 750 milliarder skulle vise seg å ikke være tilstrekkelig.

- Det bør de gjøre. Problemet er bare at de ikke har et svært hvelv de skal hente pengene fra, påpeker makroøkonomen.

Spania er Europas fjerde største økonomi - nesten dobbelt så stor som økonomiene i Portugal, Irland og Hellas tilsammen. Dersom landet trenger nødhjelp fra de andre medlemslandene i eurosonen kan resultatet bli at land som for eksempel Tyskland må ut og låne enda mer penger i markedene.

- Det også være med på å øke frykten for den risikoeksponeringen som Tyskland har, sier Syed.

Forsikringspremien øker
Markedet har denne uken sendt prisen på forsikring mot mislighold av tysk statsgjeld til over 50 basispunkter. Det betyr at en investor hvert år må ut med 0,5 prosent av beløpet som skal forsikres. Ikke noe høyt nivå sammenlignet med langt mer utsatte nasjoner som Irland, Hellas og Portugal, men prisen har likevel steget markert de siste ukene. For to uker siden ble kredittforsikringen handlet ned mot 30 basispunkter.

Til sammenligning koster en kredittforsikring på norsk statsgjeld i overkant av 20 basispunkter.

Syed mener markedet nå regner inn flere faktorer når det vurderer den tyske risikoeksponeringen:

1. Mange tyske banker har stor eksponering mot PIGS-landene.

2. Tyskland er en eksportdrevet økonomi og rundt 40 prosent av varene landet eksporterer går til andre land i eurosonen. Lavere etterspørsel i eurosonen vil dermed ramme tysk eksport.

3. Siden Tyskland er et av de få landene i eurosonen med sterke statsfinanser, kan landet komme til å sitte igjen med store deler av regningen for redningspakkene til de kriserammede nasjonene.

- Summen av de tre betyr at Tyskland er ganske betydelig eksponert, sier Syed.

Les også: Tror på knallvekst i Tyskland

Slik kan krisen ramme Norge

SSB: - Det skal ikke mye til for å ødelegge

ECB: Fortsetter kriselån til Europa

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen:

- Vannskillet går ved Spania

- Dette er ekstremt

Sentralbanksjef Svein Gjedrem:

- Det kan brått tørke inn

- De er svært sårbare

Finansministrene i Norden: - Dette er avgjørende for at krisen ikke sprer seg

Nouriel Roubini: - Spania er for stort til å reddes (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.