Økonomer mener dagens to norske nøkkeltall, den sammensatte konjunkturindikatoren og detaljhandelen, gir et blandet bilde av norsk økonomi, der industrien svekker seg og forbruket holder seg opp.
De er uenige om hvilken effekt tallene kan ha for rentebeslutningen til Norges Bank i september.
Detaljomsetningen steg én prosent på månedsbasis i juni, ifølge dagens tall fra SSB. Konsensusestimatet var 0,9 prosent, ifølge Bloomberg News.
Sesongjustert nettotall for sammensatt konjunkturindikator for industrien falt fra -4 til -8 i andre kvartal 2015. Indikatoren lå dermed godt under det historiske gjennomsnittet, hvor man må tilbake til andre kvartal 2009 for å finne et tilsvarende lavt nivå.
-Dette indikerer at nedgangen i oljerelatert virksomhet ikke er over ennå, selv om vi har kommet et stykke på vei, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank til TDN Finans.
Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank mener at dette også har sammenheng med en svakere global industrivekst som rammer den tradisjonelle eksportindustrien.
-Samtidig viser detaljhandelstallene at forbruksveksten holder seg på omkring én prosent på kvartalsbasis i andre kvartal. Det reduserer nedsiderisikoen for BNP-veksten i det kvartalet, sier Jullum til TDN Finans.
Han mener dette viser at vi ennå ikke ser noen «tredjerundeeffekter» av oljeprisfallet etter fallet i investeringer og deretter effekten på industrien.
-Tredjerundeeffekter, altså effekter på sentimentet og inntektene i husholdningen, som rammer forbruket og boligmarkedet, er det få tegn til. Det viser jo også boligmarkedstallene den siste tiden. En slik tredjerundeeffekt ville vært virkelig negativt for norsk økonomi og for BNP, sier Jullum.
Andreassen tror på sin side at selv om vi ikke ser noen slike effekter nå, vil det komme fremover.
-Jeg tror vi vil se svakhet i forbruket fremover, som følge av svakhet i andre deler av økonomien, som industribarometeret blant annet viser. Hvis vi tar med industribarometeret er summen at det svakere enn det markedet ventet, men ikke mye, sier han.
Han mener tallene styrker dem i troen på at Norges Bank vil nedjustere sine anslag i september, men meglerhuset tror ikke på rentekutt.
Jullum mener på sin side at spørsmålet om rentekutt fortsatt er helt åpent.
-Vi tror ikke på noe rentekutt nå, men tallene spriker i hver sin retning og det gjør det litt vanskelig. Det blir en veldig åpen avgjørelse og jeg tror ikke vi får svaret før rapporten fra regionalt nettverk i starten av september, sier Jullum.
Økonom Ole André Kjennerud i DNB Markets mener på sin side at dagens tall reduserer sannsynligheten for et rentekutt i september.
«Samlet sett vitner tallene om at oljebremsen fortsetter å trekke aktiviteten ned i norsk økonomi, men at oppbremsingen så langt er avgrenset til oljesektoren og deler av industrien for øvrig. Om noe reduserer det sannsynligheten for en renteheving allerede i september. Vi venter likevel at styringsrenten blir kuttet mot slutten av året», skriver meglerhuset i en oppdatering.
Handelsbanken Capital Markets mener på sin side at tallene støtter deres tro på rentekutt i september.
«Den svake utviklingen i detaljhandelen i mai og juni sett under ett gir et negativt bidrag til BNP-veksten i tredje kvartal. Hvis forbruket i detaljhandelen forblir flat gjennom det kommende kvartalet, vil salget falle 0,6 prosent på kvartalsbasis», skriver økonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken i en oppdatering torsdag.
Les også:
Het debatt rundt Labours venstrekandidat
Han gir 220 bort millioner til de ansatte
Nå treffer oljesmellen bredere
Se DNtv:
Slik gjør du solhilsen
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.