Janet Yellen ble mandag kveld formelt valgt som USAs nye sentralbanksjef etter at Senatet godkjente henne med 56 mot 26 stemmer.
Dermed ligger alt klart for at hun overtar sjefsstolen etter Ben Bernanke, som fratrer 31. januar.
Balansegang
Sjefstrateg Erlend Lødemel i Arctic Securities mener den nye sentralbanksjefen vil få en krevende oppgave.
For det første skal hun forene Fed-medlemmenes mange ulike syn og oppfatninger for hvordan man skal reversere pengetrykkingen og etterhvert begynne å sette opp styringsrentene. Samtidig må hun forsøke å bidra til å dempe frykten i markedene for at dette vil skje for raskt, ifølge ham.
- Går Fed for raskt frem, kan det føre til renteoppgang og fall i aksjemarkedene, sier han til DN.no.
Vil sakke seddelpressen
Fed har med Bernanke i førersetet og Yellen som sidemann pumpet over 1000 milliarder dollar inn i markedet bare i løpet av 2013. Det har skjedd gjennom å trykke penger som har blitt brukt til å kjøpe tilbake amerikanske bolig- og statsobligasjoner for 85 milliarder dollar i måneden, såkalte kvantitative lettelser.
Hensikten har vært å stimulere til økonomisk vekst og sørge for at USA og den amerikanske arbeidstaker kommer seg på beina etter den største finanskrisen siden børskrakket i 30-årene.
Gryende optimisme har gjort at Fed nå vil sakke av seddelpressen, i første omgang gjennom en reduksjon i tilbakekjøpene på 10 milliarder dollar i måneden.
Lødemel tror Yellen er tilfreds med at beslutningen om å trappe ned obligasjonskjøpene ble tatt allerede på det forrige rentemøtet. Dermed slipper hun den ilddåpen det potensielt kunne blitt dersom hun måtte kommunisere en slik beslutning på sin første pressekonferanse som sentralbanksjef, mener han.
Må unngå finansielle ubalanser
Økonomen advarer imidlertid om at finansielle bobler kan oppstå dersom Fed går for sakte frem.
- Yellen vil nok måtte bruke en del tid på å vurdere vektleggingen av vekst- og inflasjonsutsiktene relativt til det å redusere unngå risikoen for finansielle ubalanser, sier han.
Lødemel mener at Yellen i markedene har vært oppfattet å være en tilhenger av en lempelig pengepolitikk sammenlignet med de fleste andre Fed-medlemmer. Men, som samlende sjef vil hun nok føle presset for å bevege seg mot sentrum, påpeker han.
- Når man også tar hensyn til endringer i sammensetningen av markeds- og rentekomitéen (FOMC), ligger det an til at komiteen vil bevege seg marginalt i retning av strammere pengepolitikk, sier Lødemel.
- Spesiell situasjon
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets anser det å trappe ned stimulansen og samtidig ha en økonomi som fremdeles fungerer under pari, som en hovedutfordring for Yellen.
- Det er ikke noen ukjent problemstilling for sentralbanksjefer fordi sentralbanker generelt ofte må passe på å være tidlig ute. De kan ikke vente til alt er på plass, for da risikerer de å overstimulere. Det som gjør det spesielt i USA er ikke bare at arbeidsledigheten er på vei nedover, men at også inflasjonen har falt påfallende lavt, sier Mork til DN.no.
Det normale er at inflasjonspress kan melde seg før arbeidsmarkedet er kommet tilbake i balanse, ifølge sjeføkonomen.
- Nå ser vi den motsatte tendensen i USA, så der ligger en utfordring, sier Mork.
Tydeligere rentebilde?
En annen utfordring blir hvordan hun skal kommunisere forskjellen mellom nedtrappingen i stimulanseprogrammet og prognoser for de korte rentene, som sentralbanken selv omtaler som forward guidance.
- Det er noen som har forestilt seg at med en gang Fed snur på det ene, så vil det snu på det andre, men kanskje de tvert imot vil benytte anledningen til å gi desto sterkere forward guidance når det gjelder rentene for å hindre uønskede negative virkninger av nedtrapping, sier sjeføkonomen.
Yellen ble mandag valgt til ny sentralbanksjef av Senatet med 56 mot 26 stemmer, der sistnevnte kun var republikanere, mens 11 republikanerne også stemte for. Det er den svakeste oppslutningen noensinne. .
Den sterke motstanden anses ikke bare som et republikansk angrep på Obama, som nominerte Yellen.
Skepsis
Mork tror skepsisen blant politikerne på Capitol Hill blir en utfordring.
- Det er Kongressen som eier Fed, og det er de som i siste omgang bestemmer ved å gi Fed sitt mandat og de regler de står overfor. Det å ivareta de kontaktene, pleie dem, og sikre Federal Reserves operasjonelle uavhengighet det blir en svært viktig oppgave også for Janet Yellen, sier han.
Sjeføkonomen tror også hun vil sterk nok til å stå på egne bein, tross i å ha sittet som nestsjef i Fed frem til nå.
Viktig distriktserf#229
Man skal heller ikke kimse av at hun både har vært ansatt i Det hvite hus, som professor og tidligere har vært sjef for Feds San Francisco-distrikt, mener Mork.
- Det har lært henne å sette pris på det eksterne perspektivet som distriktsbankene kan føre til torgs på FOMC-møtene. De regionale sentralbanksjefene er svært viktige og er hva noen vil kalle insider-outsiders. De er med på prosessen, de snakker fritt, men er samtidig ikke del av gruppetenkningen i Washington, og har sine egne forskningsavdelinger og kontakt med næringslivet på egenhånd. Det vil hun ha sansen for, sier Mork.
Les mer:
Yellen tror ikke Fed skaper en boble
<b>Nå må Yellen i ilden</b>
Bernanke ser tilbake
<b>Tror Yellen vil senke verdens børser med 50 prosent</b>
Les også:
Rekordmange klager på Norwegians flyproblemer
Finansdirektør i Aschehoug erkjenner økonomiske misligheter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.