Beboerne i borettslaget Toftes Gate 25 på øvre Grünerløkka i Oslo kan i årene fremover både glede seg over utearealer designet av arkitektfirmaet Snøhetta og felleskostnader i det aller laveste sjiktet.

Det ble klart denne uken, etter at borettslaget hadde sikret seg over 15 millioner kroner for tre leiligheter de hadde oppført i et seperat bygg midt i borettslaget. Tidligere ble bygget brukt som fellesvaskeri og næringslokaler utleid til et treningssenter.

  

Finansierer drømmehage
Det var for et par år siden at borettslaget bestemte seg for å prøve og bygge leiligheter i stedet, blant annet for å finansiere en storstilt opprustning av gårdsommet borettslaget omkranser, samt beholde de meget lave felleskostnadene.

- Vi tenkte at om vi fikk 55.000 kroner kvadraten for leilighetene vi bygget her, skulle vi være fornøyd, sier styreleder i borettslaget Evald Fjærgård.

Men "treningsbygget" skulle vise seg enda mer verdifullt som leiligheter.

Mandag, tirsdag og onsdag, ble de revet bort etter heftige budkriger - der alle leilighetene gikk rundt en million kroner over tast til en kvadratmeterpris på rundt 72.000 kroner - tilsvarende snittet i Norges dyreste bydel, Frogner.

- Alle i borettslaget ble ganske sjokkert når de fikk greie på prisene, sier megleren som solgte leilighetene, Tina Marie Stålborg i Eiendomsmegler1.

Hun synes borettslaget uansett har gjort et smart trekk ved å heller bygge leiligheter der man før hadde næringslokaler.

- Jeg vet ikke om så mange borettslag som har gjort det. Men det er en veldig fin måte å få inn ekstra midler til borettslaget, sier hun.

Vinn vinn
Ifølge styret i borettslaget hadde de forholdsvis beskjedne inntekter fra utleie av bygget til treningssenteret. I det nye bygget beholdes samtidig et fellesvaskeri i kjelleren, slik at ingen beboere mister dette tilbudet. I tillegg ble det plass til et lite forsamlingslokale med et kjøkken, slik at de som har de minste leilighetene får anledning til å arrangere bursdagsselskap og lignende.

Og samtidig vil altså fellesleien fortsatt ligge på mellom 1000 og drøyt 2000 kroner for alle sammen.

- Det ble et ålreit overskudd som kan brukes til vedlikehold også de neste ti årene, samtidig som vi fortsetter å holde husleiene lave, sier styrelederen fornøyd.

Han understreker samtidig at det generelt er bedre at andelshavere bor i bygget som ligger i hjertet av den prisbelønte bygården, enn at det foregår næringsdrift der. Men de falt ikke for fristelsen til å lage mange bittesmå studioleiligheter, som trolig kunne gitt enda mer penger i kassen.

- Vi ønsket heller å bygge tre store leiligheter, for å tiltrekke oss småbarnsfamilier og mer steady folk, sier styreleder Fjærgård.

- Mye jobb
Han innrømmer samtidig at prosjektet med å gjøre om næringslokalene til leiligheter var en krevende prosess, og kostet mer enn man først hadde trodd.

- Det ble et langt prosjekt, og det har vært veldig mye jobb med det. Men vi angrer ikke nå, nei, sier styrelederen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.