Det afrikanske kontinentet sør for Sahara-ørkenen spås en rakettaktig vekst de neste 30 årene.

Verden antar at Afrika er fattig Pearson

Og mens verdiskapningen øker og folk får mer penger mellom hendene, ventes nær alle land gå fra ulike grader av autoritære styreformer til demokratier.

- Enorme mengde kapital
Matthew Pearson, som er leder for afrikanske aksjer i Afrikas største investeringsbank, Standard Bank, jakter store avkastningsmuligheter.

Det største utfordringen er hverken korrupsjon, politisk uro eller investorinteressen, påpeker han.

- Det er enorme mengder kapital som ønskes å bli satt i arbeid i Afrika. Men selskapenes sendrektige struktur gjør det utfordrende å finne de riktige kanalene å investere gjennom. Transaksjoner tar lang tid, og jeg tror dét er en større frustrasjon enn mangel på kapital, sier han til DN.no.

Pearson forklarer at hans investorer ønsker eksplisitt likvide investeringsmuligheter. De er imidlertid ikke alltid like tilgjengelige.

- Vi har ikke sett den bølgen av børsnoteringer i Afrika, som vi hadde håpet på, men jeg er sikker på at den kommer, sier aksjesjefen.

Lokale seddelpresser
En annen utfordring er at flere afrikanske selskaper har lyktes med å få rimelig bankfinansiering lokalt. Dangote Cement, et nigeriansk sementselskapet kontrollert av Afrikas rikeste mann, Aliko Dangote, er i dag verdsatt til 20 milliarder dollar og har ingen gjeld.

Selskapet presser ut 300 millioner dollar i kontanter årlig, påpeker aksjeplukkeren.

- Jeg tror verden antar at Afrika er fattig, og at afrikanske virksomheter må gå med luen i hånden til internasjonale investorer som vil kreve de for en formue for å gi dem penger. For det første trenger de ikke pengene fordi de historisk sett har måtte generere store mengder kontanter, og for det andre, fordi lokale banker kan tilby dem langt billigere finansiering enn de internasjonale, sier Pearson.

Det store vendepunktet
Han mener sørafrikanske investorer har kommet sent til fatet, og først nå har oppdaget hvilke muligheter som ligger på samme kontinent.

Det store vendepunktet var på midten av 2000-tallet da "universet gikk sammen" for Afrika og det internasjonale samfunnet nedskrev gjeld som betydelig endret regnskapet, forklarer aksjesjefen.

Det gjorde at afrikanske myndigheter igjen kunne investere i sine egne økonomier, som tilfeldvis skjedde samtidig med boomen i den forrige råvaresykelen, ifølge Pearson.

- Det var perfekt timing, sier han.

Den ukjente
Toget har imidlertid ikke gått.

- Man har gått glipp av noen av investeringsmulighetene, men disse markedene er i stor grad i sin spede begynnelse. I det neste tiåret og de neste 20-50 årene vil land som Nigeria være fremtidens Kina, sier han.

Spørsmålet er hvor fort det vil skje.

- Det er den ukjente i ligningen. Når alt kommer til alt så kjenner alle sluttresultatet med tanke på Afrikas muligheter. Spørsmålet for meg og for alle andre er hvor raskt man kommer der, sier Pearson.

Les også:
TTS-sjefen ut på dagen


Bill Gates: Internett kan ikke frelse verden

<b>Arthur Buchardt: - Enten går det til helvete, eller så blir det kanskje større enn det man hadde trodd</b>

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.