Årets tariffoppgjør startet i dag klokken 13 med kravoverlevering mellom LO og NHO.
Nordmenn har i flere år nå hatt reallønnsvekst på to-tre prosent, men enkelte grupper har dratt i fra.
Det er de som jobber med finanstjenester som har hatt den beste lønnsutviklingen de siste ti årene. Ansatte i varehandelen (Virke-bedrifter) ligger dårligst an. En ansatt i denne bransjen har hatt en lønnsvekst siden 2002 som er 18 prosentpoeng lavere enn det en ansatt i finanssektoren har hatt.
Slik har lønnen utviklet seg siden 2002:
Kilde: TBUs rapport " Grunnlag for inntektsoppgjørene 2013 "
Posisjonering før årets oppgjør
Ifjor ble det hett i lønnsoppgjøret, og det toppet seg med at statsansatte LO-medlemmer gikk til streik.
Årets oppgjør er et mellomoppgjør der det i prinsippet kun skal forhandles om lønn
Før årets oppgjør har frontene varmet opp til det første formelle møtet i dager allerede.
NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund har sagt at de ikke vil gi sentrale tillegg der det er lokal forhandlingsrett. NHO viser ti at konkurranseutsatt sektor i Norge preges av at situasjonen internasjonalt fortsatt er tøff.
- Jeg håper og tror at LO også tar med seg dette alvorlige bakgrunnsbildet inn i forhandlingene. Det handler til syvende og sist om arbeidsplasser og norsk økonomi evne til å skape lønnsomme bedrifter og bevare arbeidsplassene, sa NHO-sjef Kristin Skogen Lund i en pressemelding like før møtet med LO.
LO har gjort det klart at de vil jobbe for at medlemmene skal få vekst i kjøpekraften, men samtidig vil LO-leder Roar Flåthen gå inn for det han kaller "et fornuftig oppgjør".
- Vi vil ta hensyn til at det i deler av norsk næringsliv ikke går så bra. For mange er oppsigelser og nedleggelser et faktum. Den situasjonen skal vi ta med oss. Det som gjør det komplisert er at det går veldig bra i de andre bransjene, sa LO-lederen til NTB tidligere i dag.
Vil ha lønnsvekst lavere enn fire prosent
NHO jobber for at samlet årslønnsvekst blir lavere enn ifjor.
Ifølge Teknisk beregningsutvalg (TBU) var lønnsveksten ifjor fire prosent, mens prisveksten var på 1,5 prosent. Reallønnen etter skatt anslås å ha økt med 3,2 prosent fra 2011 til 2012.
Les: Vi tjener 60 % mer enn i EU
Lønnsoverhenget til 2013 anslås av TBU å være i gjennomsnitt til 1,75 prosent for de største forhandlingsområdene.
Les også: Lite å hente i lønnsoppgjøret hvis Flåthen får det som han vil
Nå snur det for norsk økonomi: Varsler ledighetshopp, lønnsstopp og lånepropp (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.