I slutten av uken ble en villa på Ullern i Oslo lagt ut for salg på Finn.no med prisantydningen 55 millioner kroner. Boligen til investor og tidligere Thule Drilling-sjef Anders-Ivar Olsen (52) seilte rett opp som den desidert dyreste på annonseportalen.

- Dette er en helt spesiell og svært påkostet eiendom, sier advokat Ole Per Solum til DN.

Solum er rettslig medhjelper ved det som er et tvangssalg. Før eiendommen ble lagt ut på det «åpne markedet», har han hatt flere privatvisninger. Advokaten avviser at utsikter til dårligere tider for norsk økonomi legger en demper på salget.

- Det er alltid kjøpere til veldig gode objekter, men dette er en prosess. Folk bruker litt tid på et slikt valg, sier han bestemt.

Bildet snudde

Markedet for de aller dyreste boligene ble riktignok «vesentlig» tøffere i kjølvannet av finanskrisen, påpeker administrerende direktør Christian V. Dreyer i bransjeorganisasjonen Eiendom Norge.

- De som var relatert mot internasjonal økonomi - og gjerne børsen - merket finanskrisen i Norge best. Det ble dermed færre privatpersoner som kjøpte i denne prisklassen. Konsekvensen var prisnedgang i det dyreste segmentet - både for bolig og fritidsbolig, sier han.

Dette bildet er først snudd de siste to til tre årene, mener Dreyer.

- Spesielt når børsen går bra over tid, er dette noe som absolutt preger markedet. Stadig flere aktører har igjen kommet på banen, sier meglertoppen.

Han tror det er lite sannsynlig at kjøperne nå skal forsvinne over natten.

- Her er det litt lengre linjer, understreker Dreyer.

Kuttet prisen

De siste ti årene har norske boligpriser i snitt steget med rundt 90 prosent.

DNB Markets la nylig frem prognoser som viser at mindre fart i økonomien vil gi flate priser de neste fire årene.  Eiendom Norge er langt mer optimistiske i sine spådommer og ser for seg priser som vil ligge 4 til 6 prosent høyere ved utgangen av neste år enn ved nyttår i år.

Når det gjelder luksussegmentet alene, gjør få enheter det vanskelig å lage god statistikk,, påpeker Dreyer. Eiendomsmegler Jens Christian Killengreen i Nordvik & Partners står likevel fast ved at utviklingen - i alle fall de siste årene - har vært «mer eller mindre i tråd med markedet for øvrig».

- Samtidig ser vi at dyre byvillaer har fått et prisløft, sier han.

Kuttet prisen

Killengreen har i litt over et halvt år forsøkt å selge boligen som nå er den tredje dyreste på Finn.no. Strandeiendommen på Bygdøy i Oslo hadde opprinnelig en prisantydning på 47 millioner kroner, men prisen er siden kuttet til 43,5 millioner kroner.

- Det er ganske bra trøkk i markedet, og vi merker i alle fall ikke utsikter til dårligere tider i Norge, sier Killengreen.

- Samtidig er det klart at det ikke er så veldig mange som kan betale over 40 millioner kroner for en bolig. Før eller siden vil vi kunne treffe den rette, legger han til.

«Give and take»

Like før jul skrev DN at luksusleiligheten til milliardærarving Kenneth Bentsens ble solgt for 28 millioner kroner . To år, flere meglerbytter og et kraftig priskutt var det som måtte til før kontrakten ble signert.

- Det er alltid litt «give and take» for å få til en «deal», uttalte ansvarlig megler Hans Houeland i Eklund Oslo New York i den forbindelse.

Hans kollega, Keven Frantzen, har siden i sommer forsøkt å selge det som i skrivende stund er den nest dyreste boligen på Finn.no: en sjøeiendom i Larvik til 45 millioner kroner.

- Markedet er bra. Det viser Pilestredet Park, sa Frantzen til DN i desember.

Han pekte på at Larvik-eiendommen ligger et stykke utenfor Oslo.

- Kjøpergruppen er derfor litt mindre. Vi har riktignok hatt flere interessenter og jobber blant annet med internasjonale kjøpere, sa eiendomsmegleren.

Boligprisene i Norge steg med 0,3 prosent i desember sammenliknet med november, viste bruktboligprisstatistikken i starten av måneden. Prisene er nå 8,1 prosent høyere enn de var i desember 2013, viser statistikken. Da prisene begynte å falle høsten året før, ble dette av mange forklart med psykologiske effekter i markedet.

Les også: Nå frykter Europa konkurs, kaos og valutabrudd
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.