Oljeanalytiker John A. Schj. Olaisen i ABG Sundal Collier mener Johan Castberg-utbyggingen er nøkkelen som kan åpne opp hele Barentshavet. Håpet til flere av de omkringliggende aktørene er at prosjektet blir realisert, og at disse kan knytte seg på en planlagt rørledning til land.

- Jeg tror at det er nøkkelen for at det skal lønne seg å bore på noen av de mindre feltene, sier han til DN.no.

Les også på DN.no: - Barentshavet kan aldri bli et nytt Nordsjøen

Først da faller kravet for hvor stort ressursgrunnlag mindre felt må ha for å være lønnsom, utdyper han.

Statoil har tidligere utsatt utviklingen av Johan Castberg-prosjektet i Barentshavet delvis på grunn av en antatt merkostnad på over 30 milliarder kroner.

Les også: Statoil vil utsette Johan Castberg-prosjektet




funn på Gohta-feltet

Statoils beslutning setter imidlertid de nylige funnene (se faktaboks til høyre) som er gjort i Barentshavet i perspektiv.

- John Castberg sies å ha kanskje en halv milliard fat, likevel utsatte Statoil prosjektet, sier Olaisen.

Stor verdi
Analytikeren legger til at beslutningen var gjort delvis av politiske årsaker, usikkerhet rundt hvor mye selskapets kunne produsere og utbyggingskostnadene.

Får man først en rørledning på plass, har det en stor opsjonsverdi på at andre kan koble seg på, ifølge ham.

- Har man 100 millioner fat og ligger nærme infrastruktur så er det lønnsom olje, sier Olaisen.

Avgjørende boringer
Analytikeren mener det er to ting som må være på plass før Statoil beslutter å bygge ut John Castberg; skattelette for oljeaktivitet i Barentshavet, og en mulig økning i reservene.

Sønnen min får godtepoeng hver gang han skal gjøre lekser, og nå gjør han ikke lekser uten at han får godtepoeng. Slik er det i Barentshavet også Olaisen

Oljeselskapet borer fire brønner i området (se tabell nederst), der den med minst sannsynlighet for funn viste seg å være tørr. Dersom de neste tre brønnene ikke er vellykket, tviler han på at Statoil vil gå i gang med dagens løsning.

- De borer tre til nå, der den første kan komme når som helst. Hvis de finner større ressurser er det mer sannsynlig at det blir bygget ut med en gang, sier Olaisen.

- Hvor viktig er oljepris i denne diskusjonen?

- De må ha en oljepris på over 100 dollar fatet for å være i komfortsonen, sier analytikeren.

Skattespørsmål
Han tror imidlertid ikke prosjektet igangsettes før det blir en avkl#229 rundt skattelette for oljeaktivitet i Barentshavet, som gitt for gassutbyggingen på Snøhvit.

- Sønnen min får godtepoeng hver gang han skal gjøre lekser, og nå gjør han ikke lekser uten at han får godtepoeng. Slik er det i Barentshavet også, sier Olaisen.

Oljeanalytiker Lars-Henrik Røren i SEB påpeker imidlertid på at skatteletten allerede er vedtatt og gjeldende fra årsskiftet. Han peker at forutsigbarheten i skatten er det sentrale, ikke nødvendigvis satsen.

- Ting kan for såvidt være dårlig de, bare de er forutsigbar dårlig, sier han med henvisning til at oljeselskapene planlegger gjerne for ti år om gangen og forutsigbarhet i skattemessige forhold er alfa og omega.

- Det får holde med alle de andre risikoforholdene, og stor usikkerhet rundt forutsigbarheten med skatteregimet ville vært svært, svært negativt. Vårens skattemanøver skapte nok støy, det får holde nå, sier Røren.

Oljedirektoratet skriver i sin siste ressursrapport at man regner med at 40-45 prosent av alle uoppdagede ressurser på norsk sokkel ligger i Barentshavet.

Barentsboringer

Les også:
- Som knappenålsstikk i et persisk teppe

Her er Pareto-analytikerens beste aksjetips

<b>Statoil: - All vår vekst er lønnsom</b>

Nytt oljefunn i Norskehavet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.