Regjeringen foreslår syv endringer av dagens skattesystem. Endringene ble presentert da statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Sigbjørn Johnsen søndag la frem en krisepakke for Fastlands-Norge.
I hovedsak betyr endringene innskjerpinger for petroleumsvirksomheten og oppmykninger for fastlandsbedriftene.
1. Lavere skattesats for bedrifter og selvstendig næringsdirvende
Skattesatsen på alminnelig inntekt for selskaper (ikke personlige skattytere) settes ned fra 28 prosent i dag til 27 prosent.
Den reduserte skattesatsen til bedrifter og selvstendig næringsdrivende vil redusere de offentlige inntektene med rundt tre milliarder kroner.
2. Høyere skatt for olje og vannkraft
Særskatten for petroleumsutvinning og grunnrenteskatten for vannkraftanlegg økes med 1 prosentpoeng, til henholdsvis 51 prosent og 31 prosent, slik at den samlede skattesatsen opprettholdes.
3. Høyere startavskrivning på maskiner
Startavskrivninger for driftsmidler i saldogruppe d (maskiner mv.) med 10 prosent. Det innebærer at avskrivningssatsen det første året i driftsmidlenes levetid økes fra 20 prosent til 30 prosent. Den økonomiske fordelen av forserte avskrivninger anslås til om lag 400 millioner kroner årlig.
4. 100 millioner til Skattefunn-ordningen
«Flere samfunnsøkonomisk lønnsomme prosjekter kan da bli gjennomført. Tiltaket vil utløse mer innovasjon i foretakene», mener regjeringen ifølge pressemeldingen som ble sendt ut søndag.
5. Begrense fradrag for rentekostnader i konsernforhold
«Forslaget vil motvirke at flernasjonale konsern flytter overskudd ut av landet og på den måten reduserer skatten som betales til Norge. Forslaget vil også styrke rammebetingelsene for bedrifter som konkurrerer med flernasjonale selskaper som driver utstrakt skattetilpasning», skriver rejgeringen i pressemeldingen.
Tiltaket vil øke offentlige inntekter med rundt tre milliarder kroner.
6. Økt formuesskatt
Verdsettelsen av sekundærboliger og næringseiendom i formuesskatten økes fra 50 prosent til 60 prosent av anslått markedsverdi.
Tiltaket vil øke inntektene med 500 millioner kroner.
7. Redusert friinntekt i petroleumsskatten
Regjeringen fremmer i Revidert nasjonalbudsjett for 2013 forslag om at satsen i friinntekten settes til 5,5 prosent for investeringer som påløper fra og med i dag. Friinntekt er et ekstrafradrag i særskattegrunnlaget for petroleumsskatten. Med dagens regler beregnes friinntekten som 7,5 prosent av investeringens kostpris i fire år fra og med det året investeringen er foretatt. Den samlede friinntekten reduseres dermed fra 30 til 22 prosent.
Særskatten for petroleumsutvinning økes samtidig med 1 prosentpoeng til 51 prosent. Den samlede oljeskatten blir da fremdeles på 78 prosent (27 prosent normalskatt og 51 prosent særskatt).
LES OGSÅ:
- Det er to varsellamper som blinker (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.