Frykten har vendt tilbake i aksjemarkedene verden over. I USA steg Vix-indeksen, som ofte omtales som Wall Streets fryktindikator, 50 prosent i forrige uke etter at president Barack Obama la frem sine planer om nye bankreguleringer. Stigende indeks betyr økt frykt.
Indeksen har siden falt noe tilbake, blant annet etter at usikkerheten rundt gjenvalget av sentralbanksjef Ben Bernanke ser ut til å avta.
I Europa puster man lettet ut etter at utstedelsen av et gresk obligasjonslån skapte langt større interesse enn ventet. Men faren er ikke over, advarer eksperter.
Og i Asia er oppmerksomheten igjen rettet mot innstramningene overfor kinesiske banker. Samtidig har kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's tatt ned utsiktene for utviklingen i Japans økonomi.
De mange begivenhetene verden over har ført til en ruglete utvikling i aksjemarkedene ute og her hjemme. Tirsdag formiddag faller Oslo Børs mer enn to prosent. Så langt i år er hovedindeksen dermed ned mer enn 7,5 prosent.
I USA endte markedet i pluss mandag etter at det falt rundt 3,5 prosent i forrige uke. I Asia endte de store børsene i rødt natt til tirsdag. Hong Kongs Hang Seng-indeks endte ned nærmere 2,4 prosent. Indeksen er nå ned mer enn ti prosent fra 16-månederstoppen i november ifjor. Et fall på mer om ti prosent er den tekniske definisjonen på en korreksjon i markedet.
President Barack Obamas forslag om å begrense risikoen bankene får lov til å ta i fremtiden sendte sjokkbølger gjennom markedene mot slutten av forrige uke. Planene innebærer blant annet begrensninger på egenhandel og på hvor store hver enkelt institusjon kan være.
Les også: - Tvingende nødvendig
I tillegg har det de siste dagene vært stor usikkerhet rundt gjenvalget av Ben Bernanke som sentralbanksjef. Hans første fireårsperiode utløper søndag.
- En uvanlig koalisjon mellom Det hvite hus og den republikanske ledelsen i det amerikanske Senatet ser nå ut til å sørge for at Ben Bernanke blir godkjent for en ny fireårstermin, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets tirsdag.
- Sikkert er det ikke, men noen viktige senatorer ser ut til å ha ombestemt seg i Bernankes retning, blant annet gruppelederne for begge partier. Vi er derfor langt mer optimistiske om at dette går i boks. Tross alle innvendinger som kan rettes mot Bernankes manglende forutseenhet av problemene som gav finanskrisen, mener vi det ville være en stor feiltagelse å kaste ham ut nå, skriver Mork.
Den amerikanske Vix-indeksen, som måler investorenes risikoaversjon, steg bratt mot slutten av forrige uke. Ifølge Financial Times var oppgangen på mer enn 50 prosent. Indeksen nådde 27,31 fredag, men falt tilbake rundt syv prosent mandag til 25,41.
Det er imidlertid langt opp til nivåene indeksen nådde i forbindelse med finanskrisen for litt mer enn et år siden. I november 2008 nådde indeksen 80,86 poeng.
Tirsdag preges markedene av at kinesiske banker nå kutter kraftig ned på sine utlån etter at myndighetene tidligere denne måneden varslet innstramninger overfor bankene. Tiltakene kom etter at kinesiske banker lånte ut 600 milliarder yuan i den første uken av 2010. Til sammenligning var utlånet på 294,8 milliarder yuan i hele november ifjor.
Innstramningene kommer blant annet gjennom økte reservekrav til bankene.
I dag ble det kjent at Bank of China Ltd. har stoppet sine utlån til bedrifter i Shanghai, bortsett fra til bedrifter som allerede har betalt tilbake tidligere lån.
China Construction Bank Corps filial i Shanghai skal også fått beskjed om å stramme inn på kravene på lån til privatpersoner og stoppe utlånene umiddelbart etter at en månedlig kvote er brukt opp.
Les mer: Markant børsfall i Asia
I markedet frykter man nå at innstramningene kan føre til dempet vekst i den kinesiske økonomien og dermed også i verdensøkonomien. Kinas voldsomme appetitt for andre lands varer har vært blant de viktigste faktorene bak bedringen i verdensøkonomien det siste året.
Uroen rundt kinesiske banker sender råvareprisene nedover, samtidig som investorene i valutamarkedet igjen søker mot valutaer som oppfattes som trygge havner. Amerikanske dollar og japanske yen har derfor styrket seg markert tirsdag.
Japan blir også viet mye oppmerksomhet etter at kredittratingsbyrået Standard & Poor's setter utsiktene for Japans statsgjeld til negativ. Dermed er det den asiatiske kjempens tur å havne i det lite hyggelige selskapet av nasjoner med usikkerhet rundt gjedssituasjonen.
Nedgraderingen kommer som følge av redusert fleksibilitet i håndteringen av den voksende gjelden, samt bekymring for mangelen på en økonomisk plan fra myndighetene.
Les mer: S&P redd for Japan
I Hellas puster man lettet ut etter at årets første auksjon av statsobligasjoner gikk langt bedre enn fryktet mandag. Investorene plasserte rundt 20 milliarder euro i auksjonen, rundt fire ganger mer enn myndighetene hadde regnet med.
Hellas er nå under kraftig press fra de 15 andre medlemmene i eurosamarbeidet som krever at landet får skikk på statsfinansene igjen. Mot slutten av fjoråret innrømmet myndighetene at de ikke hadde fortalt hele sannheten om landets budsjettunderskudd.
Ifølge Financial Times trenger Hellas rundt 53 milliarder euro bare for å overholde årets gjeldsforpliktelser. Det kan by på problemer dersom situasjonen i verdens kredittmarkeder blir vanskeligere i løpet av året.
Mandag reagerte imidlertid markedet med lettelse og renten på tiårige greske statsobligasjoner falt 0,08 prosentenheter til 6,16 prosent.
- Andre land i samme søkelys, som Irland, fulgte etter. Imidlertid betyr jo dette på ingen måte at problemene er over, bare at det ikke kom noen full krise i går, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets.
I Storbritannia puster man også litt lettere etter at landet endelig er ute av den verste resesjonen siden andre verdenskrig. Veksten i nasjonens bruttonasjonalprodukt (bnp) var imidlertid på moderate 0,1 prosent i fjorårets fjerdekvartal. På forhånd var det ventet en oppgang på 0,4 prosent.
Storbritannia har hatt nedgang i økonomien siden andre kvartal 2008 og er blant landene som har vært hardest rammet av finanskrisen.
Til tross for positiv vekst i BNP i fjerde kvartal, advarer Bank of England likevel mot at fremgangen er skjør og at det kan ta tid før den britiske økonomien når gamle høyder. Arbeidsledigheten i England er fortsatt høy og det er ventet at den vil fortsette å vokse i månedene fremover. Britiske banker er fortsatt under press og myndighetene er nødt til å redusere den høye offentlige pengebruken samtidig som private husholdninger må få ned gjelden.
Les mer: Storbritannia ute av resesjonen
Dagens mest oppløftende nyhet er nok likevel at fremgangen fortsetter for vekstlokomotivet Tyskland. Ifølge den såkalte Ifo-indeksen, som måler tyske bedrifters vurderinger av den nåværende situasjonen og forventninger til fremtiden, steg videre i desember.
Oppgangen var litt sterkere enn ventet.
- Indeksen bør ikke skape sjokkbølger i markedet. Om noe er det verdt å merke seg at forventningsindeksen fortsetter å stige og nå er på sitt høyeste nivå siden august 2007. Det indikerer at bedringen i tysk økonomi vil fortsette, skriver Anders Matzen i Nordea Markets i en oppdatering fra meglerhuset tirsdag.
Les også:
Fire gigantiske bobler
Boligras i USA (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.