Dagens Næringsliv skriver i dag at sterke krefter i regjeringspartiene gjør felles front for å stanse Hydro-sjef Eivind Reitens parademarsj mot styrelederjobben i det nye Statoil.
Dette er noe av det som gjør regjeringspolitikerne skeptiske:
- Staten er en slett næringslivseier, sa da påtroppende generaldirektør Eivind Reiten i Hydro, fire måneder før han startet i jobben i 2001.
Siden har Reitens uttalelser om Hydros største eier, staten, vært mange og kontroversielle, selv om han i starten bedyret at han ikke kom til å uttale seg om eiersituasjonen i selskapet.
- I Norsk Hydro vil jeg jo aldri mene noe om hvor mye den enkelte skal eie, sa han til Dagens Næringsliv i 2001.
Nedsalg
En av Reitens første uttalelser om statens eierskap i Hydro kom i et foredrag i Polyteknisk forening i 2001, der han ga støtte til Bondevik-regjeringens signaler om redusert statlig eierskap i norsk industri.
- Jeg kan ikke se gode grunner for at staten skal sitte med så tunge eierposter i børsnoterte bedrifter som er tilfellet er idag. Verken i Hydro eller i andre selskaper er det nødvendig å holde på dagens høye statlige eiendeler.
Billige aksjer
Under vårkonferansen ved NHH i Bergen i 2003 fortsatte Reiten å uttale seg om sin motvilje mot statlig eierskap, slik han også hadde gjort på den samme konferansen i 2001. Han uttalte at hovedårsaken til at norske selskaper var så billige lå i den høye statlige eierandelen på Oslo Børs, som da var på rundt 40 prosent av alle aksjene på børsen.
- Uheldige politiske utspill med hensyn til utøvelsen av det statlige eierskapet bidrar til å forsterke investorenes frykt for Oslo Børs. Samtidig bidrar de til å redusere verdien av norske selskaper, sa han ifølge Aftenposten.
- Når det ikke går helt galt, så er det fordi folk ser at vi ikke lar oss instruere, og at det faktisk er Statoil og Hydro som tar beslutningene. Norsk Hydro styres gjennom sitt eget styre, ikke gjennom signalgiving, musikalitet og hvisking i øret, fortsatte han.
"Endrer regjeringen den statlige eierskapsprofilen, ruinerer man verdiene"
Kritisk i Union-saken
De norske politkernes opptreden i Union-saken høsten 2005 utløste også sterke reaksjoner hos Reiten. Han advarte da den påtroppende rødgrønne regjeringen mot å legge seg opp i beslutninger som treffes i store norske industriselskaper der staten er storeier.
- Et glitrende eksempel på en næringspolitikk som Norge ikke skal ha. Jeg velger å se på det som et hendelig uhell, sa han på en eiendomskonferanse, ifølge Dagens Næringsliv.
- Jeg tror ikke den nye regjeringen kommer til å endre så mye på den statlige eierskapsprofilen. Derfor velger jeg å sove godt. Men endrer regjeringen den statlige eierskapsprofilen, ruinerer man verdiene, uttalte han.
Den nye rødgrønne regjeringens utspill om et mer aktivt statlig eierskap under valgkampen, bekymret Reiten.
- Jeg har hoppet i stolen noen ganger, sa han.
Overfor Dagens Næringsliv utdyptet Reiten at staten ikke hadde noe med å legge seg opp i ledelsens oppgaver.
- Vi kan ikke ha et næringsdepartement eller en stat som legger seg opp i oppgavene til ledelsen og styrene i selskaper med statlig eierskap, hvilke selskaper som skal selges og kjøpes og hvordan omstillinger skal foretas. Det er ikke statens rolle som eier.
- Vi følger med, og synes det er på sin plass å advare.
Uhørt av Reiten
Ap-topp Jahn Bøhler sa etter uttalelsene at han regnet med at Reiten ville vurdere sin stilling.
- Jeg regner med at Reiten vil vurdere sin stilling, etter sine krasse utspill mot en ny rødgrønn regjering og ros av Bondevik-regjeringen. Det er uhørt for en bedriftsleder å kritisere sine eiere på denne måten. En leder i et privateiet selskap ville aldri ha overlevd, sa Bøhler, ifølge Dagens Næringsliv.
Før valget ga Reiten uttrykk for at det var best for næringslivet om Bondevik-regjeringen fortsatte.
Bøhler er en av toppolitikerne som nå som ønsker en debatt om Eivind Reiten er den beste kandidaten for styrelederjobben i nye Statoil.
Tidlig Ap-opprør
Allerede i februar ifjor skal det ha vært opprør i Aps stortingsgruppe, da flere Ap-medlemmer gikk langt i å uttrykke milstillit til Reiten og styreleder Jan Reinås i Hydro, ifølge VG. Flere Ap-representanter ønsket at Reiten skulle få sparken, men ingen reiste kravet fra talerstolen på et møte i Stortingsgruppen.
Sakene det ble rettet kritikk mot var blant annet at Reiten holdt muligheten for salg eller nedleggelse av aluminiumsproduksjonen åpen, selskapets investeringer i Qatar, bonusavtaler og ikke minst Reitens kritiske uttalelser mot den rødgrønne regjerningen.
Tyst etter fusjonsforslaget
Senest i desember for noen måneder siden uttalte Reiten seg igjen om statens eierskapsrolle, i forkant av offentliggjøringen av regjeringens nye eierskapspolitikk.
- Det er avstand mellom det politiske myndigheter ønsker og det vi mener vi trenger for å skape et dynamisk og konkurransedyktig selskap som kan tiltrekke seg de beste folkene. Det er en utfordring for et globalt selskap som Hydro, men også her må vi finne en balanse, sa han ifølge Dagsavisen.
Siden fusjonsforslaget ble kjent i slutten av desember har kontroversielle uttalelser fra Reiten uteblitt. Han er foreløpig kun foreslått som styreleder i nye Statoil.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.