Med loven i hånd kan også en student kreve tre uker sammenhengende ferie mellom 1. juni og 30. september, understreker Åse Moss Hansen, som er Senior Manager og leder for Amesto Payroll-avdelingen i Amesto Accounthouse Norge.

Hun advarer nå arbeidsgivere som ikke har satt seg godt inn i reglene.

- Arbeidsgiver, som er en profesjonell part, må kjenne regelverket. Hvis ikke kan de fort ta avgjørelser som vil koste dem dyrt. Studenter skal behandles profesjonelt selv om de ikke er fast ansatt. Det gjelder både rett til ferie og beregningen av feriepengene, sier Moss Hansen.

 

 

1. Retten til å ta ut ferie henger ikke sammen med hvor mye feriepenger man har opptjent. Den enkelte arbeidstakers rett til ferie er regulert i ferieloven, og eventuelt i tariffavtale og i den individuelle arbeidsavtalen. Studenter har på lik linje som andre arbeidstakere rett til 3 uker sammenhengende ferie mellom 1. juni og 30. september. Arbeidsgiver har styringsrett til å endre ferietidspunkt ved uforutsette hendelser, men kun hvis disse hendelsene vil skape driftsproblemer, og det ikke er mulig å skaffe stedfortreder.

2. Arbeid som utføres av studenter har like stor verdi som om det ble utført av en annen arbeidstaker, og skal derfor lønnes etter gjeldende lovverk. Dette innebærer at det skal beregnes feriepenger av alt lønnet arbeid. Det er ikke mulig å bake inn feriepenger i lønnen.

3. Fra 1/1-2014 ble det innført elektroniske skattekort. Dette betyr at vi ikke lenger får tilsendt skattekortet i posten. Det er viktig at man sjekker skattekortinformasjonen sin i Altinn, og gjør korrigeringer i grunnlag hvis det skulle være nødvendig. Din arbeidsgiver laster ned ditt skattekort i forbindelse med lønnskjøringen, og det er den ansattes oppgave å kontrollere at det som blir lastet ned er korrekt. Har du flere arbeidsgivere vil det lønne seg å søke om prosentkort.

4. Har du frikort og flere arbeidsgivere? Du kan enkelt dele opp frikortet ditt på flere arbeidsgivere på din egen side i Altinn. Du må selv vurdere hvor mye du kommer til å tjene hos hver arbeidsgiver, og du må vente med å dele opp frikortet til det er hentet ned av arbeidsgiver.

5. Unngå tabellkort når du ikke har jevn inntekt. Dette kan slå veldig feil ut på den totale skatteberegningen for inntektsåret.

6. Etter endt arbeidsforhold har du som student krav på å få feriepenger utbetalt med siste lønnsutbetaling.

Slik beregnes feriepengene:

Feriepenger beregnes utfra hva arbeidstaker har mottatt i lønn foregående år. Noen godtgjørelser slik som feriepenger, reiseutbytte og nettoutbytte skal ikke være med i beregningsgrunnlaget for feriepengene. Feriepengene utgjør minimum 10,2% av feriepengegrunnlaget, mens de fleste bedrifter i Norge i dag opererer med 12% feriepenger. Er du over 60 år er disse satsene henholdsvis 12,5% og 14,3%.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.