Til tross for at Hellas ifjor fikk bevilget 110 milliarder euro i kriselån fra EU og IMF, er lite gått i riktig retning.
Stadig flere mener at det ikke lenger er spørsmål om, men når Hellas kaster kortene. Totalt har Hellas samlede lån på 340 milliarder euro.
Flera eksperter venter en kollaps de nærmeste dagene, skriver svenske Affärsvärlden.
Rekordrenter
Mandag fortsatte statsrentene i Hellas å stige, til tross for at regjeringen møttes for å diskutere nok en innstrammingspakke. Renten på tiårige statsobligasjoner steg til 16,8 prosent, det høyeste nivået i Eurosonens historie. Renten på toårige statsobligasjoner steg til 25,6 prosent.
- Det er mye dårlige nyheter der ute. Vi har våre tvil rundt de europeiske kuttplanene, og det er svakere økonomiske data over hele linjen. Det eneste som har presset aksjemarkedet opp, resultatsesongen, går nå mot slutten. Det betyr at folk vil trekke pengene sine bort fra risiko, sier Paul Zemsky i ING Investment Management til nyhetsbyrået Bloomberg.
Nekter å godta greske statspapirer?
Flere sentrale aktører har uttalt at banker snart ikke vil akspetere greske statspapirer som sikkerhet. Det vil medføre at det greske banksystemet vil stå uten finansieringsmuligheter.
Økonomen og spaltisten Andrew Lilico har på sin blogg laget en sammenfatning over hva han tror skjer når Hellas, trolig i løpet av de nærmeste dagene, ikke vil klare å innfri sine betalingsforpliktelser. Ifølge Affärsvärlden er det ikke noen lesing for den lettskremte.
Lilicos spådommer:
- Hver eneste bank i Hellas vil straks bli insolvente
- Alle banker i Hellas vil bli nasjonalisert
- Regjeringen vil forby uttak fra greske banker
- For å hindre opprør tilsvarende det som skjedde i Argentina i 2002, vil det bli innført utgangsforbud og kanskje unntakstilstand
- Hellas vil forsøke å etablere en ny valutaenhet, og all gjeld vil konverteres til den nye valutaen
- Portugal vil se an og følge utviklingen i Hellas, og deretter kanskje følge i samme fotspor
- Flere franske og tyske banker vil få store tap da de ikke lenger klarer å møte de lovpålagte kapitalkravene
- Den europeiske sentralbanken ECB blir insolvent på grunn av den kraftige eksponeringen mot Hellas og de greske og irske bankene
- De franske og tyske regjeringene vil møtes for å bestemme hvorvidt ECB skal rekapitaliseres og om ECB skal tillates å trykke nye penger
- Det vil bli blodbad i det spanske bankmarkedet da spanske statspapirer ikke vil bli reddet av noe nødlån. ECB vil nemlig stoppe alle fremtidige redningsaksjoner etter Hellas.
- Når den første stormen har lagt seg vil fokus bli rettet mot britiske banker
Les også:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.