- Det å hele tiden si "jeg gjorde... jeg gjorde, også gjorde jeg", når man er en person som har jobbet i team, er en skikkelig turn off, sier hodejeger Lars Esholdt i Esholdt Executive Search til DN.no.

Han har erf#229 fra utallige intervjuer på jakt etter gode toppledere, og kjenner godt til kommunikasjonsblemmene som begås, både på arbeidsplasser og i jobbintervjusammenheng.

Det finnes lange lister over hvilke feil som gjøres. Esholdt trekker frem noen.

- I tillegg til "jeg-fokuset" er skittkasting er totalt uakseptabelt. Om du snakker negativt om dine kolleger, om din sjef eller din arbeidsplass, så kommer det bare tilbake til deg. Det er du som er en idiot, sier han.

- Å ha et overdrevent urealistisk selvbilde og samtidig ha en total mangel av ydmykhet er blant de verste tingene jeg observerer.

- Du har ingen mulighet til å bli leder med mindre du sender ut de riktige signalene, sier Esholdt.

Les også: – Selvrealiseringen får komme etterhvert

Mange fallgruver
Du må nemlig bli sett på som en leder for å i det hele tatt ha en sjanse til å bli forfremmet eller vurdert til toppjobber. Det kommer frem av en ny undersøkelse med over 4.000 universitetsutdannede fagfolk og 268 ledere, gjennomført av Center of Talent Innovation (CTI) i New York i samarbeid med magasinet Marie Claire, omtalt på Forbes.com forrige uke.

Derfor mener Esholdt du må være bevisst på hvordan du signaliserer til omverdenen at du er ledertalent. Og å unngå kommunikasjonsblemmene.

Studien fra CTI avdekket de 10 verste kommunikasjonstabbene som umiddelbart vil svekke håpet om toppjobben.

1. Kommentarer med rasistiske undertoner
72 prosent av lederne i undersøkelsen svarte at rasistiske kommentarer er en stor blemme for menn og 70 prosent sa det samme for kvinner. Slike kommentarer kan lett fornærme eller såre, de reflekterer dårlig dømmekraft og avslører lav emosjonell intelligens, ifølge forskerne.

- Slike kommentarer er blant utdannede mennesker nesten ikke-eksisterende, sier Esholdt, som mener dette ikke er noe stort problem i Norge.

2. Upassende vitser
Den nestverste kommunikasjonsfeilen er å fortelle upassende vitser. Det gjør folk utilpass, og viser en manglende evne til å lese publikum og miljøet. På den andre siden mener 61 prosent av lederne at det å kunne "lese" sitt publikum og effektivt justere språk, tone og innhold, er en av de beste ferdighetene som kreves for å bli forfremmet.

3. Gråting
Tårer på arbeidsplassen kommuniserer ikke lederpotensial, spesielt ikke hvis du er en mann. Mens 59 prosent av lederne mener gråting setter en kvinne i dårlig lys, mener 63 prosent at det er en av de verste feilene en mann kan gjøre.

- Kvinner blir nok ofte stigmatisert på dette området, men om man snakker om livskriser vil det være naturlig, og jeg mener at det også kan være at personen oppleves som mer autentisk, sier Esholdt.

- Om det er overdreven gråting, så bør du ikke være på jobb. Da er du ikke kapabel til å være på arbeidsplasssen.

4. Fremstå som dum
Å høres uskolert ut vil umiddelbart undergrave sjansene for en forfremmelse, ifølge forskerne.

- Jeg har opplevd sjefer som ser ut som de er kompetente, og avslører de seg totalt når de åpner munnen og høres ut som komplette idioter, uttalte en IT-sjef til forskerne.

5. Banning
Banning er en kjønnsnøytral blemme. Det er generelt ansett som uprofesjonelt og upassende av en leder.

6. Flørting
Selv om noen mener flørting kan være en positiv ting på kontoret, mener nesten halvparten av lederne at det vil undergrave ditt profesjonelle rykte, uansett om du er en mann eller kvinne.

- Flørting er no-go. Jeg har selv to døtre på 18 og 21 år og tenker at dersom de hadde en sjef som utnytter sin posisjon til å flørte med dem, hadde det irritert meg vanvittig, sier Esholdt.

- Det kan jo selvfølgelig være de som flørter med sjefen, men da må jo jeg ta en streng prat med mine døtre, ler han.

7. Fikle med ting
Ikke bare er dette irriterende, men det er også distraherende. Å fikle med klær eller mobile enheter i møter gjør at du virker ille til mote eller som om du ikke vier oppmerksomhet til det som foregår.

- Det er fryktelig irriterende, men det er ofte et personlighetstrekk, og kan for eksempel være nervøsitet, sier Esholdt.

8. Unngå øyekontakt
Kroppsspråkseksperter mener at å unngå øyekontakt gjør at det virker som om du lyver eller har noe å skjule. Hvis du er i et møte, kan det også gi inntrykk av at du er uinteressert.

- Det å unngå øyekontakt det er nesten det samme som ikke å vær til stede, sier Esholdt.

- Men for noen mennesker er dette med øyekontakt veldig vanskelig. De er sjenerte og opplever ting ubehagelig. Det er ikke bra, men mange kan likevel gjøre en god jobb.

9. Babling
Om du ikke snakker konsist og sammenhengende, vil du ikke fremstå som om du har kontroll. Det vil også svekke poenget du forsøker å nå frem med.

10. Fnising og for mye latter
For kvinner er fnising eller for mye latter en av de verste kommunikasjonsblemmene.

- Her er forhåndsdømming av kvinner et eksempel. Om man har en ulempe fra før, hjelper det ikke å fnise og le, sier Esholdt.

Les også: 5 karrieretips for kvinner

Karriereeksperten mener det er mulig å finpusse på flere av disse punktene for å fremstå som et bedre egnet ledertalent.

- Det er flere ting her man kan gjøre noe med. Noen er enkle å endre på, mens andre kan være litt mer utfordrende, som for eksempel å fremstå som dum, sier han.

- Du får ikke jobben. Så enkelt er det
Esholdt mener personer med flere av disse personlighetstrekken vill ha svært vanskelig for å komme seg opp til nivå 2 eller 1 på karrierestigen.

- Det er vanskelig å komme seg til toppen og skulle svare for seg som leder om du ikke klarer å ha øyekontakt med noen. Men det er nok heller ikke de personene som vil søke disse lederjobbene, sier han.

Det å klatre oppover karrierestigen handler mye om god kontakt. Det samme gjelder i jobbintervjuer, mener Esholdt.

- Mange av disse tingene forhindrer jo kontakt. Det kortslutter enhver form for kommunikasjon. Dette er meget relevant fordi svært mange gjør disse feilene.

- Er du på et jobbintervju og ikke har øyekontakt med din fremtidige arbeidsgiver, så får du ikke jobben. Så enkelt er det, sier Esholdt.

Les også:
Hodejegerens beste karrieretips
- De må begynne nettverkingen nå
Skapte karriere og familie på sosiale medier
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.