Fredag klokken 18.00 offentliggjøres de mye omtalte stresstestene av europeiske banker.

Se resultatet av testene her: Åtte banker klarte ikke stresstesten

Mens investorer og andre markedsaktører stålsetter seg før offentliggjøringen, peker kritikere på at testene fortsatt er for snille.

Også fjorårets test fikk mye kritikk for å være for enkel å passere. I år er derfor kravene for å bestå testen blitt innskjerpet, samtidig som tilsynsmyndighetene også har lagt inn et mer alvorlig krisescenario i testen.

Ingen haircuts
Men dette er ikke nok, mener kredittstrateg Morten Heiner Pdersen i Nordea Markets.

- En stor mangel er at mislighold av statsgjeld ikke er en del av scenario-analysen. I likhet med stresstestene fra 2010 vil bankenes beholdninger av greske statsobligasjoner i hold til forfall-porteføljer ikke få redusert verdi, skriver Pedersen i en oppdatering fra Nordea Markets.

Markedet mener sannsynligheten er svært høy for at Hellas på et tidspunkt kommer til å misligholde gjelden. Ifølge markedet for forsikring mot mislighold av gjeld (CDS-markedet) er det nå priset inn 86,5 prosents sannsynlighet for et slikt mislighold. Men det blir altså bankene ikke testet for.

Mer gjennomsiktig
Ifjor måtte to irske banker som kom seg helskinnet gjennom testene få krisehjelp fra myndighetene bare kort tid etter at testresultatene ble offentliggjort.

- Det er uklart hvordan markedet kommer til å reagere på årets versjon som skal være hardere enn fjorårets. Et antall banker kommer til å havne på svartelisten, men dersom krisen øker i omfang kommer flere til å få problemer. Det som er positivt med testene er at de vil bidra til økt transparens, skriver analytiker Daniel Bergvall i en oppdatering fra SEB fredag.

I år som ifjor må bankene gi fra seg informasjon om hvilke statsobligasjoner de sitter på. I år må de i tillegg opplyse hvor lang løpetid papirene har.













Det er 91 banker med i testen. Disse representerer rundt 65 prosent av kapitalen i hele banksystemet i EU og minst 50 prosent av de nasjonale banksektorene i hver EU-nasjon.

Bankene må oppfylle kravet om en kjernekapitaldekning (Tier 1) på fem prosent i stress-scenarioet.

Komfortabel
DnB Nor-sjef Rune Bjerke fortalte DN.no tidligere denne uken at han føler seg trygg på at DnB Nor vil komme godt ut i testen.

- I forkant av denne stresstesten hadde vi et komfortabelt utgangspunkt. Vi vet at vi ikke har direkte eksponering i statsgjeld i gjeldsutsatte land, vi vet at vi har solide nøkkeltall og vi vet at vi er bedre stilt enn de fleste andre. Og vi vet at vi er ratet som nummer 11 av 75 globale banker av S&P. Det vet vi, men vi vet ikke resultatet av stresstestene, sa Bjerke til DN.no tirsdag.

Les mer: - Da rammes alle, selv de sterkeste

FØLG resultatene av og reaksjonene på stresstestene på DN.no i kveld!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.