Sentralbanksjef Svein Gjedrem advarte i dag i sin halvårsrapport om finansiell stabilitet bankene mot å stramme inn på utlånene. I verste fall kan det tilslutt ramme dem selv.
Les også: - Bankene kan forsterke nedturen
I rapporten skisserer også sentralbanken hva som kan skje dersom ting går skikkelig ille her til lands.
I et forsøk på å stressteste bankenes tap og resultater, har banken puttet inn tre dramatiske faktorer får å finne ut hvordan det påvirker boligprisene, for å igjen se hvordan dette vil påvirke lånemønsteret til norske bankkunder.
- Det ene er at husholdningenes forventninger faller veldig slik at de blir pessimistiske, det andre er en høy rente fordi finanskrisen varer og risikopåslaget holder seg høyt. Det tredje er at kreditten faller fordi etterspørselen etter den faller og man har en rasjonering av kreditt i bankene, sier direktør for finansiell stabilitet Kristin Gulbrandsen i Norges Bank til DN.no.
- Hvor galt kan det gå?
Når alle de tre faktorene virker sammen og puttes inn i boligprismodellen blir fasiten et boligprisfall på hele 50 prosent fra slutten av 2007 til 2011.
- Men dette er altså når man tenker "hvis alt går fryktelig galt, hvor galt kan det gå da?", presiserer Gulbrandsen.
- Det er et tenkt tilfelle, legger hun til.
- Hvor sannsynlig er det at boligprisene faller så mye?
- Det er ikke null sannsynlighet, men vi har konstruert et scenario der vi ser hvor galt det kan gå. Dette er ingen prognose fra vår side, sier hun.
Lånefest i revers
Et så dramatisk fall vil føre til at den norske lånefesten for alvor vil oppleve en kraftig revers. Den norske låneveksten har den seneste tiden vært på vei ned for både husholdninger og bedrifter, men veksten fortsatt høy, ifølge fersk statistikk lagt frem mandag.
Les også: Bedriftene låner mer
Slår derimot skrekkscenariet til vil kredittveksten til bedrifter og husholdninger falle til henholdvis - 5 og - 2 prosent. Arbeidsledigheten kommer til å stige til fem prosent i 2011, som igjen gir økt omfang av problemlån, det vil si misligholdte og særlig tapsutsatte lån.
Halvparten i tap
Hvor stor andel av problemlånene bankene må tapsføre avhenger av utviklingen av prisene på boliger og næringseiendom. I stressalternativet følger prisene på næringseiendom boligprisene.
Et fall i prisene her vil føre til høyere utlånstap. I verste fall kan tapene som andel av brutto utlån øke til omtrent 50 prosent i 2011. En så høy tapsgrad har ikke vært registrert siden tidlig på 1990-tallet, altså mot slutten av bankkrisen.
Også netto renteinntekter faller, ettersom lånevolumene faller. Sammen med de høye tapene på lån vil det føre til et kraftig fall i bankenes resultater. Fra og med 2009 vil bankenes resultater bli negative.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.