Deutsche Bank-strateg Jim Reid og avdelingen han leder har nylig publisert en omfattende 104 siders analyse av det som kan være den seneste mega-boblen i verden, skriver businessinsider.com.
Svaret er: Vel, kanskje.
- Det har lenge vært vårt syn at i de siste par tiårene så har verdensøkonomien trillet fra boble til boble med oppblåsinger som aldri helt har fått muligheten til å rakne, skriver Reid.
Bankstrategen påpeker at det alltid har oppstått bobler gjennom historien, men spør seg om det noensinne har vært en periode lik de 20 siste årene der en boble som har sprukket straks har ført til at en ny boble er skapt.
Avkastning tørker inn
Og den siste boblen ser ut til å være obligasjonsmarkedet der avkastningen tørker inn verden over.
- Det vi fant var at boblen har flyttet seg til obligasjonsmarkedet. Det betyr ikke at denne boblen er i ferd med å sprekke - langt ifra - men at det er en nødvendig tilstand for å opprettholde det gjeldstyngede finansielle systemet som har vært bi-produktet av store krisehåndteringer over de to siste tiårene. Bekymringen er at det ikke er noe annet sted for denne boblen å gå gitt at den nå er i hendene på det siste tilfluktsstedet av långivere (myndigheter og sentralbanker).
Deutsche-bank-økonomene sier best case-utfall er at luften sakte går ut av den over tid, med negativ realavkastning for obligasjonseierne.
Worst case er en fremtidig restrukturering.
- Desto lenger vi lever med lav vekst i verden, jo mer gjeld vil sannsynligvis bli bygget opp ettersom myndighetene bommer på sine budsjettmål, og jo vanskeligere er det å se en måte der myndighetene vil klare å gi investorene pengene tilbake med realavkastning, avslutter Reid.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.