Tidligere kunne man få seg jobb i produksjonsavdelingen til Jotun uten fagbrev eller annen formel kompetanse.
I dag er malingsprodusenten fra Sandefjord et av selskapene som tenker nytt om personene som ansettes.
- Vi stiller høyere krav enn før med tanke på kompetanse for alle arbeiderne våre og vi ansetter flere innen forskning og utvikling, sier konsernsjef Morten Fon i Jotun til DN.
Selskapet har lenge satset på produksjon og salg av produktene sine i utlandet.
For at dette skal være mulig, må den norske teknologien og kompetansen trekkes ut i resten av verden, mener Jotun-direktøren.
- Det stilles høyere krav til spesialkompetanse på forskning og utvikling nå, og det kommer bare til å forsterke seg, forklarer Fon.
Realfag
Gründer og konsernsjef Ståle Kyllingstad i IKM Gruppen ansetter ikke samme typen mennesker i dag som for ti og 15 år siden.
- Jeg er som alle andre veldig bekymret for ufaglært arbeidskraft. Det har jeg for så vidt vært i mange år. Det som går igjen er at vi fremdeles ansetter ingeniører, men vi sliter med å få ansatt ufaglært arbeidskraft, sier han til DN.
- Ditt råd er å skaffe seg en utdanning?
- Ja. Realfagskompetansen forsvinner ikke. Det er og vil være stor utnyttelse av realfagsfolk, mener Kyllingstad.
Sult og nysgjerrighet
Konserndirektør Toril Nag i Lyse har lenge slitt med å få tak i dyktige folk. Nå har det løsnet.
- Vi er rett og slett i vinden, sier hun til DN.
Lyse nyter godt av at flere er interessert i teknologi og kunstig intelligens, og ansetter gjerne prosjektledere med erfaring fra store teknologiprosjekter fra andre bransjer.
- Jeg tror alle arbeidsgivere ser etter sultne og positive folk som ser muligheter, og som ikke frykter de negative bølgene, sier Nag.
Hennes råd for å ruste seg for fremtiden er å tilegne seg grunnleggende forståelse av teknologi – i alle bransjer.
- Det er viktig i absolutt alle studieretninger, for teknologien kommer til å forandre så mange bransjer, sier Nag.
Større mangfold
Konsernsjef Rune Bjerke i DNB ser en klar vridning på kompetanseprofilen på nyansatte.
- Ikke minst på nye digitale løsninger, kompetanse knyttet til bruk av algoritmer, sosiale medier og selvbetjeningsløsninger for kundene. Det fordrer en annen type utdanning og bakgrunn, slik at det å være bankansatt er mangfoldig i dag, mener Bjerke.
Administrerende direktør Hans Henrik Merckoll i HP Norge er enig i at kunnskapsendring er nøkkelen til fremtidens arbeidsmarked.
- Noe av det viktigste du kan gjøre, er å lære deg å lære. Det du lærte i går er ikke godt nok i morgen, sier han.
Trenger teknologer
Konsernsjef Walter Qvam i Kongsberg Gruppen sier han trenger teknologer.
- Operatørene på fremtidens produksjonslinje er datautdannet. En dataingeniør og en CNC-operatør (CNC-operatøren bruker datamaskin til å styre mekaniske maskiner som bearbeider et materiale, journ.anm.) vokser sammen kompetansemessig, sier Qvam til DN.
Han forklarer at ungdom i dag kan velge flere retninger: den klassiske ingeniørretningen med realfag og informatikk eller spesialisere seg på styrings- og datasystemer som en produksjonsarbeider.
- De begynner å ligne hverandre. Det synes jeg er spennende, mener Qvam.
- Unge blir skuffet
Professor Karen Helene Ulltveit-Moe ved Institutt for økonomi på Universitetet i Oslo mener behovet for kompetanse vil bli viktigere, og at kravene til ulike yrkesgrupper vil forandre seg.
Hennes råd til dagens unge er å til enhver tid orientere seg om hvilke kompetansebehov arbeidslivet har.
- Man kan ikke si hva slags kompetanse vi trenger, vi må nok ha en miks. Men det viktige for unge mennesker, er å orientere seg, sier Ulltveit-Moe.
Hun ser som ser at mange unge blir skuffet når de entrer arbeidslivet, fordi de ikke har undersøkt markedet godt nok.
- En del av kandidatene fra universitetet blir skuffet når de er ferdige fordi de ikke finner jobber som de føler at de kan, forklarer professoren.
Hun legger til:
- Enn så lenge ligger vi fortsatt dårlig an i den naturvitenskapelige retningen. Jeg tror det er et område som vil være viktig. Vi vil gjerne ha mange på samfunnsvitenskapelig fakultet, men ikke for mange, sier hun til DN.
Les mer fra NHOs årskonferanse:
- Jeg tror vi skraper bunnen nå
Statoil-sjefen: - Jeg kan ikke la meg distrahere av dagens oljepris
Nå samles Norges elite i Oslo: - Det er Øya-festival for politikere og samfunnsengasjerte folk
Se sjeføkonom Harald Magnus Andreassen forklare verdensøkonomien på 30 sekunder:
Se DNtv: Dette er Hydro-sjefens største frykt
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.