Saken er oppdatert.
Etter mange dystre måneder med labre utsikter for oljemarkedet, har utsiktene sett ut til å snu de siste ukene.
Oljeproduksjon fra USA, som siden 2014 har vært den viktigste bidragsyteren til overfloden i oljemarkedet, ventes å avta. Amerikanske oljelagre Oljeprisen skyter opp etter overraskende lagertall , Det internasjonale energibyrået venter IEA spår økende etterspørsel etter olje fremover i en ny rapport og nedstengning av oljeproduksjon i Venezuela, Colombia, Canada og Nigeria de siste ukene har presset prisene opp.
Siden oljeprisen nådde bunnen på 27 dollar fatet i januar i år, har oljeprisen økt til oppunder 48 dollar fatet fredag.
Men to mektige oljeministre kan stikke kjepper i hjulene for den klatrende oljeprisen.
Saudi-Arabia mot Iran
Oljeministeren i Saudi-Arabia, Ali al Naimi, fikk nylig sparken etter over tjue år i jobben. Han ble erstattet av den tidligere helseministeren og toppsjefen i det statlige oljeselskapet Saudi Aramco, Khalid Ali al-Falih. Han uttalte nylig at han ønsker å øke saudiarabisk oljeproduksjon «dersom det trengs».
Irans oljeminister Bijan Zanganeh sa på sin side nylig at det ikke er «noen hindringer» for at Iran vinner tilbake sine markedsandeler. Landet har økt sin oljeproduksjon raskere enn noen hadde ventet, og produserer nå omtrent 3,7 millioner fat per dag.
Sjiamuslimske Iran og sunnimuslimske Saudi-Arabia ligger i en intens strid med hverandre. Begge kjemper om å være det mektigste landet i Midtøsten. De to oljerike landene har vært fiender siden den iranske revolusjonen i 1979.
- En stor risiko er Iran og Saudi-Arabia og hvor mye mer kan de øke oljeproduksjonen i andre halvår, sier oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto til DN. Han tror oljeprisen skal opp ut året, men ser på forholdet mellom de to landene som en risiko.
Kan veie opp for USA-fall
Begge landene er med i oljekartellet Opec, der Saudi-Arabia regnes som det mektigste medlemslandet.
- Ingen vet om Saudi-Arabia kan heve produksjonen betydelig. Dersom oljeproduksjonen i Iran og Saudi-Arabia flater ut og etterspørselen holder seg sterk utelukker jeg ikke en pris på 60 dollar fatet i løpet av sommeren. Men jeg utelukker heller ikke seks måneder med priskrig, sier han til DN. Selv tror Omdal Saudi-Arabia kan nå 11 milllioner fat per dag i løpet av sommeren.
Pareto anslår at Saudi-Arabia øker til 10.5 millioner fat per dag i sommer, marginalt under fjorårets sesongtopp i juni på 10.56 millioner fat per dag.
En mulig oljekrig mellom de to oljegigantene kan hindre oljeprisoppgang eller i verste fall presse prisene nedover ifølge oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.
- Ja, det er en mulighet. Opec-landene fortsetter å øke sin produksjon og balanserer ut fallet vi har sittet og ventet på, sier hun til DN.
Sparket i politisk spill
Den nye saudiarabiske oljeministeren tar over etter Ali al Naimi, som var oljeminister i landet siden 1995 og i mange år var sett på som verdens mektigste oljemann.
Etter at den nye kongen, Salman bin Abdulaziz, tok over makten i fjor har al Naimi gradvis mistet grepet om makten over landets oljepolitikk.
Hans etterfølger, Al Falih, sees på som en nærmere alliert av visekronprinsen Muhammad Bin Salman. Prinsen, som er i begynnelsen av 30-årene, har blant annet overoppsyn med oljepolitikk og økonomisk politikk samtidig som han er verdens yngste forsvarsminister.
- Bytte av oljeministre er nok et tegn på maktkonsolidering rundt visekronprinsen, sier Midtøsten-forsker Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI) til DN. Hun har fulgt Saudi-Arabia tett i flere år.
Konflikten mellom Naimi og visekronprinsen nådde nye høyder under oljetoppmøtet i Doha i april. Al Naimi skal ha vært klar til å forhandle om en avtale med Iran, men ble overkjørt av visekronprinsen like før møtets siste dag begynte. Irans representanter trakk seg så fra møtet og forhandlingene kollapset.
Bakgrunn: Det politiske spillet bak Doha-kollapsen
- Dette signaliserer dette en ny, mindre kompromissvillig linje overfor Iran. Den delen av kongefamilien som nå sitter med stadig større deler av makten, er mer fiendtlige overfor Iran og sjiamuslimer generelt enn det forrige regimet i landet, sier hun.
Skeptisk til Saudi-effekt
Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets har så langt i år truffet godt med sine oljeprisprognoser. Han venter en oljepris på 55 dollar fatet innen september, delvis på grunn av trenden med fallende produksjon i USA.
Han er enig i at Saudi-Arabia kan øke produksjonen dersom landet ønsker, men har ikke tro på at landets ledelse ønsker å gjøre dette.
- Vi tror at Saudi Arabia kan øke produksjonen med en million fat per dag men vi tror ikke landet ønsker å gjøre dette, sier Kjus.
Han tror Saudi-Arabia kan oppjustere produksjonen opp til 10,5 millioner fat i sommer, men advarer mot å mistolke dette:
- Det er sikkert noen som kommer til å misforstå denne økningen i produksjon frem mot sommeren som at Saudi-Arabi nå skal maksimere sin produksjon, men vi tror altså dette vil være en sesongmessig effekt, sier Kjus.
Følg oljeprisen og aksjemarkedet på DN Investor
Les også på DN.no:
Omfattende juks på NHH får konsekvenser
Asia i dag: Apple satser milliarder på Uber-klone
19-åringene dropper «friåret» (DN+)
Anbefalt av DNtv:
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Episode 8: Advokater som snubler over på andre siden av loven, sprekker i Norwegian-lakken og hvilken diagnose skal vi stille på den norske pasienten?
</em></p><p ><em>DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg <a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev">her</a>.</em></p></field><field name="paid">false</field><field name="fbfeed">false</field><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Saudi-Arabia" relevance="1.0"/><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Bijan_Namdar_Zanganeh" relevance="1.0"/><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Iran" relevance="1.0"/><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Opec" relevance="1.0"/><tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Oljepris" relevance="0.6"/></content></escenic></em></p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.