Analytiker Bengt Jonassen i meglerhuset Carnegie har et positivt syn på høstens aksjemarked. Fremtidstroen baserer han på tre forhold:

  • Økonomisk vekst akselererer, noe som i større grad vil støtte inntjeningsforventningene
  • Økonomisk vekst vil vi høyere avkastning på kapitalen
  • Perioden med gratis penger fra sentralbankene er snart over, og det vil favorisere aksjer fremfor obligasjoner

«Syklisk tilt»
I denne miniserien på DN.no snakker vi med et knippe av Norges fremste aksjeanalytikere og -forvaltere om deres forventninger til den siste delen av 2013. Jonassen forteller at Carnegie i dag har en «syklisk tilt» i sine anbefalinger.

- Hvilke sektorer vil gå bra i høst?

- Transport, konsum og konjunkturavhengige aksjer forventer vi vil utvikle seg sterkt, svarer Jonassen.

- Hvilke sektorer vil gå dårlig?

- Vi er forsiktige med olje-og gass og selektive innenfor oljeservice. Telekom er også en sektor vi er forsiktige med, forteller han.

Ser til Kina
På spørsmål om hvilke internasjonale forhold som blir viktigst i høst, peker Carnegie-analytikeren på at systemrisikoen i det kinesiske bankvesenet har økt betydelig gjennom 2013.

I sommer løp den korte referanserenten i det kinesiske pengemarkedet, det såkalte interbankmarkedet, nærmest løpsk i løpet av få timer. Renteoppgangen var et uttrykk for at bankene mente det medførte skyhøy risiko å låne ut penger til hverandre. Dermed tørket likviditeten i markedet fullstendig inn.

Sentralbanken kom riktignok bankene til unnsetning, til tross for at beskjeden fra myndighetene lenge var at de ikke ville hjelpe dem med likviditetsproblemene.

- Den kinesiske sentralbanken ga en advarende pekefinger i juni og gitt det sterke løpende kredittveksten tror vi ikke siste ord er sagt, sier Jonassen.

Økte forventninger til Europa
Videre vil han anta at vekstforventningene til Europa vil løfte seg gjennom andre halvdel av året. Jonassen understreker også at det selvpålagte gjeldstaket i USA alltid vil være gjenstand for noe oppmerksomhet.

USA nådde gjeldstaket på 16.669 milliarder dollar i mai i år etter at politikerne i Kongressen ikke klarte å komme til enighet om å løfte det. Siden den tid har Det amerikanske finansdepartementet brukt «ekstraordinære tiltak» for å klare å overholde landets gjeldsforpliktelser.

I det statskassen tømmes, kan riktignok resultatet bli at landet står i fare for å misligholde statsgjelden - og at nasjonens kredittverdighet blir nedgradert.

- Gitt at de løpende underskuddene til USA er redusert med nesten 2/3 siden høsten 2009, er nok imidlertid dette av en mer akademisk interesse enn at det vil slå bena under dagen økonomiske politikk Obama-administrasjonen fører, sier Carnegie-analytikeren.

Anbefaler syv aksjer
Jonassen og Carnegie har gjennom året argumentert for at Oslo Børs vil kunne løfte seg mot 520 til 530 frem mot nyttår. Idag ser de ingen grunn til å endre dette synet.

- Hvilke aksjer vil du trekke frem i denne forbindelse?

- Wilh. Wilhelmsen (WW ASA), Kongsberg Gruppen (KOG), Aker Solutions (AKSO), Royal Caribbean Cruises Ltd. (RCL), Norwegian Air Shuttle (NAS), SalMar (SALM) og Opera Software (OPERA).

Følg med på DN.no for neste artikkel i denne serien: Tom Kavli og Atle Vereide i SEB advarer mot tilbakeslag i løpet av høsten.

Les allerede publiserte artikler:
Skagen-forvalter: Derfor er 2013 et spesielt år (Kristoffer Stensrud, Skagenfondene)
DNB Markets-sjef: Disse aksjene bør du følge med på (Alexander Opstad, DNB Markets)
Disse tre internasjonale forholdene blir avgjørende (Peter Hermanrud, Swedbank First Securities)
Her er analytikernes favorittaksjer (Bonussak: IT-aksjene)

Les dagens mest leste saker på DN.no:

<b>Hagen er endelig kvitt «sosialistene»</b>

<b>Hemmelig forlik mellom butler og rederenke</b>

<b>- Hvis det er noen som er fornærmet her så er det meg</b>

<b>Heng sammen</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.