- Jeg tror ikke det blir mye dramatikk, men at markedet siger oppover, sier sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank First Securities i børsintervju med DN.no.

- USA er i stor grad gjennom krisen og Europa er på bedringens vei. Det tror jeg kommer til å veie mer enn problemene i fremvoksende økonomier. At man er sikrere på fremtiden gjør at kursene stiger selv om inntjeningen i selskapene er uforandret. Den trenden tror jeg fortsetter, sier han.

Ser til USA
I denne miniserien på DN.no snakker vi med et knippe av Norges fremste aksjeanalytikere om deres forventninger til den siste delen av 2013.

Hermanrud peker først og fremst på ett internasjonalt forhold som med blir viktig i høst, nemlig utviklingen i den amerikanske økonomien.

- Selv er jeg ikke så veldig opptatt av det. Om Feds nedtrapping

- Alle er opptatt av i hvilken mindre grad enn tidligere Fed (Den amerikanske sentralbanken red. anm.) skal kjøpe tilbake obligasjoner for å holde rentene nede, påpeker Hermanrud.

- Selv er jeg ikke så veldig opptatt av det. Jeg tror ikke konsekvensene blir så store på sikt, men markedet er uenig og vil reagere mye på Feds agerende, legger han til.

Kina slakker av
Videre viser sjefstrategen til Kina. Tegn på at Kinas vekst er i ferd med å slakke av har allerede skapt uro i markedene.

- Kina har gjort en omlegging med for eksempel en kraftig begrensing i kredittilgangen. Det kommer til å bli spennende å følge med på om det får alvorlige konsekvenser for økonomien. Jeg tror ikke det, men det kan bli et stort tema, mener Hermanrud.

- USA blir et stort tema. Kina kan bli et stort tema. Det tredje mulige store temaet er en del andre fremvoksende økonomier som har strukturelle problemer, legger han til.

Tror på banksektoren
Hermanrud kaller India, Brasil, Indonsesia og lignende land den «potensielt nye Europa-storyen».

- Disse landene har problemer med at veksten kommer ned, mens inflasjonen fortsatt ligger veldig høyt. Det er alltid veldig vanskelig, understreker han.

- Hver enkelt av disse økonomiene er ikke så store, men når fokus kommer på disse landene, vil markedet umiddelbart lete etter andre land som kan få problemer. Da vil man alltid finne noen, sier sjefstrategen.

For å understreke sitt poeng, viser han til Hellas.

- Sør-Europa er heller ikke veldig stor i verdenssammenheng, men se hvor opptatt vi ble av det allerede da Hellas fikk problemer. Det var jo en kjempekrise på Børsen. Det er rart med psykologien. Begynner en krise å ramme et land, begynner mange å tro at krisen vil ramme alle lignende land selv om det kanskje ikke er lignende situasjoner i de andre landene, sier Hermanrud.

Tror på banksektoren
Sjefstrategen ønsker ikke å trekke frem enkeltaksjer, men peker på noen sektorer han tror vil gjøre det bedre enn andre i høst.

- Bankene kommer til å fortsette å gjøre det godt, og jeg tror fiskeoppdrett vil levere. Sistnevnte har veldig gode utsikter fremover. Generelt tror jeg all norsk eksportindustri blir bedre. Endelig kommer kronen ned og kostnadsnivået avtar. Det tror jeg fortsetter, sier Hermanrud.

- Jeg vil også trekke frem solsektoren. Om sektorvinnere

- Jeg vil også trekke frem solsektoren. Den har vært gjennom en forferdelig krise, men er endelig på vei tilbake. Etterspørselen stiger ganske kjapt, noe jeg tror vil vedvare, sier han.

- Og dårlig går det for?

- Jeg er litt usikker på oljeservice. Oljeselskapene har ikke lenger så mye penger å rutte med. Veksten i oljeselskapenes leteutgifter og utbyggingsutgifter er det samme som oljeselskapenes inntekter. Det er jeg er jeg redd for at kommer til å stagnere litt, og at vi kanskje får en vridning mot skiferolje og - gass i USA og andre land. Noe som ikke nødvendigvis er positivt for de norske selskapene. Dette er nok imidlertid godt kjent i markedet.

- Hva står Oslo Børs i ved nyttår?

- 530.

Følg med på DN.no for flere intervjuer i denne serien fremover!

Les allerede publiserte artikler:
DNB Markets-sjef: Disse aksjene bør du følge med på (Alexander Opstad, DNB Markets)

Les også: Globalt børsfall: - Det ser ganske dystert ut (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.